וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

טלסקופים בחלונות הגבוהים: "האח הגדול" גרסת האלפיון העליון

מאת שי שגב

18.3.2010 / 10:52

הם צופים במטוסים ממריאים ומתפעלים מיופיה של העיר ■ אבל בעיקר רואים מה עושים האנשים הקטנים ברחוב ובבניין ממול - כלומר אנחנו ואתם ■ ארבעה בעלי טלסקופים מספרים מה הם מקבלים מזה (פרספקטיבה) ומי שותף לתענוג (כל מי שעובר בסביבה)



משחר האנושות רוצים בני האדם לראות את מה שאי אפשר: לחשוף את העבר, לחזות את העתיד, להביט בכוכבים הרחוקים, לקרוא מחשבות של אחרים, וכמובן - לגלות מה קורה בחצר של השכן. חוש המציצנות הוליד את הטכנולוגיה. בתחילת המאה ה-17 פיתחו שלושה יצרני עדשות הולנדים טלסקופים, אך את הדחיפה האמיתית נתן גלילאו גליליי ב-1609. הטלסקופ סייע לו לגלות שפני הירח אינם חלקים אלא סלעיים ואת שלושת הירחים של צדק. העולם האקדמי מיהר לצאת נגדו ונגד הטלסקופ, בטענה שמדובר במכשיר היוצר אשליות. מאז עברו מאות שנים, הטלסקופ נהפך לאביזר לגיטימי ולסמל סטטוס - וגם אמצעי להציץ על מה שעושים אנשים אחרים. "לטלסקופ יש קשר לתרבות המגדלים", אומר הפסיכיאטר ד"ר ירדן לוינסקי, מנהל מרכז "רזולוציה" בתל אביב. "מי שעובד או גר בהם נמצא במרכז העיר, ובכל זאת הוא מנותק. לכן, ברמה הפסיכולוגית אנשים משקיפים בטלסקופ כדי להיות חלק ממה שקורה בחוץ. הזוג שמתגפף בפארק לא מעניין אותם, אלא ניסיון להבין את חייהם של הסובבים. בסופו של דבר, השימוש בטלסקופ מאפשר חדירה לחייהם של אחרים. זה לא נשמע טוב, אבל אנשים לא חושבים על כך בזמן שהם משקיפים. זה דומה לצפייה ב'האח הגדול', אך זאת הגרסה האינטלקטואלית של המציצנות".







הטלקסופ: ג'ייסון דיסקברי סקופ 4000 בצבע שחור עם נירוסטה ותק: "קניתי אותו לפני כעשר שנים". מטרה: "בכלל לא התכוונו לרכוש טלסקופ. היינו בשלבי התרחבות וחיפשנו משרדים במשך זמן רב, עד שהגענו לבניין הזה. נכנסתי למשרד ובפינת ההמתנה ראיתי את הטלסקופ. התלהבתי, כי זה היה פריט עיצובי מיוחד. במהלך המשא ומתן על שכירת המשרד, אמרתי לבעלים שאני סוגר את העסקה בתנאי שהטלסקופ נשאר אצלי. בהתחלה הוא סירב, אבל לבסוף השתכנע - כי הוא עבר למשרד בקומת קרקע". מיקום: "הטלסקופ עומד בפינת ההמתנה, בסלון הענק שנמצא בדיוק מול מלון שרתון סיטי טאואר". המשקיפים: "כל מי שממתין, בלי יוצא מהכלל: בעלי חברות נדל"ן, אנשי עסקים, אנשי שוק ההון והיי-טקיסטים". ערך מוסף: "הטלסקופ הוא נושא שיחה שעוזר להפיג מתח בתחילת כל פגישה". טיפול אישי: "הוא לא זקוק לטיפול מיוחד, מלבד ניקוי יסודי מאבק מדי שבוע וניקוי העדשות בחומר מיוחד. על המשימה אמונה אחת המזכירות במשרד". מקרה שהיה: "עובדים ולקוחות סיפרו לי שכמה פעמים הם ראו דברים שהתרחשו בחדרים בסיטי טאוור, שאפשר לראות רק בטלסקופ. עדיף שלא נפרט". שורה תחתונה: "אני בכלל לא מסתכל בטלסקופ. התחביב שלי הוא מכוניות עתיקות".







טלסקופ: סטיוארט 82 ts, ובנוסף משקפת צופים איכותית ותק: "קיבלתי אותו במתנה לפני כ-25 שנה". מטרה: "קנו אותו עבורי כי ידעו על החיבה שאני רוחש למטוסים". מיקום: "אני גר בקומה גבוהה בשכונת נווה אביבים, ומולנו יש שדה פתוח שמאפשר לראות למרחקים. בהתחלה עליתי לגג בשביל האוויר הטוב, אבל משם המשכתי להביט בטלסקופ ובמשקפת".



המשקיפים: "רק אני. כל בני המשפחה חושבים שאני משוגע, אבל אני מקדיש לזה כחצי שעה ביום, בדרך כלל בשעות הבוקר או אחר הצהריים בימי הקיץ הארוכים". ערך מוסף: "ההנאה הגדולה היא לראות מטוסים מגיעים מכיוון הים ונוחתים בשדה דב, ומטוסים ממריאים לעבר הים. אני ממש מזהה את דגם המטוס, ולעתים גם את החברה. אני עוקב אם הם ממריאים ונוחתים בזמן. מאז ילדות הרגשתי כמו טייס מבוזבז שלא ניצל את פוטנציאל הטיסה שלו. זה משהו דינמי שמאפשר לי לפתח חלומות ולהגיע לכל מקום בעולם".



טיפול אישי: "אני לא מעניק לטלסקופ טיפול מיוחד, אבל בקרוב נוסע ללונדון לקנות משקפת הרבה יותר טובה שמשפרת את הראות. קבעתי פגישה בחנות מתמחה". מקרה שהיה: "המרחק בין הים לנתב"ג הוא כ-15 ק"מ, ולפעמים נראה כאילו מטוס עולה על מטוס. למזלנו, מעולם לא ראיתי מצב שצריך להתריע עליו, אבל לך תדע מתי זה יקרה".



שורה תחתונה: "מטוסים, תמיד מטוסים!"







הטלסקופ: סקיי ווטשר מוזהב ותק: "הטלסקופ נרכש לפני כחמש שנים בפראג".



מטרה: "אשתי הפתיעה אותי. אחרי אחד הטיולים הרגליים בעיר הרומנטית הזאת חזרנו למלון והטלסקופ חיכה לי בחדר. עד היום אני לא ממש יודע איך היא עשתה את זה". מיקום: "אני גר בפנטהאוס מול הים, והטלסקופ ניצב על המרפסת ומשקיף אל הכחול המרהיב ועוצר הנשימה הזה. בשבילי להביט בטלסקופ על הים זה כמו להציץ בנס בהתגלמותו". המשקיפים: "רק אני. זה מרגיע אותי בכל פעם שאני זקוק לשלווה". ערך מוסף: "בכל פעם מחדש אני נדהם לראות את הצבעים השונים של הים, את הגלים ואת הקצף. אני משתמש בטלסקופ כדי להתבונן בים ולהירגע. על שלושה דברים אני יכול להביט ללא הפסקה - מים זורמים, אש בוערת והילדים שלי". טיפול אישי: "אני מנקה את העדשות אחת לכמה חודשים. כשיורד גשם אני צריך לזכור להכניס אותו פנימה, שלא ייהרס". מקרה שהיה: "הטלסקופ משקיף אל שדה דב, ולהשקיף על שדה תעופה זה כמו לצפות בסרט. כשאני משקיף על מטוס ממריא או מתכונן לנחיתה אני חוזר להיות ילד. כשהגלגלים נוגעים בקרקע זה מעלה חיוך על פניי". שורה תחתונה: "אני אוהב את המיקום שלו. ממרום גילי, ולאחר שראיתי הרבה בחיים, אני יכול לומר בלב שלם שהוא נמצא בדיוק במקום שבו אני רוצה שהוא יעמוד".







הטלקסופ: בושנל 2188 שחור-אפור ותק: "את הטלסקופ הראשון קניתי לפני חמש שנים וחצי. את השני התפתיתי לקנות השנה בארה"ב". מטרה: "כל מי שמגיע לבניין או לקומה מסתכל בו, וזה שובר שתיקה. זה מקרב מאוד. בלי טלסקופ אתה רואה את העולם באופן צר מאוד, והוא נותן לך פרספקטיבה על כמה אנחנו קטנים והעולם גדול". מיקום: "המשרד שלי נמצא בפינה צפון-מערבית ופונה אל גבעתיים ואל תל אביב. הקומה עגולה, כך שלפעמים רואים את ירושלים ואת הרי יהודה. אני רואה מגדלים חדשים, עצים, אנשים, מכוניות, וכמובן את הפקק בנתיבי איילון. המצלמות של תוכנית הבוקר של ערוץ 10, המשקיפות על הפקק, נמצאת מתחתינו". המשקיפים: "כל מי שרוצה לשבור שגרה - לפני פגישה, אחרי פגישה, המזכירות, הצוות, כולם מסתכלים. זה מפתה". ערך מוסף: "הנוף האורבני. יש שטחים ירוקים עצומים. כשאתה הולך ברחוב אתה רואה עץ או בית, ואילו מלמעלה אתה רואה את מנהטן בתוך תל אביב. גבעתיים כל כך ירוקה. הכי כיף לכבות את האור במשרד, ולראות מהחלון את האורות של העיר, כאילו אתה עומד לנחות בג'מבו". טיפול אישי: "אנחנו מנקים את הטלסקופים כל הזמן, ולעתים מחליפים עדשות". מקרה שהיה: "כשמשקיפים בטלסקופ, כל תזוזה של שלושה-ארבעה מילימטרים ימינה או שמאלה גורמת לך לאבד פרופורציה, ואתה רואה מציאות אחרת. אנשים הולכים לאיבוד. החלק העצוב הוא להתסכל על הבור שיצרה תעש בגבעתיים. יש שם שטח ירוק עצום, שאפשר להקים בו בכיף 12 מגדלים, אבל האדמה רעילה. כרגע הוא עומד ירוק ומגודר, ורק מלמעלה אפשר לראות את היופי הרעיל הזה". שורה תחתונה: "ביום בהיר אפשר להסתכל מערבה ולראות עד לונדון".







רואים רחוק, רואים שקוף
כללים בסיסיים ברכישת טלסקופ



1 בחנויות הצעצועים אפשר למצוא טלסקופים פשוטים וזולים, שמצוידים בעדשות גרועות, חלקן מפלסטיק משונן, בעינית הצוברת לחות ובטענות דמיוניות כי הטלסקופ מגדיל פי 400 (אך בבית נגלה שבמקרה הטוב הוא מגדיל פי 40). אם רציתם שילדכם יתחיל להתעניין באסטרונומיה - עם טלסקופ כזה תוציאו לו את החשק.



2 טלסקופ כדאי לרכוש בחנות שעיקר עיסוקה הוא מכירת אביזרי אסטרונומיה. מידת ההגדלה של הטלסקופ אינה רלוונטית, ויש להשוות טלסקופים על פי קוטר המראה או גודל העדשה. טלסקופים בודדים מאפשרים הגדלה פי 50 במצב האידיאלי. אין צורך בהגדלה גדולה מפי 40.



3 אין תחליף לעדשה: ככל ששטח העדשה וקוטר המראה גדולים יותר, כך עולה האיכות. ככל שהטלסקופ קטן יותר, כך ישתמשו בו יותר. אם קניתם מפלצת ענקית, סביר להניח שתפחדו להפעילו, וזרים יפחדו להציץ בעינית. אם הוא קטן, איכותי וידידותי - השימוש גובר, וכך גם ההנאה.



4החצובה חשובה כמו הטלסקופ: יש צורך בחצובה יציבה ואמינה שעליה אפשר יהיה להסיט את הטלסקופ בעדינות רבה ימינה או שמאלה, אחרת יהיה קשה מאוד להתמקד בעצמים. כל רעד קטן יכול להוציא את הטלסקופ ממיקוד, ולכן צריך לבחור ראש חצובה חזק הפועל על בסיס שמן.



5טלסקופ טוב למתחילים עולה בחו"ל 250-600 דולר. הכפילו את הסכום הזה בשמונה כדי לקבל את המחיר בשקלים, כולל הוצאות משלוח ומסים. ככל שתשקיעו יותר, כך תוכלו לרכוש טלסקופ משוכלל יותר - אבל ההנאה לא בהכרח תגדל בהתאם.



המידע באדיבות חברת קוסמוס פת-אל טריידינג, המרכז לציוד אסטרונומי בישראל



איך עובד טלסקופ?



פירוש המלה טלסקופ הוא "לראות למרחק". בעזרת מערכת עדשות מסוגל הטלסקופ לעוות את קרני האור הנכנסות, ולאפשר לעין האנושית לראות בבירור גופים הנמצאים במרחק עצום, חלקם אף בחלל החיצון.



באופן עקרוני, ככל שהעדשות גדולות יותר כך מסוגל הטלסקופ להגדיל באופן משמעותי יותר. צורת העדשה חשובה, מכיוון שהאור שפוגע בחלק העליון של העדשה מעוות ומוקרן כלפי מטה, ואור בתחתית העדשה מכופף ומוקרן כלפי מעלה. האור מועבר לאורך צינור הטלסקופ, אך לפני שהוא מפוזר בצדו השני, ישנה עדשה נוספת שלוכדת אותו, מכופפת את האור חזרה בהתאם למציאות, ומעבירה אותו לתוך העין שלנו.



כשמסתכלים לעבר נקודה רחוקה, האור העובר דרך העדשה חלש יותר, מכלול הצבעים גדול יותר, וכשהאור מכופף הוא נשבר ומתעוות, כך שהתמונה יוצאת ממיקוד. כיום טלסקופים איכותיים עשירים במראות לאורך צינור הטלסקופ, כך שהאור עובר כמה השתקפויות ומגיע לעינית בצורה ברורה.



כשרוצים להביט למרחקים עצומים, כמו אל החלל החיצון, גם זה לא תמיד מספיק. האור שמגיע מכוכבים רחוקים חלש למדי, והאטמוספירה מפריעה לאיכות התמונה. הטלסקופ הידוע בעולם, טלסקופ האבל, נמצא במרחק 600 ק"מ מכדור הארץ, ואינו מושפע מהאטמוספירה. הטלסקופים של העתיד לא יפעלו כלל באמצעות השתקפויות אור, אלא באמצעות גלי גרוויטציה שהטלסקופ יידע לתרגם לתמונה.



תצלומים: תומר אפלבאום, ניר כפרי ובלומברג, איליה מלניקוב

טרם התפרסמו תגובות

הוסף תגובה חדשה

+
בשליחת תגובה אני מסכים/ה
    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully