>> "בשנים האחרונות חל גידול בתקציב המקורי של משרד הביטחון. חלה עלייה ניכרת של כ-20% בבסיס השקלי של תקציב הביטחון (תקציב הביטחון כולל גם מענק אמריקאי שנתי של כ-2.5 מיליארד דולר, מ"ב). בכל אחת מהשנים שנבדקו חל במהלך השנה גידול משמעותי בתקציב משרד הביטחון, חלקן בגין העודפים שהועברו מהשנה הקודמת ופערי שערי המט"ח, וחלקן בגין תוספות ריאליות שונות".
דברים אלה נכתבו בדו"ח מיוחד שחובר לאחרונה על ידי מרכז המחקר והמידע של הכנסת, והגיע לידי themarker. המסמך נכתב לבקשת הוועדה המשותפת לתקציב הביטחון של הכנסת ולבקשת ח"כ אורי אריאל (האיחוד הלאומי), שעמד בעבר בראש הוועדה.
מדובר במסמך ראשוני של מרכז המחקר והמידע של המחלקה לפיקוח על תקציב המדינה במרכז המידע של הכנסת. במרכז עדיין לא פנו לקבלת תגובה של משרד הביטחון, והם מתחייבים לעדכן את המסמך כשתתקבל תגובת מערכת הביטחון, במידת הצורך.
עושים סדר במספרים
בתחילת המסמך של מרכז המחקר מציינים הכותבים את גובה תקציב הביטחון המקורי ברוטו בשנים האחרונות (ראו גרף). למספרים אלה, שהתקבלו ממשרד האוצר, יש חשיבות רבה - שכן במרחב שבין משרדי הביטחון והאוצר מסתובבים מספרים רבים ושונים על תקציב הביטחון. מספרים אלה מובאים לדיונים הקובעים על תקציב הביטחון, גם בממשלה וגם בכנסת.
בדו"ח מצוין כי ב-2008 גדל תקציב הביטחון ריאלית ב-3.5%, וב-2009 גדל תקציב הביטחון ריאלית ב-6.2%, בין השאר בשל מבצע עופרת יצוקה. "בשנים האחרונות היה שיעור הביצוע של תקציב משרד הביטחון ביחס לתקציב המקורי שאושר בכנסת בתחילת כל שנה על יותר מ-110%", קובעים מחברי הדו"ח.
לפי מרכז המחקר של הכנסת, ההשפעה של האוצר על היקף תקציב משרד הביטחון ומבנהו קטנה יחסית להשפעתו בשאר משרדי הממשלה. "מרכיבים רבים בתקציב הביטחון נחשבים קשיחים, וממילא אין למשרד האוצר היכולת לביצוע שינויים הנדרשים במסגרת התקציב שגובשה במשרד הביטחון".
במקום אחר קובע הדו"ח: "במציאות הקיימת אין למשרד האוצר יכולת ממשית להכניס שינויים בחלוקת התקציב המוצעת על ידי משרד הביטחון והוא מוגש לכנסת ומאושר בהתאם להמלצת משרד הביטחון". גם יכולת ההשפעה והפיקוח של הוועדה המשותפת על שינויים בסעיפי תקציב הביטחון מוגבלת מאוד, בשל הסיווג הביטחוני של חלק מהנושאים.
מחברי הדו"ח מציינים כי בהיבט של ביצוע תקציב הביטחון, הפיקוח והבקרה עליו, קיימות מגבלות לעומת יתר תקציב המדינה. נתוני ביצוע התקציב אינם זמינים גם לחברי הוועדה המשותפת במהלך השנה, אף שהיא אמורה לפקח על ביצוע תקציב הביטחון. הנתונים זמינים לוועדה המשותפת רק בעת הגשת תקציב השנה הבאה, אז הם מקבלים את נתוני הביצוע בשנים הקודמות.
"תקציב הביטחון חורג מדי שנה ב-10% מזה שאושר בכנסת"
מאת מוטי בסוק
13.7.2010 / 7:02