>> מניית טבע אמנם עלתה ב-3.3% בשלושת ימי המסחר האחרונים, אולם מאז סוף מארס 2010 היא איבדה 17% מערכה. החולשה של טבע קשורה להאטה במגזר התרופות, אולם גם בבעיות ייחודיות לה.
חברות התרופות סובלות בחודשים האחרונים מלחץ כבד של ממשלות במערב אירופה ובצפון אמריקה להורדת מחירים. תקציבי הבריאות רשמו עלייה כמעט רצופה בשנים האחרונות, ועל כן התקציבים - ובעיקר מחירי התרופות - הם יעד טבעי לקיצוץ, נוכח הגירעונות בתקציבי הממשלות.
הרפורמה שהוציא לפועל נשיא ארה"ב ברק אובמה היתה הצעד הראשון בכיוון זה, ובעקבותיה הלכו גם ממשלות אונטריו שבקנדה, איטליה, פורטוגל, ספרד ויוון, שהחליטו על הפחתות מחירי התרופות הגנריות שנעו בין 5% ל-25%. מבחינת טבע המשבר באירופה הגיע בעיתוי אומלל במיוחד, שכן החברה הכריזה על רכישת חברת רציופארם הגרמנית תמורת 3.65 מיליארד יורו במארס 2010. טבע הדגישה אז את הפוטנציאל הרב הגלום במדינות דרום אירופה, אלא שעתה ברור כי מדינות דרום אירופה הן החוליה החלשה של האיחוד האירופי, ונראה שערך החברה הנרכשת ירד.
גורם חולשה אחר של טבע היו בעיות בקרת איכות, שהתגלו בעיקר בחטיבת המזרקים שלה וחשפו אותה לתביעות ענק. טבע נאלצה להודיע שהיא מפסיקה לייצר ולשווק זריקה להרדמה לזמן קצר בחדרי ניתוח לאחר שלא התגברה על בעיות זיהום שהתגלו באתר הייצור בקליפורניה. אותה זריקה, הנקראית פרופופול, הסבה לטבע את אחת התבוסות המשפטיות הקשות ב-105 שנות קיומה כאשר חבר מושבעים בנבאדה פסק בתחילת מאי 2010 כי על טבע ושותפתה בשיווק הזריקה לשלם 500 מיליון דולר לתובע שטען כי נדבק בצהבת נגיפית בעקבות השימוש בזריקה, כאשר טבע צפויה לשלם 356 מיליון דולר מתוך סכום זה. טבע תערער על הפסיקה, אולם בינתיים מחכות לה עוד 250 תביעות על רקע דומה, ובינתיים החליטה החברה להפסיק את שיווק הזריקה, שבנוסף חשודה כגורם למותו של הזמר מייקל ג'קסון בקיץ 2009.
חולשתה של טבע נובעת ככל הנראה גם מהחשש מפני כישלון בהטמעת החברה הנרכשת, רציופארם במקרה זה, שמלווה כל רכישה גדולה של החברה. המוניטין המצוינים של טבע בתחום זה הוכתמו באחרונה בשורת האירועים שליוו את משיכת פרופופול מהמדפים - המוצר העיקרי של חברת סיקור שנרכשה על ידי טבע ב-2003 - ובעקבות החרפת התחרות בשוק הגלולות נגד הריון בארה"ב, שנשלט על ידי חברת באר שנרכשה על ידי טבע בדצמבר 2008.
במקביל, האסטרטגיה של טבע, שמתבססת על ערעור על תוקפם של פטנטים שמגנים על תרופות מקוריות ושיווק התרופות עוד לפני שזכתה במשפט, נחלה מכה קשה באפריל 2010, כאשר חבר מושבעים פסק שהפטנט שמגן על התרופה נגד צרבת פרוטוניקס עדיין בתוקף. טבע משווקת את הגרסה הגנרית לתרופה מדצמבר 2007, והיקף הפיצויים שהיא עלולה להידרש לשלם לחברת פייזר שפיתחה אותה מגיע ל-1.2 מיליארד דולר.
כל אלה הם רקע לא נוח למימוש הסיכון המאיים על מרכז הרווח העיקרי של טבע בשנים האחרונות, שייצרה לחברה מכירות של 2.8 מיליארד דולר ב-2009.
ההשקה הצפויה של תרופה נגד טרשת נפוצה שתינתן בקפסולות ותחסוך לחולה את הכאב שבהזרקה ובעירוי, אינה איום מיידי על תרופות הקופקסון של טבע, מכיוון שנוירולוגים אינם נוטים להעביר את החולה מתרופה מוכרת ואפקטיבית לתרופה חדשה. עם זאת, נראה כי בעתיד יתקשו טבע וחברות אחרות להציע לחולים המאובחנים החדשים חלופה טובה לתרופה אוראלית.
האיומים על טבע: חולשה בענף, משבר באירופה ובעיות איכות
יורם גביזון
13.6.2010 / 7:31