שווי תיק הנכסים של תושבי ישראל בחו"ל עלה בשנת 2009 ב-16% (31 מיליארד דולר) לרמה של 221 מיליארד דולר - כך עולה מנתונים שפורסמו הבוקר על ידי החטיבה למידע וסטטיסטיקה של בנק ישראל. הגידול בשווי התיק, נבע משילוב בין גידול של 18 מיליארד דולר ביתרות המט"ח של בנק ישראל, וגידול של 16 מיליארד דולר בהשקעות בניירות ערך בחו"ל, בעיקר על ידי משקיעים מוסדיים.
על פי בנק ישראל, יתרת ההתחייבויות של המשק לתושבי חוץ עלתה במהלך 2009 ב-34 מיליארדי דולר, המהווים 18% מהיתרה הקודמת, זאת בעיקר כתוצאה מהעלייה הניכרת במחירי המניות הישראליות.
יתרת עודף ההתחייבויות על הנכסים לחו"ל של המשק עמדה בסוף דצמבר 2009 על 5.5 מיליארד דולר - עלייה של כ-4 מיליארד דולר לעומת סוף 2008. העלייה בעודף ההתחייבויות נובעת בעיקר מעלייה ניכרת במחירי המניות הישראליות שבידי תושבי חוץ ומהמשך הגידול בזרמי ההשקעה במשק. אלה קוזזו חלקית בעלייה בשווי נכסי המשק בחו"ל - שילוב של גידול ברזרבות מט"ח ובהשקעות במניות זרות.
יתרת החוב החיצוני ברוטו של המשק עלתה ב-2009 ב-4 מיליארד דולר (4.7%) ועמדה בסוף דצמבר על כ-91 מיליארד דולר. עיקר העלייה נבעה מגידול באשראי ספקים של הסקטור הפרטי הלא-בנקאי, ובהלוואות מתושבי חוץ. ביחס שבין החוב החיצוני לתמ"ג ניכרת יציבות והוא עומד על 45%.
מנתונים על החוב החיצוני נטו של המשק עולה כי, נמשך הגידול בהיקף ההלוואות נטו של המשק לחו"ל. כך, עמד עודף הנכסים של המשק על התחייבויותיו במכשירי חוב בדצמבר 2009 על 55 מיליארד דולר - גידול של כ-12 מיליארד לעומת סוף 2008.
נתונים נוספים שנמסרו מבנק ישראל נוגעים להיקף תנועות ההון בחודש הראשון של 2010. בחודש ינואר הסתכמו ההשקעות באיגרות חוב ממשלתיות ומק"מ הנסחרות בבורסה בת"א בהיקף ניכר של כ-1.9 מיליארד דולר; מזה, 1.3 מיליארד דולר במק"מ ו-600 מיליון דולר באג"ח ממשלתיות - שחר וגליל.
עוד בינואר 2010, הושקעו 200 מיליון דולר במניות ישראליות הנסחרות בתל אביב - עלייה של 230% לעומת דצמבר. עיקר ההשקעות התרכזו בענף התקשורת, הפיננסיים והפרמצבטיקה. במקביל, מימשו תושבי חוץ במניות ישראליות הנסחרות בחו"ל כ-30 מיליון דולר.
ההשקעות הישירות של תושבי חוץ בישראל באמצעות הבנקים בישראל הסתכמו בחודש ינואר בכ-360 מיליון דולר, עיקר ההשקעות התרכזו בענף הביומד וההיי-טק.
בחודש ינואר 2010 הסתכמו ההשקעות נטו של תושבי ישראל במניות זרות הנסחרות בחו"ל בכ-580 מיליון דולר. 300 מיליון דולר מתוכם היו השקעות של משקי בית ו-260 מיליון דולר נוספים היו השקעות של משקיעים מוסדיים.
תיק הנכסים של ישראל בחו"ל עלה ב-2009 ב-16% ל-221 מיליארד ד'
ליאור זנו
15.3.2010 / 12:26