מאת אורי וינברגר
615 נקודות - זה היה ממוצע התחזיות למדד המעו"ף בסוף 2001 במשאל שערך "הארץ" בתחילת השנה. 2001 נפתחה כנראה באווירה מסויימת של אופטימיות, אף כי מדד המעו"ף כפי שנקבע בסוף השבוע ברמה של 456 נקודות נמוך בכ-25% מהערכה זו. ממוצע התחזיות של מנהלי ההשקעות למדד המעו"ף בסוף 2002 הוא 532 נקודות - גבוה בכ-17% מהמדד הנוכחי (ראו טבלה בתחתית העמוד), ומשקף את הערכותיהם לעדיפות ההשקעה באפיק המנייתי גם ב-2002. בעקבות ההפתעות שפקדו השנה את השוק בת"א, בעיקר לקראת סיום השנה, בצד ההפתעות וההתפתחויות השנה בעולם - נמנעו חלק ממנהלי ההשקעות מלהביע את הערכותיהם ותחזיותיהם לשנה הקרובה.
2001 נפתחה כשברקע עוד שאריות מהתפוצצות הבועה הפיננסית באפריל 2000. עם זאת, שוק המניות בתל אביב שסבל כתוצאה מכך מירידות חדות, עוד הספיק לתקן אותן במחצית השנייה של 2000 ורשם את שיא כל הזמנים בספטמבר אותה שנה (סביב רמת 580 הנקודות). שני גורמים משמעותיים השפיעו על שערי המניות בשוק התל אביבי ב-2001: האירועים הביטחוניים בישראל, וירידות השערים החדות בבורסות בארה"ב (מדד נאסד"ק איבד השנה כ-20%) ובעולם בעקבות אירועי 11 בספטמבר בארה"ב. שוק המניות בבורסה בתל אביב הידרדר בסוף 2000 לרמת 500 הנקודות (מדד המעו"ף בתחילת 2001). ממוצע התחזיות משקף את האופטימיות היחסית ששררה גם אז בקרב מנהלי ההשקעות בשוק ההון שצפו עלייה בשיעור ממוצע של 25% ב-2001.
אמנם, שבוע לפני ששוק המניות בתל אביב חתם את 2001 העניק לו נגיד בנק ישראל "זריקת עידוד" שהצליחה לעורר קצת עניין מחודש. ולהוביל את מדדי המניות בבורסה לעליות חדות בשבוע האחרון של השנה. ואולם, גם תרומתן של עליות אלה לא הצליחה לסייע למשקיעים (בהתייחס לביצועי השנה כולה), ובסיכום שנתי איבדו מדדי המניות המובילים בבורסה כ-10% משוויים.
2001 תיזכר כשנה קשה לשוק ההון המקומי ולשווקים הפיננסיים בעולם. מדדי המניות אופיינו בתנודתיות רבה כתוצאה משינויים קיצוניים במצב הרוח של המשקיעים, שמלבד ההתפתחויות המדיניות והכלכליות הושפעו גם מההרעה בביצועי החברות. עקב כך נרשמו ירידות חדות במניותיהן של חברות רבות - כמעט ללא הבחנה בין הענפים השונים. חוסר העניין שהביעו המשקיעים בשוק המניות של תל אביב בשנה האחרונה בא לידי ביטוי גם במחזורי המסחר הנמוכים. היעדר סחירות נורמלית, כפי שמסבירים כלכלני סלומון שוקי הון, הפכה את התנודתיות בשעריהן של מניות רבות לקיצונית במיוחד, ואת מחיריהן לאקראיים.
אחד המאפיינים הבולטים השנה היה התנודתיות הרבה. עד לאמצע אפריל רשמו מדדי המניות ירידה חדה - בעיקר כתוצאה מגל אזהרות רווח של חברות הנסחרות בישראל ובחו"ל ועקב ההסלמה בעימות הישראלי-פלשתיני. 2001 נפתחה במגמת ירידות שהתגברו לקראת אפריל. בחודשים אלה איבד שוק המניות בתל אביב כ-25% (מדד המעו"ף הגיע בתחילת אפריל לרמת שפל של 380 נקודות). ואולם, ברבעון השני ובמחצית הראשונה של הרבעון השלישי תיקן שוק המניות (תיקון של כמעט 20%), ומדד המעו"ף שב לרמת 450 הנקודות בתחילת אוגוסט.
העליות בשוק המניות בתל אביב נבעו מהמשך תהליך הורדת הריבית הנומינלית על ידי בנק ישראל (ריבית ששיעורה בתחילת השנה היה 8%, ובתחילת 1999 13%), מהסתגלות המשקיעים למצב הביטחוני, וכן מציפיות לשינוי חיובי במצב לאחר בחירתו של אריאל שרון לראשות הממשלה. כמו כן, נבעה ההתעוררות בשוק מפעילות ערה של משקיעים מוסדיים, שנהפכו השנה לשחקן היחיד כמעט בשוק המניות בתל אביב.
בעקבות קריסת שוקי המניות בארה"ב ובאירופה לאחר מתקפת הטרור של 11 בספטמבר, שוק המניות רשם רמות שפל נמוכות אף מאלה שנרשמו באפריל (מגמת הירידות החלה עוד לפני מתקפות הטרור והואצה בעקבותיהן). מדד המעו"ף רשם את רמת השפל השנתית ב-23 בספטמבר (360 נקודות), בין השאר בעקבות ההשפעה של גל הירידות בבורסות העולם והסטת כספי המשקיעים בתל אביב משוק המניות לשווקים אחרים. במשך תקופה זו איבד השוק כ-20%. בארה"ב, הכלכלה הגדולה בעולם, שרר מיתון עוד לפני מתקפות הטרור; החשש כי מיתון זה עשוי להתגבר ולגרור אחריו כלכלות אחרות בעולם, ובהן הכלכלות של מדינות אירופה - הוביל את שוקי המניות בעולם לירידות חדות שהגיעו במקרים מסוימים עד לכ-30%.
ואולם, בבורסת נאסד"ק החל בסוף ספטמבר תיקון עקבי שנמשך עד לסוף השנה; תיקון זה הוביל את בורסות העולם לעליות מצטברות של כ-30%-40% (מהשפל), וגרר גם את שוק המניות בתל אביב. בשלב ראשוני פעולתו התבצעה באיטיות, שכן באוקטובר-נובמבר מדד המעו"ף טיפס בכ-12% בלבד בעוד שהבורסות בעולם דהרו קדימה - בעיקר בעקבות תחזיות שצפו התאוששות מהירה יחסית בכלכלה האמריקאית. הקצב בשוק המניות של תל אביב הואץ רגעים ספורים לפני סיום השנה. הדחיפה האחרונה שקיבל שוק המניות בתל אביב סייעה לו להשלים עלייה של כ-25% מהשפל שרשם ב-23 בספטמבר, ולהשיבו לרמות שבהן שהה לפני הקריסה (הרמה בספטמבר). עם זאת, גם רמות אלה נמוכות בכ-10% מהרמות ששררו בשוק בתחילת השנה.
היקף האירועים הביטחוניים בישראל ועוצמת העימות מול הרשות הפלשתינית הגבירו את רמת חוסר הוודאות בשוק המניות, והביאו לשינויים קיצוניים במצב רוחם של המשקיעים. הירידות החדות בשווקים הפיננסיים בעולם (במיוחד במגזר מניות הטכנולוגיה) ו'תהליך ההתפכחות' שהחל במארס 2000 חיזקו את המגמה השלילית בשוק המקומי, וקיבלו ביטוי גם בהרעה בביצועי החברות. תהליך הורדת הריבית ההדרגתי בשנה האחרונה, שהיה אמור להגדיל את כדאיות האלטרנטיווה שבהשקעה במניות, לא הספיק, ככל הנראה, כדי לתמוך באפיק.
כל אלה הביאו לבריחת ציבור המשקיעים משוקי המניות ולצמצום ניכר באחזקות המשקיעים הזרים במניות הנסחרות בבורסה של תל אביב (כתוצאה מגידול בגורם הסיכון וחוסר הוודאות הכרוכה בהשקעה בישראל), וגרמו ליציאת כספים מאסיבית משוק המניות.
המשק הישראלי: הפתעות כמעט בכל פרמטר
ב-2001 הפתיע המשק הישראלי את מרבית המומחים, כמעט בכל פרמטר - והפעם לרעה (בניגוד ל-2000). הקונסנסוס ש
מי שנמלט מהמניות בזמן - הרוויח
הארץ
28.12.2001 / 10:39
ממוצע תחזיות מנהלי ההשקעות בשוק משקף ציפייה לעלייה ממוצעת של כ-17% בשוק המניות ב-2002