>> בפייסבוק מנסים לרתום את מספר המשתמשים האדיר ברשת החברתית - מאות מיליוני אנשים - למאגר השאלות והתשובות הגדול בעולם. מהלך כזה, אם יצליח, עלול להזיק בעיקר לגוגל ולוויקיפדיה.
בניגוד לעימות החזיתי הגלוי עם גוגל, פייסבוק מנסה לשמור על דו-קיום עם וויקיפדיה. לכן, היא מציגה בעמוד הדוגמה של אחד הערכים, קישור "למידע נוסף" - שמפנה את הגולש לוויקיפדיה. כמו כן, פייסבוק מדגישה שלא ניתן להעתיק תשובות "ממאגרי מידע קיימים", כהגדרתה.
כיום גוגל הוא ברירת המחדל בכל הקשור לשאלות גולשים. אם הגולשים יחלו לפנות ל-facebook questions במקום לגוגל, ענקית החיפוש עלולה לספוג ירידה במספר הכניסות לאתר שלה, ויחד עימה עלולה לחוות גם ירידה בהיקף תקציבי הפרסום המופנים אליה, לטובת פייסבוק.
ואולם הצגת השירות הותירה שאלות רבות פתוחות. לא ברור אם בפייסבוק תהיה עריכה של התשובות - כפי שעושה וויקיפדיה. לא ברור גם אם אורכן ומספרן של התשובות והשאלות יהיה בלתי מוגבל - כלומר יוכתב על ידי הגולשים - או שפייסבוק תקבע אילו תשובות ושאלות יופיעו בו בסופו של דבר. בוויקיפדיה, למשל, יש עורכים-מתנדבים, בעוד בגוגל רצף התשובות "נערך" בעיקר על ידי אלגוריתמים ממוחשבים.
וויקיפדיה מתפרנסת מתרומות ולא מפרסום - בין היתר במטרה לשמור על הערכים שלה נקיים משיקולים מסחריים. בניגוד אליה, פייסבוק ללא ספק תנסה לקשור בין המוצר החדש לבין מודל כשלהו שיאפשר לה למכור פרסומות.
מהשאלות שהציגה החברה כדוגמה ניתן לראות שהיא אמנם מכוונת לתחומים אינפורמטיביים - כמו השאלות בנוגע לניסיונותיה של bp לעצור את דליפת הנפט - אך היא גם מעודדת שאלות שהתשובה עליהן יכולה להיקשר לתוצאות חיפוש מסחריות, לצד התשובה שסיפקו הגולשים. כך למשל, בתשובה בנוגע לבילוי סוף השבוע ניתן להציג לצד התשובה הכללית גם קישורים שממומנים על ידי חברות מסחריות.
מהלך שמאיים על וויקפדיה וגוגל
איילה צורף
27.6.2010 / 6:48