>> מה עובר בראשם של אלה הקובעים את סדר העדיפויות הלאומי של ישראל? לשאלה הזאת כנראה אין לי מענה, אבל יהיו המניעים אשר יהיו, את ההשלכות, לפחות בכל הנוגע לחייהם של הסטודנטים בישראל - הם מכירים.
שכר הלימוד, הדיור, הנסיעות והוצאות המחיה מראים כי הסקאלה, בכל הנוגע להתמודדות הזו, נעה מ"קשה" ועד "בלתי אפשרי". מגמת ההתנערות של המדינה מחובותיה כלפי אזרחיה מחמירה בשנים האחרונות ואת התוצאות של אותה מדיניות אפשר לראות בכל המוסדות להשכלה גבוהה.
הצעירים נושאים בנטל רב בחברה. לרוב, הכנסתם הממוצעת נמוכה משכר המינימום, הם משרתים במילואים מספר רב של ימים בשנה - ולמרות כל זאת הם לא זוכים להקלות כמו הנחה בתשלומי הארנונה, הנחה בתחבורה ציבורית, הנחה בביטוח לאומי, הלוואות זולות ודיור מוזל, כפי שמקובל במערב אירופה. בקרב ציבור הסטודנטים ניתן לראות כאלה שנאלצים לוותר על שיעורים ולהאריך את לימודיהם כדי לעבוד, סטודנטים שגרים בדירות עלובות ועובדים בשעות הלילה ולאחר מכן ממשיכים ישירות לאוניברסיטה, ועוד סיפורים רבים של צעירים המנסים לתמרן בין הרצון ללמוד והצורך לחיות. בדיוק בגלל זה יזמנו את "חוק הצעירים".
חוק הצעירים נוגע למצבם של הצעירים בישראל. החוק הוא למעשה ביטוי לכך שעל הסטודנטים להתבונן על המדינה במבט ביקורתי ובונה, ולא להתייחס לתהליכים המתרחשים בה כגזירה משמים. החוק, שאותו נוביל בשנה הקרובה, מאגד זכויות הניתנות לאזרחים צעירים במדינות מתוקנות ונועד להפוך את ישראל למקום שבו צעירים בעלי יוזמה ויכולת יחושו כי יש להם את האפשרות לרכוש השכלה ראויה ולהתפתח במישור האישי והמקצועי, מתוך הבנה כי טובת הצעירים קשורה באופן ישיר בטובת המדינה.
גולת הכותרת של החוק הוא מודל תשלום חדש שייגבה בשיטת תשלום מס מההכנסה החודשית, מיום קבלת התואר של אותו סטודנט. מדובר בשיטת הגבייה הצודקת, ההוגנת והחברתית ביותר, הנהוגה במדינות רבות בעולם. כך, אנו מקווים, הפערים יצטמצמו, שערי האקדמיה יהיו פתוחים ונקודת הפתיחה תהיה שווה.
בשנה הקרובה נקדם בעיקר נושאים כמו הקמת קרן חיסכון להשכלה גבוהה לסטודנטים לעתיד, הנחות בתחבורה הציבורית ובתשלומי המסים השונים. משמעות החוק היא הקלה על שכבה יצרנית, שזקוקה מאוד להקלה זו כדי להתקדם ברמה האישית ולקדם את החברה ברמה הלאומית.
אני קורא לרה"מ בנימין נתניהו: התורים בשגרירויות הזרות נהפכו לארוכים מדי - הפוך את ישראל למקום שבו אזרחיה הצעירים מרגישים שייכים, ובאמת רואים בה את עתידם.
הכותב הוא יו"ר אגודת הסטודנטים באוניברסיטת תל אביב
ביבי, תן אופק לצעירים בישראל
שחר בוצר
10.6.2010 / 6:59