מאת עמית שרביט
דפוסי העבודה של הבנקים מול לקוחות עסקיים קטנים ישתנו; בין השאר הם ייאלצו לסגור קווי אשראי הניתנים כנגד צ'קים דחויים, או להעלות את מחירי האשראי בשל סיכון גדול יותר בקבלת צ'קים אלה - כך אומרים מקורות בבנקים, בעקבות האיסור שהטיל באחרונה הממונה על ההגבלים העסקיים, דרור שטרום, על העברת מידע בין הבנקים.
ההוראות שפירסם שטרום מחייבות את הבנקים לקבל את הסכמת הלקוח בכתב, לפני שניתן לברר פרטים על מצבו הפיננסי בבנק אחר, ובאחרונה פירסמו הבנקים נהלים פנימיים בעניין זה. מטרת הנהלים היא למנוע פגיעה בפרטיות הלקוחות, שאינם מעוניינים כי הבנקים יאספו עליהם מידע ללא הסכמתם.
ואולם בבנקים טוענים כי הצורך לקבל הסכמה בכתב, יצור קושי הן ללקוחות הן לפקידים. מקור באחד הבנקים אמר כי רבות מהחברות העסקיות הקטנות מקבלות אשראי כנגד צ'קים דחויים. עסקים בתעשיות הזעירות או סוחרים קטנים עובדים בשיטה זו.
פקידי הבנק אמורים לברר את טיב הביטחונות - הצ'קים - שעסקים אלה מפקידים כנגד האשראי. הפקיד מתקשר לבנק של נושא הצ'ק, ומברר את יכולתו לפרוע אותו במקרה הצורך. לאחר מכן הוא מאשר את מסגרת האשראי המבוקשת, ומתמחר אותה על פי מידת הסיכון העולה מהצ'קים שמשמשים כביטחון.
כיום, כדי לברר פרטים לגבי צ'ק, צריך פקיד הבנק לקבל את הסכמתו של נותן הצ'ק בכתב. כלומר, העסק המבקש אשראי אמור לקבל מהלקוחות שמשלמים לו בצ'קים דחויים את הסכמתם לבירור פרטים. סביר להניח, אומרים בבנקים, כי בקשה זו תיתקל בהתנגדות מצד רוב הלקוחות, והדבר עשוי לגרום להעלאת מחירי האשראי למגזר העסקים הקטנים, או להפסקת מתן אשראי במקרים אחרים בשיטה זו.
מקור באחד הבנקים הוסיף כי על אף שהכוונה המקורית של ההוראות שפירסם שטרום חיובית, למעשה היא תשרת את שני הבנקים הגדולים. לדבריו מבחינה סטטיסטית, יותר משני שלישים מהלקוחות מרוכזים בשני הבנקים הגדולים, ולמעשה ניתן להעריך כי שני שלישים מהצ'קים שאותם אמורים הפקידים לבדוק הם של לקוחות הבנקים האלה. כלומר, יגדל הסיכון שאליו ייחשפו הבנקים הקטנים והבינוניים.
הממונה על ההגבלים העסקיים דחה טענות אלה. לדברי שטרום, הוא הבהיר לבנקים הקטנים והבינוניים כי יאפשר להם הקמת מאגר מידע שיהיה זמין לכולם, וכך ניתן יהיה להתגבר על קושי זה. "הבנקים עדיין לא פנו לרשות להגבלים עם בקשה להקים מאגר כזה", אמר. הם משתמשים באיסור כתירוץ להעלאת מחירי האשראי".
הבנקים ישנו שיטת העבודה מול לקוחות עסקיים בשל האיסור על העברת מידע
הארץ
7.1.2002 / 10:10
