1. הקרב הגדול עוד לפנינו. התחרות הקשה בין גוגל לפייסבוק עוד לא הגיעה לשיאה. למעשה, על אף ששתי חברות הענק האלה מסומנות כשני הגופים שהתחרות ביניהם תעצב את עולם האינטרנט בשנים הקרובות, התחרות האמיתית ביניהן טרם החלה.
עד כה נעו פייסבוק וגוגל על מסלולים מקבילים: האחת מתחזקת והולכת בזירת החיפוש, המיילים והווידאו. השנייה נהפכה למוקד החברתי הגדול בעולם. אבל הקווים הללו צפויים להפסיק בקרוב ליהפך למקבילים: ביום שבו תשיק פייסבוק את שירות החיפוש בזמן אמת שלה - חיפוש באתר בקרב הטקסט, התצלומים והסרטונים שמעלים הגולשים ברשת החברתית - אז יתחיל כאב הראש האמיתי של גוגל.
כיום אין סריקה של ממש של התוכן בפייסבוק. גוגל סורקת היטב את הנעשה ברשת, ובאחרונה החלה אף לסרוק את טוויטר, אך אתר פייסבוק נותר אי עלום ומנותק מבחינת המערכת של גוגל. היא עושה ניסיונות לתת תוצאות גם למידע בתוך פייסבוק, אך מאחר שהשיחה בפייסבוק מתרחשת בין חברים שנתנו אישורי חברות אחד לשני ומרביתם חסומים לצפייה של הקהל הרחב - מנוע החיפוש של גוגל אינו פועל בפייסבוק בצורה יסודית.
האי הנעלם הזה גדל והולך, וככל שיותר ויותר אנשים עוברים לנהל את הקשרים החברתיים שלהם בפייסבוק, כך מצטבר יותר מידע שנעלם מעיניה של גוגל. ביום שפייסבוק תשיק מנוע חיפוש פנימי - לגוגל תהיה בעיה.
2. לחפש המלצות לנופש בקרב 400 מיליון גולשים. כשתעלה פייסבוק את מנוע החיפוש הפנימי שלה, היא תוכל לספק מוצר שונה מזה של גוגל: כך למשל, אם תחפשו את הסרט "אוואטר" בפייסבוק, תוכלו לקבל גם את כל מה שכתבו הגולשים בעולם אודות הסרט, אבל קודם יעלו התגובות של החברים שלכם, ובמדרג שני, התגובות של החברים של החברים שלכם. אם תחפשו טיסה ליעד מסוים בעולם, תוצאות חיפוש בקרב 400 מיליון איש, שיכללו גם את הדעות האישיות שלהם ושל חבריכם, יכולים לתת לגולש מענה טוב יותר מאשר אוסף לינקים אקראי כפי שעולה בגוגל.
ברקע ניצבת גם הידיעה שלפיה פייסבוק מתוכננת להשיק בקרוב מערכת דואר אלקטרוני משלה, שיתחרה בראש ובראשונה במייל של יאהו ושל מיקרוסופט, אבל גם בג'ימייל של גוגל. מאזן האימה יתאזן במעט, אם תצליח גוגל לבסס את מעמדה של גוגל באזז, הרשת החברתית שהשיקה באחרונה.
3. סרט האימה של יוטיוב. כאב הראש שגורמת פייסבוק ליוטיוב מגיע מזירה נוספת: עולם הווידאו. לפני שלוש וחצי שנים רכשה גוגל את יוטיוב ב-1.65 מיליארד דולר - סכום אדיר לאתר שלא הצליח אז לייצר הכנסות מפרסום. מאז שוברת גוגל את הראש בניסיונות לייצר הכנסות מפרסום ביוטיוב. בתחילה היא שיבצה שם מילות חיפוש, בדומה למערכת הפרסום של גוגל, אך זה לא המריא. בשנה האחרונה היא מתמקדת בפרסום באנרים ביוטיוב, ומנסה ביסודיות לייצר לעצמה נתח שוק בבאנרים ופרסומות וידאו.
בעוד גוגל שוברת את הראש כיצד לייצר הכנסות מיוטיוב, צמחה מתחת לאפה פייסבוק באותה זירה ממש. לאחר שנתיים שבהן יש בארה"ב שני אתרי וידאו מובילים - יוטיוב ו-hulu (אתר הווידאו של פוקס ו-nbc) הצטרף לפני שלושה חודשים גם פייסבוק לרשימה, כשהסתבר שכמות סרטוני הווידאו שנצפים בו אינה רחוקה מזו של hulu.
אמנם שני האתרים יחד עוד לא מגיעים לרמת התנועה של יוטיוב, אבל בקצב שבו צומחת פייסבוק, ובכמות האינטראקציות שנערכות בה מדי שעה, סביר שגם ראשי גוגל/יוטיוב שואלים את עצמם אם הגולשים יעברו להעלות את קטעי הווידאו שלהם בפייסבוק.
בביקורו האחרון בישראל, לפני כמה שבועות, אמר צ'אד הארלי, מנכ"ל יוטיוב, שאחת המטרות של החברה היא להפוך את יוטיוב לרשת חברתית פעילה יותר. ככל הנראה, מי שעמדה לנגד עיניו בעת הצהרה זו היא פייסבוק ולא אחרת.
4. טרם פוצחה הנוסחה. למרות חוזקה וצמיחתה חסרת התקדים, ראוי להזכיר שפייסבוק עדיין לא פיצחה את הנוסחה הכלכלית: רמת ההכנסות בה אינה מתקרבת לפוטנציאל ההכנסות שלה על רקע כמות הגולשים האדירה שיש בה והזמן שהם מקצים לה, בעוד שגוגל כבר מזמן מצאה את הדרך לעשות כסף מהגולשים.
קרב הענקים עוד לא החל
איילה צורף
17.3.2010 / 7:04