>> נובמבר 2007 היה חודש מצוין לכלכלת ישראל, בשנה כלכלית מצוינת. חברת דירוג האשראי סטנדרט אנד פורס, אחת משלוש חברות דירוג האשראי הגדולות והנחשבות בעולם, העלתה אז את הדירוג של ישראל מ-a- ל-a. קרן המטבע הבינלאומית (imf) פירסמה בדצמבר את הדו"ח הבינלאומי הטוב ביותר שפירסמה אי פעם על כלכלת ישראלוקבעה כי ביצועי המשק הישראלי "טובים באופן יוצא מהכלל" וכי "ההתנהלות המוניטרית של ישראל היתה למופת".
בוועידת ראש הממשלה ליצוא ולשיתוף פעולה בינלאומי אמר אז הנגיד סטנלי פישר על השנה הקרובה: "ארגיש לא טוב עם מצב של מיתון ואינפלציה נמוכה". בתגובה לדרישות, בעיקר של יצואנים, להתערב בשוק המט"ח לנוכח היחלשות הדולר - הבטיח הנגיד חגיגית: "בנק ישראל לא יתערב בשוק המט"ח". והוא גם הביע פליאה: "מי היה מאמין שריבית הבנק הפדרלי האמריקאי תהיה גבוהה לאורך זמן מריבית בנק ישראל". מאז הוריד הנגיד את הריבית והעלה אותה כמה פעמים, וכיום ריבית בנק ישראל שוב גבוהה מריבית הפד, אבל הפעם לא בשל חולשת המשק הישראלי מול המשק האמריקאי, אלא להפך.
גם התחזית ל-2008 היתה אופטימית, ובנק ישראל עידכן בנובמבר את התחזיות שלו להתפתחות הכלכלה הישראלית לצמיחה של 4.4%. בפועל, צמח המשק באותה שנה ב-4.0%. מדד המחירים לצרכן בנובמבר 2007 היה גבוה - 0.4%. ב-11 החודשים הראשונים של אותה שנה עלה המדד ב-2.8% - קרוב לגבול יעד האינפלציה השנתי של הממשלה, 1.0%-3.0%. באותו חודש גם נרשמה אבטלה של 6.6% בלבד מכוח העבודה האזרחי במשק, עם 194 אלף מובטלים בלבד.
בינואר 2010 היתה האבטלה במשק 7.6% מכוח האדם האזרחי, עם 251 אלף מובטלים. ההערכה היא כי האבטלה עשויה לרדת לאזור ה-7%, עם 231 אלף מובטלים בסוף 2010. לגבי התפתחות הכלכלה, ההערכות הן לצמיחה של 2.5%-3.0% השנה, אם כי תיתכן הפתעה בכיוון החיובי, של צמיחה מעל ל-3%.
דירוג האשראי של ישראל לא השתנה, ורק באחרונה הודיעה סטנדרט אנד פורס כי הדירוג של ישראל הוא a יציב. מדד המחירים לצרכן עלה ב-2009 ב-3.9%.
בוועידת הנשיאים של הקהילות היהודיות בארה"ב שהתקיימה בירושלים ב-17 בפברואר, מנה פישר את הסיבות לכך שכלכלת ישראל לא נפגעה מהמשבר הכלכלי העולמי כמו הכלכלות המפותחות בעולם: העובדה שישראל נכנסה למשבר לאחר כמה שנים של צמיחה גבוהה של כ-5% בשנה; התקציב ב-2007 שהיה מאוזן; העודף בחשבון השוטף של מאזן התשלומים שנרשם באופן עקבי מאז 2003; ואיתנותה ושמרנותה של מערכת הבנקאות בישראל.
נובמבר 2007 היה חודש מצוין לכלכלת ישראל
מוטי בסוק
7.4.2010 / 7:00
