בוריס שינקמן, סוכן הנשק שתיווך בעסקות של התעשיות הבטחוניות הישראליות בקזחסטאן ונעצר לפני כשנה והואשם והורשע במתן שוחד כדי לקדם אותן, נידון בקזחסטאן ל-11 שנות מאסר. כך דיווחה אמש סוכנות הידיעות הרוסית, אינטרפאקס.
על פי הדיווח, שינקמן הורשע במתן שוחד לרשויות הביטחון במדינה. יחד איתו נדון לתקופת מאסר זהה סגן שר ההגנה הקזחי לשעבר, שהורשע בקבלת שוחד, שחיתות וניצול כוחו לרעה. נשיא קזחסטאן, נור סולטאן נזרבייב קבע, כי דרגותיו ישללו לאות קלון. גם מפקד כוחות הארטילריה לשעבר הורשע בגין עבירות דומות ונידון לשבע שנות מאסר.
שינקמן תיווך ב-2007 בעסקה בהיקף של כ-250 מיליון דולר, שהובילו החברה הבטחונית הממשלתית תעש והחברה הפרטית סולתם. קבלניות מישנה בעסקה היו אירונאוטיקס, אלביט מערכות והחברה הבת תדיראן קשר. במסגרת העסקה התחייבו החברות הישראליות לשדרג את מערך הארטילריה של צבא קזחסטאן ולהפוך אותו למודרני.
על פי פרסומים זרים, באחד משלבי הניסוי של המערך החדש התברר לקזחים, כי המערכות אינן מתפקדות, והעסקות הוקפאו. חקירת הארגון החשאי הקזחי, ה-knb העלתה את אשמת השוחד. בישראל טענו בתגובה, כי החברות לא מכרו מערכות פגומות וכי מדובר ב"מחלות ילדות" של מערכות משולבות, שניתן להתגבר עליהן.
נוכח מעורבותה של תע"ש הממשלתית ניסו במשרד הביטחון לתווך בין הצדדים. הנושא עלה גם בביקורים של שר הביטחון, אהוד ברק ונשיא המדינה, שמעון פרס בקזחסטאן, אולם אלה לא השיגו את שחרורו של שינקמן.
מתע"ש נמסר בתגובה, כי החברה אינה מוסרת פרטים על מערך השיווק שלה. ממשרד הביטחון לא התקבלה תגובה עד כה.
הסוכן שהואשם במתן שוחד בעסקות סולתם ותע"ש בקזחסטאן נידון ל-11 שנות מאסר
אורה קורן
25.2.2010 / 8:00