הבנק המרכזי של אירלנד הנפיק ב-2009 רק מחצית מכמות המטבעות שהנפיק ב-2008 ואף הוציא מטבעות בסך 23 מיליארד יורו (30 מיליון ליש"ט) ממחזור הכספים, לאחר שהמיתון הארוך ביותר באירופה וצעדי צנע עליהם הכריזה הממשלה הובילו את תושבי אירלנד לשבור קופות חיסכון בהם החזיקו מטבעות.
בדו"ח השנתי שלו, הודיע הבנק המרכזי כי הביקוש הנמוך יותר למטבעות ב-2009 "עשוי לשקף ירידה בהיקף החיסכון של מטבעות בעקבות ההיחלשות בפעילות הכלכלית". הביקוש למטבעות נפל גם בעקבות ירידה במספר עסקות המזומן שהתבצעו במהלך המיתוך בפאבים ומסעדות.
בגלל הוצאת המטבעות מהמחזור, נאלץ משרד האוצר האירי לרשום הפסד של 30 מיליון יורו. "זה האומדן האולטימטיבי לחומרת המיתון", כתב העיתון האירי "ביזנס פוסט", "המדינה הפסידה כסף בגלל שעשתה כסף".
כלכלת אירלנד היתה הראשונה בגוש היורו שנכנסה למיתון, ממנו יצאה רק ברבעון הראשון של 2010. הכלכלה האירית, שכונתה "הנמר הקלטי" לפני פרוץ המשבר הכלכלי העולמי הודות לצמיחה הכלכלית המואצת שלה בעשור האחרון, נסוגה ב-2009 ב-7.1% לאחר שנפגעה קשות כתוצאה מפקיעתה של בועת הנדל"ן במדינה וממשבר בנקאי שאילץ את הממשלה לחלץ את המגזר.
כתוצאה מחילוץ הבנקים באירלנד, זינקו חובותיה של ממשלת אירלנד ל-64% מהתמ"ג נכון לסוף 2009 - לעומת 25% לפני פריצתו של המשבר הכלכלי. הגירעון התקציבי של המדינה נחשב לגבוה ביותר מבין מדינות גוש היורו, ונכון ל-2009 עמד על 14.3% מהתמ"ג. ממשלת אירלנד הכריזה על צעדי צנע, בהם קיצוצי שכר במגזר הציבורי והעלאת מסים, במטרה לצמצם את הגירעון ל-3%, אולם עלות חילוצו של המגזר הבנקאי הקשתה עליה להפחית את גירעונותיה. קרן המטבע הבינלאומית (imf) העריכה בחודש שעבר כי ממשלת אירלנד לא תצליח להפחית את הגירעון ל-3% מהתמ"ג עד 2014, אלא אם תבצע עוד קיצוצים והעלאות מסים.
שוברים את קופות החיסכון: הבנק המרכזי של אירלנד חתך את מספר המטבעות שהנפיק בחצי
רויטרס
26.7.2010 / 13:51