וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

כלל פיננסים עולמית יומית: נלך לגלוש עם ברבורים שחורים ?

TheMarker Online

25.11.2009 / 12:52

אמיר כהנובי מכלל פיננסים על המטבע הסיני, הנדל"ן בארה"ב ויום שישי השחור



שווקי אסיה עולים הבוקר על רקע העלאת הערכות הצמיחה הכלכלית לאור התמתנות קצב ירידת היצוא מיפן, השווקים עולים בהובלת סקטור הרכב ועל רקע התבטאותו של יו"ר הבנק המרכזי באוסטרליה שאמר שהכלכלה נכנסת לעוד גל חיובי, מה שגרר גם לעלייה של הדולר האוסטרלי, אז נלך לגלוש?







מדד הפחד, ה-vix, המשיך לרדת אתמול ועכשיו זה כבר עניין של עשיריות הנקודה כדי שירד מתחת לרמה הסימבולית של 20 הנקודות, הדולר חזר להיחלש הבוקר ב-0.35% מול 6 המטבעות המובילים בעולם וגורם לזהב לזנק לשיא של 1,175 דולר לאונקייה.



למרות כל ה"ברבורים השחורים" שמחכים ליומם (אירוע בלתי צפוי שהשפעתו רבה) ובסקירה אדגים שלושה כאלה, אני עדיין אופטימי ומעדיף להסתכל על הברבורים השחורים כדרך לניהול סיכונים ולא כתירוץ תמידי לקבירת הכסף במקום שבדיעבד מתברר כברבור שחור בעצמו.



ברבור שחור? חשש שהמטבע הסיני יביא למשבר הבא



אמרתם שכלכלנים לא מזהים משברים, אז הנה תרחיש: זה כבר יותר משנה שסין לא מאפשרת למטבע שלה (רנימבי) להתחזק, כדי לתמוך ביצוא המקומי. מי לא הלך לדבר לליבם שיפסיקו עם ההתערבות: יפן, אירופה, אובמה, וכלום.



שני תרחישים שעשויים להיגרם, הראשון: סין ממשיכה להשאיר את המטבע חלש ורק בלחץ גובר של אינפלציה משחררת אותו במהלך 2010, מה שמבחינתם עלול להיות התאבדות סוציאלית וכלכלית שתשתק את התעשייה ותביא לפיטורים נרחבים.



התרחיש השני: סין לא רק שלא משחררת אותו אלא מחליטה להמשיך ולהחליש גם עוד תקופה כדי להעביר אליה את הייצור העולמי, גם במחיר של פגיעה ברמת החיים. שני התרחישים עשויים להביא למלחמות סחר בעולם, להתמוטטות מחירי הסחורות, להגדלת אי הוודאות ולמיתון עולמי נוסף.



סין מנסה בדרכים יצירתיות למתן את ההשפעות:



"רוצים להיות עשירים? תשיגו כמה רנימבי שאתם יכולים"



הרצון של סין להחליש את המטבע המקומי נראה טוב בטווח הקצר אך התחיל לסבך אותם בטווח הארוך, כשהלחצים להתחזקותו מתגברים (ראו פסקה קודמת).



כעת מנסה סין לתקן חלק מהבעיות שיצרה והודיעה הבוקר על מספר הגבלות שנועדו למתן את הלחצים על התחזקות הרנימבי (יואן): היא מגבילה את העברות הכספים של פרטיים בין בנקים במדינה. אוסרת על גופים ואנשים מחוץ לסין לשלוח מט"ח ליותר מחמישה אנשים בסין, ואוסרת עליהם להמיר את המט"ח הזה לרנימבי באותו יום או בימים עוקבים.



כמו כן, סין כבר אוסרת אף על המרה של מעל ל-20 אלף יואן ביום (תקף גם בהונג-קונג). המשקיע ג'ים רוג'רס המליץ בראיון באוגוסט לתושבי הונג קונג: "תמירו כל יום מט"ח ל-20 אלף רנימבי ותהיו עשירים".



סין חייבת לשחרר את המטבע שלה כמה שיותר מהר אחרת תסכן את היציבות הכלכלית של כל העולם. כל עוד המטבע חלש הצמיחה תמשיך להיות מהירה מאד. עכשיו כל אחד מכם צריך להחליט מה תעשה ממשלת סין. אל תשאלו אותי, אני כבר מזמן הפסקתי לנסות להבין אותם.



ברבור שחור? חשש שהמערכת הבנקאית בסין מעוותת



בסין אין שוק הון משוכלל. עם כל ההתחכמויות והפחדים מהעדר שליטה מנעה סין התפתחות בריאה של שוק ההון, שזה אומר שבין השאר לא אפשרה הנפקות בחו"ל, לא אפשרה לחברות זרות להנפיק בסין, לא אפשרה תנועות הון ולצד העיוותים החל גם שוק האשראי הבנקאי להתעוות ולקחת סיכונים כשנאלץ להתמודד גם עם הלוואות בדרגות סיכון גבוהות במיוחד ולריכוז כוח מוגזם.



נזכיר כי השנה כבר דחפה ממשלת סין את הבנקים לתת הלוואות בשווי 1.3 טריליון דולר, כדי לממן את תוכניות החילוץ שלה, ומילאה בעוד חומר בעירה את החבית שסין יושבת עליה. סין חייבת לשחרר קצת לחץ מהחבית, לשם כך היא הודיעה הבוקר כי תאפשר לחברות זרות לבוא ולהנפיק ני"ע במדינה (את היואנים יצטרכו להשקיע בהשקעות מקומיות ולא חלילה לקחת מסין את היואנים שלה). סין מקווה ששכלול השוק יוריד לחץ מהבנקים המקומיים, שלא יקרסו לה פתאום.



הנדל"ן בארה"ב - יש לעורר ריבים בתוך המשפחות



מה עוד יכלו לעשות, הורידו להם את הריבית ל-0% כדי שייקחו משכנתאות, נתנו להם כסף כדי שיקנו בתים, קנו מהבנקים את המשכנתאות מגובות הנדל"ן, כדי שלא יציפו את השוק בבתים, החלישו את הדולר כדי לעודד זרים, והנדל"ן פשוט מאכזב והמחירים לא עולים בקצב המצופה.



אתמול פורסם מדד מחירי הבתים של קייס-שילר לספטמבר שאכזב כשעלה בשיעור חודשי של 0.3%, לעומת צפי לעלייה של 0.6%, ולמחירים יש לעלות בעוד 40% כדי להגיע למחירי השיא.



עדיין לא הרמתי ידיים, זוכרים את נתון מכירות הבתים הקיימים שפורסם שלשום והפתיע? אז הוא מתייחס לאוקטובר ולכן, גם אני מחכה לאוקטובר. בתוך כך התפרסם אתמול נתון מעניין כי 30% מבני 18-34 בארה"ב מתגוררים עם הוריהם. אממ... אולי הממשל צריך לגרום לסכסוכים במשפחות כדי שיקנו לילד בית ויעזוב אותם? או שזה בכל מקרה ייקרה מעצמו בחגים. חס וחלילה...



ברבור שחור? קרן ביטוח הפיקדונות בארה"ב בסכנה



קרן הביטוח של התאגיד הפדרלי לביטוח פקדונות בארה"ב עברה לגירעון של 8.2 מיליארד דולר. אני לא הולך להרחיב על זה אבל אל תגידו שלא יכול להיווצר תרחיש שהקרן כבר לא מסוגלת לבטח את הפיקדונות והממשל מתנער מאחריות, הציבור רץ לבנקים להוציא את הכסף שלו, ובום הבנקים נופלים ובום, משבר. לא יודע, אולי קמתי על רגל שמאל היום. לא הגיוני שהממשל לא יתמוך בקרן, תשכחו מזה.



פעם ראשונה שהפד מודה "לקחתי סיכון קיצוני"



הפד (הבנק המרכזי בארה"ב) נתפס על ידי רבים כמגדל השן הכלכלי. גם שהאשימו את גרינספן, יו"ר הפד הקודם, כאחד הגורמים המרכזיים למשבר הנוכחי, איפה שהוא בתוך ליבם לא באמת האמינו שהיו לו כוונות לקחת כאלה סיכונים, ומדובר בצירופי מקרים בלתי צפויים.



לכן, כשהחליט הפעם הפד להוריד את הריבית לשפל של כ-0%, הביקורת כמעט ולא הייתה. אלא שאתמול בלילה עם פרסום פרוטוקול הפד להחלטת הריבית, הסתבר לראשונה כי חברי הפד עצמם מעידים כי לא ממש היו בטוחים במהלך ומבינים כי לקחו סיכון "גדול מאד".



הסיכון הגדול הזה למרות הכנות המבורכת, עדיין לא עבר. למעשה, אם חברי הפד לא יודעים מה יקרה בעקבות איפוס הריבית, תהיו בטוחים שרוב האנשים לא יודעים למה הוא יגרור: כלומר, יכול להיות שהדולר ימשיך להיחלש בקיצוניות, שהאינפלציה תעלה בחדות ושהסיכונים שנלקחים יתרחבו ויגררו למשבר נוסף.



יום שישי, שחור ?



יום שישי הקרוב הוא יום שישי השחור בארה"ב. זהו יום שישי שבא לאחר חג ההודיה ופותח רשמית את עונת המכירות לקראת חג המולד. השם המבהיל הוא שריד לסימון השחור לרווחים, שהיה נהוג בספרי חשבונות, להבדיל מהצבע האדום שסימן הפסדים.



ביום שישי זה קמעונאים רבים "עוברים לצד השחור", כלומר עוברים לרווחים. השנה הצרכן האמריקאי לא במיטבו (במילים עדינות), בעוד רבים תולים תקוות בעונת החגים הנוכחית, סקר חדש מראה שמשק בית בארה"ב צפוי להוציא בעונה הקרובה בממוצע רק 390 דולר, זאת לעומת 418 דולר בשנה שעברה (ירידה של7%).



תוסיפו לכך שגם בשנה שעברה לא היה משהו ותקבלו תמונה "שחורה". עם זאת, אתמול פורסם מדד אמון הצרכנים שהפתיע כשעלה מ-47.7 נקודות באוקטובר ל-49.5 נקודות בנובמבר, גבוה מהצפיות המוקדמות ומאותת כי אולי כשיגיעו החגים הם יפתיעו. אינדיקטור נוסף לכך נקבל היום ממדד אמון הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן שצפוי לעלות גם.



מאקרו היום



הרבה נתונים היום ובניהם: מכירות בתים חדשים, שצפוי שעלו ב-0.4%, מספר דורשי דמי אבטלה, שצפוי שירד מעט ל-500 אלף, נתוני מחירי הליבה של הצרכנים הפרטיים, הזמנות מוצרי ברי-קיימא, שצפוי שעלו באוקטובר ב-0.5% ואולי הכי חשובים יהיו נתוני ההכנסות וההוצאות של פרטיים בארה"ב, שצפויים להיות חיוביים 0.1% ו-0.5% בהתאמה.



סעיף ההוצאות כנראה התרחב בשיעורים נאים לאור התייצבות שיעורי האבטלה, מה שמרגיע את העובדים ששרדו בשוק, ומקל עליהם להגדיל שוב את הוצאותיהם.



הסקירה נכתבה על ידי אמיר כהנוביץ, כלכלן מאקרו בכלל פיננסים.

טרם התפרסמו תגובות

top-form-right-icon

בשליחת התגובה אני מסכים לתנאי השימוש

    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully