וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

מה זה עירום, נמוך ומפיל את הבורסה?

נתן שבע

30.5.2010 / 7:02

אני רק שאלה



לפני שבוע קראתי שגרמניה אסרה לבצע שורט עירום על עשר מניות פיננסים. מה זה אומר, ולמה השווקים נפלו באותו יום?

סופי ג.



מכירה בחסר (שורט) של מניה היא בעצם הימור על ירידה במחירה. מי שנוקט פעולה כזו מוכר נייר שאינו ברשותו. לצורך כך הוא שואל אותו מגוף אחר שמחזיק בו לטווח ארוך (בנק, ברוקר או קרן פנסיה), ומשלם לו עמלה.



את הנייר מוכר מבצע השורט בשוק. אם מחירו אכן יורד, הוא יוכל לרכוש אותו בשוק ולהרוויח מההפרש בין המכירה לקנייה. לאחר הקנייה הוא יחזיר את הנייר לגוף שממנו שאל אותו ויסגור את הפוזיציה. שורט כזה נקרא "שורט מכוסה", והוא מותר לביצוע גם בישראל. מובן שאם מחיר הנייר דווקא עולה, מבצע השורט מפסיד. בשלב מסוים הוא יתבקש להחזיר את הנייר - ויצטרך לקנות אותו במחיר גבוה בשוק.



במדינות מסוימות ניתן לבצע את הפעולה הזאת גם ללא שאילת הנייר מגוף אחר. פעולה כזו נקראת "שורט עירום" ("naked short"). מטבע הדברים, פעולה כזו תהיה מהירה בהרבה, וכשהיא נעשית במאסות גדולות היא גורמת ללחץ גדול על הנייר. למעשה זוהי פעולה הפוכה בדיוק מרכישת מניות עם מנוף אשראי (ומסוכנת באותה המידה).



ההגבלה שעליה החליטה ממשלת גרמניה נועדה למזער את לחץ המכירות על מניות בנקים בתקופה רגישה שכזו. בגרמניה חששו כי לקוחות הבנקים יילחצו גם הם וימשכו פיקדונות מהבנקים באופן שעלול לסכן את יציבותם. השווקים הגיבו בהיסטריה להחלטה הגרמנית. הם ראו בה "נשק מפר איזון" מצד הממשלה ואיתות שלילי לגבי מצב הבנקים. לכן נרשמו באותו יום נפילות חדות בבורסות אירופה.



שאלות ניתן לשלוח למייל



ami.ginzburg@themarker.com

טרם התפרסמו תגובות

הוסף תגובה חדשה

+
בשליחת תגובה אני מסכים/ה
    0
    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully