>> חברת הנדל"ן אטלס נכסים פירסמה שלשום את דו"חותיה הכספיים ל-2009, שהזכירו לכולם כי משבר הנדל"ן במזרח-אירופה עדיין רחוק מסיום. החברה, בניהולו של נחמן צבר, סיימה את 2009 עם הפסד של כ-49 מיליון יורו (המיוחס לבעלי המניות), לעומת הפסד נקי של כ-40 מיליון יורו בסוף 2008. מצב החברה לא הותיר את השותפים בה ביחסים הרמוניים.
עיקר ההפסד של אטלס נבע מהפחתת שווי נדל"ן להשקעה בסכום של כ-35.6 מיליון יורו, לעומת הפחתה של כ-4.5 מיליון יורו ב-2008. השווי הנכסי הנקי של אטלס ירד ב-2009 בכ-34% לעומת 2008 - לכ-2.42 יורו למניה - שווי הגבוה פי 3.5 ממחירה של מניית החברה בבורסות ורשה ולונדון; החברה נסחרת בבורסות אלה בשווי של כ-36 מיליון ליש"ט.
אטלס נכסים - הנסחרת בוורשה ובלונדון - מפגישה כמה מהשמות הצבעוניים בשוק ההון הישראלי. בין היתר, מושקעים בחברה איש העסקים רוני יצחקי, רפי ברבר מקרן rp, שככל הנראה נמצאת במרכז החקירה של יו"ר בנק הפועלים לשעבר, דני דנקנר, נועם לניר, שמחזיק בחברה באמצעות ליוורמור השקעות, וטדי שגיא, שמשקיע בחברה באמצעות capital venture worldwide שבשליטתו.
אטלס מצויה כיום בשליטתה של חברת הניהול הנשלטת על ידי rp (50.1%) ורוני יצחקי (49.9%). rp עלתה לכותרות בשבועות האחרונים בעקבות החקירה של דנקנר, הבוחנת את עסקת הרכישה של הבנק הטורקי פוזיטיף על ידי בנק הפועלים. גם דנקנר היה מושקע בעבר באטלס באמצעות אלרן השקעות שבשליטתו, עד שאלרן מכרה את אחזקותיה באטלס לליוורמור, ל-rp וליצחקי.
לניר הפסיד 80%
בעלת המניות הגדולה באטלס היא ליוורמור השקעות הנמצאת בשליטת לניר. ליוורמור, שרכשה בסוף 2007 ותחילת 2008 מידי אלרן נדל"ן ומידי משקיעים בבורסה כ-21.7% מאטלס בהשקעה כוללת של כ-40 מיליון דולר, מופסדת מאז על השקעה זו כ-80%.
המנוע מאחורי ההשקעה באטלס היה לניר, שגרף רווחים אדירים מההנפקה ומכירת פעילות ההימורים של חברת ההימורים באינטרנט אמפייר אונליין, וחשב כי יוכל, בדומה ליזמים אחרים, לנגוס נתח מהרווחים בנדל"ן המזרח-אירופי. אלא שכעת מתנער לניר מההחלטה האומללה. "לליוורמור אין קשר לשליטה באטלס נכסים, הנשלטת על ידי חברת הניהול של rp capital ורוני יצחקי. עבור ליוורמור מדובר בהשקעה פיננסית שעד כה לא הניבה פרי", אמר אתמול לניר.
ליוורמור טירפדה ב-2009 את הניסיון של יצחקי וברבר למחוק את אטלס מהמסחר בלונדון, בין השאר, בשל טענותיה כי השניים משכו מאטלס מאז 2006 דמי ניהול של יותר מ-130 מיליון שקל.
דו"חות אטלס חושפים גם את היחסים המאתגרים של החברה עם המוסדות הפיננסיים (בעיקר הבנק האוסטרי ארסט), המממנים את הנכסים שרכשה החברה. בסוף 2009 הסתכמו ההתחייבויות של אטלס כלפי הבנקים ב-260 מיליון יורו, כשמתוך סכום זה 156 מיליון יורו סווגו כחוב העומד לפירעון ב-12 החודשים הקרובים בשל אי עמידתן של חברות המחזיקות בנכסים באמות מידה פיננסיות שקבעו הבנקים. באטלס מציינים כי החברה ממשיכה במגעים מול הבנקים כדי לפרוע את ההתחייבויות ולהאריך את ההלוואות.
הרבה אבות לאטלס נכסים - אבל כישלון החברה יתום
מאת מיכאל רוכוורגר
17.3.2010 / 7:04