>> נחמיה שטרסלר התלונן ("הכל מתחיל בנדל"ן", themarker, 28.7) על סגירת שמורות הטבע בשעות הערב והלילה, והשווה את המצב לשמורות הטבע באיסלנד, שבהן ניתן לטייל 24 שעות ביממה.
כל מדינות המערב נוהגות כמו בישראל ואוסרות על השהייה בשמורות הטבע בשעות הלילה, מלבד בחניונים מאושרים. בנוסף, שטחה של ישראל קטן פי חמישה מזה של איסלנד, וצפיפות האוכלוסין בישראל גדולה פי 123 מאשר במדינה הצפונית הקרה, כך שלחץ המבקרים בשטחים המוגנים גדול פי כמה וכמה מאשר באיסלנד. מעבר לכך, יש לזכור כי הלילה הוא שעתן של חיות הבר, שבו הן צדות, מחזרות ויורדות לנחלים ולבריכות כדי לשתות.
כל כלכלן ישמח לגלות כי בשמורות הטבע והגנים הלאומיים בישראל ביקרו בשנה שעברה כ-20 מיליון מבקרים. רק כשליש מתוכם עשו זאת באתרים המוסדרים שמפעילה הרשות, שבהם נגבים דמי כניסה, וכל השאר טיילו בשמורות הטבע, הגנים הלאומיים ובשטחים הפתוחים שעליהם מופקדים שומרי הטבע של הרשות. לו היתה הממשלה בוחרת לממן את שמירת הטבע כולה מתקציב המדינה, אולי היה ניתן לאפשר כניסה בחינם, אך לא זה המצב, ורשות הטבע והגנים נדרשת להשיג חלק מתקציבה על ידי הכנסות עצמיות, כמו במרבית העולם. לכך יש ערך כלכלי וחינוכי, מעין חוזה בין המבקר לאתר. ואולם ניתן להסיר דאגה: רשות הטבע היא מלכ"ר וכל הכנסותיה הן קודש לשמירת הטבע והמורשת בישראל.
למי שלא התעדכן, עשרות גנים לאומיים פתוחים כיום בשעות הערב והלילה. פעילויות חינוכיות וסיורי לילה מתקיימים ממבצר נמרוד שבגולן, דרך מערת הנטיפים ובית גוברין הפתוחים לקהל בערב בחודשי הקיץ וסיורים בעקבות הטלות צבי הים לאורך החוף ובעקבות המגילות הגנוזות בקומראן, ועד האכלות טורפים בחי בר ביטבתה. רק באחרונה הושק החיזיון הלילי בגן לאומי בית שאן בעלות של 8 מיליון שקל כדי להשלים את חוויית הביקור בבית שאן בשעות היום החמות.
יש לנו טבע מדהים שצריך לשמור עליו. כדאי לבקר בו ואפשר לעשות זאת גם בערב ובלילה. אתם מוזמנים.
הכותב הוא מנכ"ל רשות הטבע והגנים
כאן לא איסלנד
אלי אמיתי
11.8.2010 / 7:03
