>> מועמדים למשרת המשנה ליועץ המשפטי במוסד לביטוח לאומי מחויבים במבחני התאמה ואינם פטורים מלגשת אליהם, גם אם הם בעלי ותק רב שנים בעבודה - כך קבע השבוע בית הדין הארצי לעבודה. בית הדין, בהרכב השופטים סטיב אדלר (נשיא בית הדין), נילי ארד ורונית רוזנפלד, דחה בכך תביעה נגד הביטוח לאומי שהגישה ההסתדרות, בשמן של שתי עובדות שניגשו למכרז למשרה זו.
מפסק הדין שכתבה השופטת ארד עולה כי שתיים מהעובדות הבכירות של הביטוח הלאומי ביקשו לפטור אותן ממבחני ההתאמה לתפקיד המשנה ליועמ"ש, לאור 20 שנות ותק שהן צברו ובהסתמך על הסכם העבודה הקיבוצי הקיים בין ההסתדרות להנהלת המוסד. בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב דחה את תביעתן והן ערערו לבית הדין הארצי.
ההסתדרות טענה, באמצעות עו"ד רן קידר, כי בביטוח הלאומי קיים נוהג בן שנים המעיד שהמוסד מוותר על דרישתו לערוך מבחני התאמה למועמדים בכירים או ותיקים למשרת המשנה ליועץ המשפטי. מנגד טען הביטוח הלאומי, באמצעות עורכי הדין יונתן פסי ואבי עדאקי, כי מתחילת כהונתה של המנכ"לית הנוכחית, אסתר דומיניסיני, קיימת הקפדה על עריכת מבחני התאמה גם לעובדים בכירים וותיקים וההסתדרות אף נתנה את הסכמתה לכך.
בית הדין הארצי קבע כי פרשנות ההסתדרות ולפיה די בכך שעובד המוסד הוא בעל ותק של 20 שנה כדי שיהיה פטור כליל ממבחני התאמה לתפקיד המשפטי הבכיר, פוגעת באופן ממשי בפררוגטיבה הניהולית המוקנית להנהלת הביטוח הלאומי. בנוסף, נקבע, פרשנות זאת גורעת מסמכותה של ההנהלה לקבוע מדיניות קבלה של עובדים על פי רמתם המקצועית והתאמתם לצורכי הארגון המשתנים. עוד קבעו השופטים שאין לבסס את פרשנות ההסתדרות על טענת "נוהג", מכיוון שהיא מנוגדת להסכם העבודה הקיבוצי הקיים במוסד. "הדרישה למבחני ההתאמה היא ליבת ההסכם. לשונה חד-משמעית ובהירה ונקבע בה הכלל לפיו המועמד במכרז לאיוש משרה במוסד חייב לעבור מבחני התאמה, אותם יבצע מי שהנהלת המוסד תקבע", קבעו השופטים.
מועמדים למשרת משנה ליועמ"ש בביטוח הלאומי לא יהיו פטורים ממבחני התאמה
מאת חיים ביאור
14.4.2010 / 6:59
