כלכלני בנק הפועלים מעריכים כי לא צפוי בתקופה הקרובה מפנה של ממש בפעילות הכלכלית המקומית. לדבריהם, תנאי מקדים למפנה כזה הוא השתנות הנתונים המקרו כלכליים בעולם, ובראשם סיום המיתון בארה"ב. הם מציינים כי קיומם של תנאים אלו יאפשר למשק הישראלי ליהנות הן מהפחתת הריבית האחרונה והן מהפיחות הריאלי הניכר שנרשם במרוצת 2001 בשער החליפין.
להערכתם, מרבית ההשפעה החיובית לא תורגש לפני סוף 2002, והיא תתבטא בצמיחה גבוהה יותר רק ב-2003. תחזית הצמיחה של כלכלני הבנק ל-2002 עומדת על 0.5%-1% בלבד.
לגבי שער החליפין של הדולר, כלכלני הבנק מציינים כי מוקדם עדיין להעריך מהי רמת שיווי המשקל החדשה בה הוא יתייצב בתקופה הקרובה, אולם הם אומרים כי הכוחות הבסיסיים הפועלים בשוק המט"ח בימים אלו מצביעים על המשך הפיחות בשקל ב-2002.
בין הגורמים לכך הם מציינים את פער הריביות הקטן יחסית, המצב הבטחוני הרגיש, המיתון העמוק במשק, הירידה בהשקעות הזרות וחוסר ההחלטיות והבהירות במדיניות הפיסקלית. עם זאת, הם מעריכים כי קצב הפיחות המהיר של הימים האחרונים יתמתן בקרוב באופן ניכר.
כלכלני הבנק מעריכים כי סביבת האינפלציה הנוכחית תמשיך להיות ממותנת בשל רמת הפעילות הנמוכה ושיעור האבטלה הגבוה, ועל אף עלייה מסוימת הצפויה במדדים הקרובים כתוצאה מהפיחות האחרון, היא לא תחרוג משמעותית מסביבת הגבול התחתון של יעד האינפלציה - כ-2%.
כלכלני הבנק הותירו על כנה את תחזיתם למדד דצמבר (0.4%-) ותיקנו כלפי מעלה את תחזית המדדים של ינואר ופברואר (ינואר - 0%; פברואר - 0.2%). להערכתם, האינפלציה ב-2002 תסתכם ב-2%.
בנק דיסקונט: לא צפוי מפנה בפעילות הכלכלית ב-2002
ליאור כגן
6.1.2002 / 12:36
