וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

בגלל המחסור הצפוי בגז: המדינה הורתה לדלק ונובל אנרג'י לקדוח במאגר נועה

מאת אבי בר-אלי

15.7.2010 / 7:08

בלעדי המאגר מול חופי אשקלון מכיל לפי הערכות כ-7 מיליארד מ"ק של גז טבעי. ההוראה ניתנה נוכח המחסור הצפוי בגז במשק עד הגעת הגז ממאגר תמר. עלות הפרויקט מוערכת ב-200 מיליון דולר



>> 11 שנים לאחר שהתגלה - משרד התשתיות הורה לקבוצת דלק ולחברת נובל אנרג'י האמריקנית להיערך לקידוח הפקה של שדה הגז הטבעי נועה - כך נודע ל-themarker.



השדה הוא מבנה גיאולוגי הממוקם סמוך לגבול המים הכלכליים של ישראל עם הרשות הפלסטינית, ומכיל לפי הערכות גז בנפח של 6.2-7.6 מיליארד מ"ק (bcm). הנחיית משרד התשתיות ניתנה בעקבות המחסור הצפוי בגז טבעי למשק לקראת סוף 2013 - בעקבות הידלדלות מאגרי מארי-b של שותפות ים תטיס מול חופי אשקלון, וכן נוכח הציפייה כי הימשכות הדיונים הסטטוטוריים סביב הפקת הגז ממאגר תמר, תביא לעיכוב הגעת הגז - אשר אמור היה לספק את הגז החסר ממארי-b. הנחיית המשרד לא כללה תאריך יעד לקידוח - וזאת ככל הנראה מתוך כוונה להמתין להתפתחויות אפשריות בפרויקט תמר.

השותפות המחזיקות במאגר נועה הן: נובל אנרגי (47%), דלק קידוחים (25.5%), אבנר חיפושי נפט (23%) ודלק השקעות (4.5%). פרויקט ההפקה בשדה נועה צפוי לארוך כשנה וחצי. נפח הגז האצור בו, אם יתאמתו התחזיות, צפוי לענות על צורכי המשק למשך שנתיים (לצד הגז הנרכש ממצרים).



באחרונה בחנו דלק ונובל את האפשרות לפתח את שדה נועה - כדי להבטיח ללקוחות שותפות ים תטיס "גשר" באספקת הגז הטבעי ממארי-b, עד הזרמת הגז מתמר. ואולם, בחינה זו לוותה בסייג מסוים, משום שתדרוש מן החברות השקעה נוספת של 200 מיליון דולר. זאת, במקביל למאמציהן לגייס ליווי פיננסי לפרויקט פיתוח מאגר תמר, הנאמד לבדו בכ-2.8 מיליארד דולר.



לפי חוק הנפט, רשאי שר התשתיות להורות לבעלי חזקה להתחיל בהפקה מסחרית של מאגר הגז. פרויקט ההפקה של נועה עשוי לכלול שיתוף פעולה עם בעלי זכויות במאגרי גז פוטנציאלים סמוכים כדוגמת בריטיש גז וישראמקו - לצורך הפקה משותפת.



שדה הגז נועה התגלה ביוני 1999 בעקבות קידוח "נועה 1" שבוצע בידי שותפות "ים תטיס" בעומק של 2,700 מטר. השדה הוכרז תגלית מסחרית, ופברואר 2000 ניתנה לדלק ולנובל חזקה לשטח של 250 קמ"ר לתקופה של 30 שנה. ואולם, למרות החזקה שקיבלו בשטח, החברות לא יצאו לביצוע קידוחי הפקה, בעקבות תגלית הגז הגדולה יותר (32 bcm) במאגר מארי-b הסמוך (מול אשקלון), שנשא בפוטנציאל רווח גבוה יחסית על ההשקעה. באותה תקופה יצאו דלק ונובל לקידוח נוסף באזור: נועה דרום, המרוחק 1.5 ק"מ דרומית לנועה 1. ואולם, קידוח זה בוצע במבנה גיאולוגי אחר - שבו ממוקם גם שדה הגז gaza marine שבשליטת בריטיש גז (60%), ccc הלבנונית (30%) והרשות הפלסטינית (10%). לפיכך, פיתוחו של מאגר נועה עשוי להידרש בתיאום מסוים עם מפעילת הקידוח המקביל ,bg שמול חופי עזה.



"להבטיח לצרכנים אספקת גז סדירה"



בנוסף, שלושה חודשים לאחר הכרזת נועה כתגלית, הוכרזה תגלית נוספת: "אור" (מד יבנה) הממוקמת בסמוך לנועה (קרוב יותר לחוף אשקלון). חזקה זו המוחזקת בשליטת (72%) קבוצת החברות של קובי מימון (ישראמקו, נפטא וחנ"ל), מחזיקה בפוטנציאל מוערך של 1 bcm בלבד. הפקתו העצמאית אינה כדאית כלכלית - אלא אם תצטרף אל פלטפורמת הפקה והולכה סמוכה, כדוגמת זו שתוקם עבור הפקת נועה. בעבר, ניהלו דלק ונובל משא ומתן מול bg להזרמת הגז מן המאגר מול חופי עזה דרך תשתית שתונח ממאגר נועה, ואולם זה לא הבשיל לכדי הסכם.



נכון לסוף מארס 2010 נותרו במאגר מארי-b רזרבות גז מוכחות בנפח של כ-13 bcm בלבד. זאת, כאשר שותפות ים תטיס אמורה להזרים השנה וב-2011 כמות שנתית של 2.8 bcm (מתוכם כ-2.7 bcm לחברת החשמל) מן המאגר. לפני כחצי שנה החלו דלק ונובל בביצוע שני קידוחים נוספים במאגרים (מארי 8 ו-9) - כדי לתת מענה לירידה בלחצי ההזרמה עם התדלדלות המאגר. ואולם, כמות הגז שנותרה בקידוח תספיק לצורכי המשק רק עד סוף 2013, אז תידרש חברת החשמל בתחליף לקידוחי מארי-b.



בחברה העריכו כבר בעבר כי הגז מתמר לא יגיע לישראל לפני 2015, ואולם הערכה זו קיבלה משנה תוקף בעקבות החלטת המועצה הארצית לתכנון ולבנייה, לפני כשבוע, לערוך תסקיר סביבה לקליטת הגז מתמר על גבי אסדה ימית. תסקיר שכזה צפוי לאחר את ההכרעה על מיקום תשתית קליטת הגז מתמר במשך כשנה. בחברת החשמל דנו כבר לפני שנה באפשרות להקים מתקן קליטת גז טבעי נוזלי (lng) בשטח החברה. כוונה זו נשללה בידי הממשלה, שמנסה לקדם את המכרז הבינלאומי המדשדש להקמת מסוף lng לאומי עבור כלל צורכי המשק. במקביל, הנחתה רשות החשמל את החברה לצמצם ככל הניתן את צריכת הגז ממאגרי ים תטיס ולהשלים את החסר באמצעות רכישת גז נוסף מהספקית המצרית emg. זו אמנם הגדילה באחרונה את נפח הגז שהיא מזרימה לישראל מ-2.1 bcm ל-3 bcm. המהלך בו הורה משרד התשתיות לדלק ולנובל להיערך לפיתוח את מאגר נועה - צפוי לתת מענה משלים לפתרונות אלה למחסור הצפוי בגז.



ממשרד התשתיות נמסר בתגובה: "המשרד הנחה את שותפות ים תטיס להיערך לפיתוח קידוח נועה, על מנת להבטיח לצרכנים אספקה סדירה של גז טבעי בתקופת אי הוודאות לגבי אספקת הגז הטבעי ממאגר תמר למשק הישראלי".



מדלק אנרגיה נמסר בתגובה: "לא ידוע לנו דבר על כך".

טרם התפרסמו תגובות

הוסף תגובה חדשה

+
בשליחת תגובה אני מסכים/ה
    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully