חודש וחצי לאחר שהתפוצצה פרשת פסגות עם מעצרם של בכירים לשעבר בבית ההשקעות, בחשד שהריצו ניירות ערך, נראה שרעשי החקירה משליכים גם על המותג היוקרתי "פסגות".
מנהלים של סוכנויות ביטוח מספרים כי אף שהלקוחות מבינים שלא נגרם נזק לכספי החיסכון שלהם בקופות הגמל ולכן ממהרים להעביר כספים קיימים, עדיין ניכר חשש אצל הלקוחות מלהכניס כספים חדשים לפסגות. "הלקוחות לא אוהבים את כל הסיפור הזה. יש גם חשש מהשלכות עתידיות של מנהלים שיתעסקו עם תביעות במקום לנהל את הביזנס", מסביר מנכ"ל של סוכנות הסדרים גדולה.
לגבי ההשפעה המיידית של פרסומי הרשות לני"ע כי חקרה באזהרה את מנכ"ל פסגות רועי ורמוס ויו"ר פסגות אריק שטיינברג הוא אומר "הבוקר היו טלפונים לקוחות, שאלו כל מיני דברים והתייעצו על ההשלכות בעתיד".
שמעון ימין, המנכ"ל והבעלים של סוכנות הביטוח אתגרים פיננסים, ציין היום מספרים קונקרטיים: "קיבלנו בשעות האחרונות טלפונים של לקוחות מבוהלים שביקשו לבצע העברות לקופות אחרות. סך הכל התקשרו לקוחות בהיקף של 5 מיליון שקל מתוך 40 מיליון שקל שיש לנו בפסגות".
"פסגות נהנתה ממותג של חברת על, וברגע שהוא נפגע זה מורגש. גם אם היו"ר למעלה לא ידע מהעניין, אם יש איזשהו כתם זה פועל לרעה על כל המותג. אחרי פריזמה אף אחד לא מוכן להתחבר למשהו עם צל כלשהו. אני מודע לזה שעוד לקוחות יפנו ויבקשו לבצע החלפה", אמר ימין.
גורם אחר בשוק חידד את הנושא: "הניהול של פסגות תמיד היה בינוני, מה שהיה חזק זה השיווק באמצעות המותג הנקי שהם בנו. ברגע שהמותג התלכלך, לא נשאר הרבה". לדבריו לסוכנים ישנו חשבון פתוח עם פסגות וכעת הם לא יתאמצו להרגיע את הלקוחות. "ההתנהלות של פסגות מול הסוכנים הייתה בעבר מתנשאת, הם ניצלו את המעמד שלהם בשוק והכתיבו לסוכנים תנאים לא נוחים. בנוסף יש לפסגות סוכנות משלה שהיא מתחרה בעבודה של הסוכנים".
עם זאת, יועצים בבנקים מספרים דווקא שבניגוד לבהלה שהיתה עם פרוץ המשבר של 2008, בפרשת פסגות נראה שהדברים עברו בצורה חלקה. "הלקוחות לא מבוהלים. זה נכון לחודשיים האחרונים וגם ליום האחרון עם הפרסומים החדשים",אמר גורם באחד הבנקים.
פרסומי הרשות לני"ע כי החקירות הגיעו גם להנהלת פסגות הרגיזו את המתחרים. "זה לא עושה טוב לשוק. אני לא מבין למה צריך לפרסם את זה ככה. אם יש האשמות שיגישו כתבי אישום ואם לא יודעים עדיין אז שיחכו. מה הלחץ? זה לא הוגן מה שהרשות עושה כאן. למה להכפיש ככה בפומבי. היום זה הם ומחר זה יכול לקרות לכל אחד גם למתחרים. אם יתברר כי אין כלום הנזק כבר נגרם", אמר מנכ"ל של בית השקעות מתחרה.
"לא יודעים מה קורה
"בתהליכים האלו אנחנו יותר לא יודעים מאשר יודעים",הגיבו אתמול בפסגות. גורמים בקרבתו של רועי ורמוס סיפרו כי הוא מנסה לשמור על קור רוח למרות הפרסומים על החקירה שלו באזהרה. "הוא מנסה להקרין אופטימיות מכורח תפקידו בחברה".
לגבי עסקת פסגות-איפקס שנחתמה ולפיה תרכוש אייפקס את פסגות לפי שווי של יותר מ-3 מיליארד שקל,הודה גורם המקורב לעסקה כי החקירות החדשות בהחלט מסכנים את סגירת העסקה. "בעבר נחקרו אנשים שכבר לא עובדים בחברה, בסיטואציה כעת מדובר באנשים שנמצאים כיום בחברה ומהווים חלק בלתי נפרד מהעסקה כולה".
ראוי להזכיר שההנהלה הבכירה של פסגות היוותה חלק מהותי מהמחיר הגבוה שהסכימה לשלם איפקס עבור פסגות. אם התפתחויות בחקירת הרשות יגרמו לאחד המנהלים הבכירים לעזוב את פסגות, לא מן הנמנע שבאיפקס ידרשו לעדכן את מחיר העסקה כלפי מטה או אפילו לבטל את העסקה כולה.
מנהלי סוכנויות ביטוח אחרי חקירתו של ורמוס: לקוחות ביקשו להעביר כספים לקופות אחרות
נועם בר
18.3.2010 / 16:54