ורקיה מצפה לקבל 4 מטוסים ללא טיים (מל"טים) מישראל בחודש אוגוסט. כך דיווח העיתון הטורקי טודי'ס זמאן. על פי הפרסום, המשלחת הטורקית הכוללת אנשי צבא ואזרחים, ששהתה בארץ, חזרה לטורקיה.
החברות הבטחוניות הישראליות - התעשייה האוירית, תע"א ואלביט מערכות - חתמו ב-2005 על הסכם לאספקת 10 מל"טים לטורקיה תמורת 180 מליון דולר. האספקה התעכבה בשנתיים כשברקע חילופי האשמות. טורקיה האשימה את התעשיות הישראליות באי עמידה בהסכם, ועילו הן האשימו את השותפה הטורקית, אסלסאן, שיצרה מיכשור כבד מהמוסכם, שיצר בעיות ביצוע.
6 מל"טים סופקו לטורקיה, ו-4 נוספים נמצאים עדיין בישראל. בשבועות האחרונים, חרף המתיחות בין המדינות סביב ארועי המשט לעזה, הגיעה לישראל משלחת טורקית לבדוק את המל"טים.
עם השלמת העסקה, והעברת המל"טים לא יהיו ככל הידוע יותר עסקות בטחוניות בביצוע בין ישראל לטורקיה. לטורקיה הסכמים לשיתוף פעולה פוטנציאלי עם חברות ישראליות, דוגמת תע"ש, במדינות צד שלישי, אולם ההערכה היא כי הן לא יתקדמו כל עוד לא תיפתר המחלוקת המדינית סביב המשט.
על פי שר החוץ הטורקי, טורקיה דורשת מישראל להתנצל ולאפשר לוועדת חקירה בינלאומית לחקור את ארועי המשט. על פי ראש ממשלת טורקיה, דרישה נוספת היא לתשלום פיצויים למשפחות הנפגעים. ישראל הבהירה, כי לא תיענה לדרישות. בטורקיה מצפים כי פגישות ראש הממשלה בנימין נתניהו בוושינגטון שנערכו השבוע יניבו לחץ מצד הנשיא האמריקאי, ברק אובאמה, לקידום היענות ישראלית לדרישות הטורקיות.
לא רק התנצלות ופיצויים: טורקיה מצפה לקבל באוגוסט 4 מטוסים ללא טייס מישראל
אורה קורן
10.7.2010 / 11:25