>> בית המשפט העליון קבע אתמול כי אין מקום לאשר את הבקשה להגשת תביעה ייצוגית נגד בזק בינלאומי ומדינת ישראל, שהוערכה בשעתו בכ-800 מיליון שקל. התביעה הוגשה ב-2001 בגין המחירים שגבתה בזק בינלאומי מלקוחותיה עד לפתיחת שוק השיחות הבינלאומיות לתחרות ביולי 1997, ואושרה על ידי בית המשפט המחוזי בתל אביב בתחילת 2004. בפסק דין זה ביטלו השופטים אשר גרוניס, מרים נאור ועדנה ארבל את החלטת בית המשפט המחוזי.
בבקשה לאישור התביעה כייצוגית טען משרד הפרסום "קו מחשבה" - שיוצג באמצעות עורך הדין דורון לוי - כי החברה ניצלה את היותה מונופול בשוק השיחות הבינלאומיות באותה תקופה, וגבתה מלקוחותיה מחירים בלתי הוגנים. לטענתם המחירים היו גבוהים ב-400% מאלה שגבתה החברה עם כניסתן של חברות נוספות לשוק. בבקשה נטען כי תעריפי השיחות קיבלו את אישורם של שרי התקשורת והאוצר ללא סמכות מיוחדת, ולכן הוגשה הבקשה גם נגד המדינה.
השופטת רות שטרנברג אליעז קבעה בהחלטתה מ-2004 לאשר את הבקשה, מאחר שירידת המחירים התלולה לאחר פתיחת השוק לתחרות, מעידה לכאורה כי תעריפיה של בזק בינלאומי קודם לכן לא היו "הוגנים". התעריפים באותה תקופה הוסדרו בתקנות שהתקין משרד התקשורת, לפי חוק התקשורת (בזק ושידורים).
השופט גרוניס דן בפסק הדין בשאלה אם תקנות אלה תקפות. לדבריו, "אכן, קשה שלא להביע תמיהה נוכח הירידה הדראסטית במחירי שיחות הטלפון הבינלאומיות לאחר פתיחת השוק לתחרות. הדבר מעורר את השאלה האם לא ניתן היה לקבוע מחירים ראויים יותר בעבר". ואולם, "ירידת מחירים בעת פתיחת השוק לתחרות אינה מעידה כשלעצמה על גריפת רווחים מונופוליסטיים עובר לפתיחת השוק. יכולות להיות סיבות שונות לירידת מחירים כזו, כגון שימוש במחירי "חדירה לשוק", הוסיף.
לדבריו, קשה לקבל את טענת התובעת על בטלות התקנות, שכן "לא ניתן להתעלם ממידה של אי-צדק כלפי בזק בינלאומי שטמונה בסעד לו עותרת התובעת. בזק בינלאומי גבתה מחירים שנקבעו בתקנות, שהיו לכאורה כשרות ומחייבות. על כן תהיה זו תוצאה לא פשוטה, אם בחלוף הזמן תידרש היא להשיב את הכספים שקיבלה על פי הוראת התקנות, אשר עליהן היא סמכה".
גם ביחס למדינה קבע השופט כי לא ניתן לאשר את הבקשה. "אין אפשרות סבירה שהשאלות המהותיות המתעוררת בתובענה יוכרעו לטובת קבוצת התובעים", הכריע השופט וחייב את קו מחשבה בשכר טרחת המדינה בסך 20 אלף שקל. את בזק בינלאומי ייצג עורך דין צבי אגמון (רע"א 729/04)
בוטלה ייצוגית של כ-800 מיליון ש' נגד בזק בינלאומי
מאת נורית רוט
27.4.2010 / 6:47