וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

מריל לינץ': עליית מחירי החיטה לא תוביל לאינפלציית מזון עולמית

רונית דומקה

22.8.2010 / 12:49

לקראת פרסום החלטת הריבית של בנק ישראל צופים במריל לינץ' כי הריבית תישאר ברמה של 1.75%



למרות התחזיות להאטה בכלכלה העולמית, ובניגוד לחששות בשווקים מעליית מחירי החיטה בעולם, במריל לינץ' לא מודאגים וצופים השפעה מינימלית על אינפלציה בשווקים המתעוררים, בעוד שהשווקים המפותחים כמעט שלא יושפעו כלל.



הבצורת החמורה והשריפות ברוסיה, אחת מיצואניות החיטה הגדולות בעולם, ותנאי מזג האוויר הקיצוניים אצל יצואניות חיטה אחרות הובילו לעלייה חדה במחירי החיטה, אשר זינקו ב-75% מתחילת יולי ועד לשיא ב-5 באוגוסט. האיסור של רוסיה על יצוא חיטה נכנס לתוקף בשבוע שעבר.



הזינוק במחירים הוביל לחששות מפני משבר מזון אך במריל לינץ' צופים כי הזינוק במחירי החיטה לא יתורגם לעלייה גלובלית במחירי המזון, והם מונים מספר סיבות לכך - מחירי החוזים העתידיים על החיטה החלו כבר לרדת ורוב יצרניות המזון לא הספיקו לחוש את השפעת הזינוק במחירים. בנוסף, בחלק מהמדינות המתפתחות, בהן המזון מהווה חלק גדול ממדד המחירים לצרכן, שוק התבואה מוגן מפני תנודות במחירים בעולם. בכלכלות המפותחות, טוענים במריל לינץ', מחירי המזון לצרכן תלויים פחות במחירי הסחורות ויותר במשתנים כמו כוח אדם, אריזה ועלויות שיווק, ועלויות אלה עדיין נמוכות. החוזים על החיטה למסירה בדצמבר ירדו ביום שישי ב-0.3% וננעלו במחיר של 7.12 דולרים לבושל.



על אף החששות מהאטה בכלכלה העולמית במחצית השנייה של השנה, תחזית הצמיחה של מריל לינץ' לכלכלה העולמית אופטימית למדי. השנה צופים במריל לינץ' צמיחה של 4.6% בכלכלה העולמית, ועבור 2011 התחזית היא לצמיחה של 4.1%. האינפלציה העולמית צפויה לעמוד על 3.1% השנה, ולרדת ל-2.9% בשנה הבאה, על פי כלכלני מריל. בשווקים המתעוררים צופים במריל אינפלציה של 5% השנה ו-4.6% ב-2011, בעוד שלשווקים מפותחים התחזית היא לאינפלציה של 1.4% השנה ושיעור זהה בשנה הבאה.



גישה אופטימית זו של האנליסטים במריל לינץ' פוסחת על ארה"ב ועל יפן: הכלכלה בארה"ב נראית כמסוכנת למדי בעיני האנליסטים, עם האטה בצמיחה - מ-2.9% השנה ל-2.4% בשנה הבאה. האנליסטים צופים כי נתוני התמ"ג של ארה"ב לרבעון השני יתוקנו ביום שישי מ-2.4% ל-1.5%. לגבי יפן האנליסטים פחות פסימיים למרות שלדעתם המצב הכלכלי במדינה "מאכזב", הם מצביעים על פוטנציאל חזרה לביצועים טובים יותר לקראת 2011.



לקראת החלטת הריבית של בנק ישראל הצפויה מחר, מסכימים כלכלני מריל לינץ' עם מרבית עמיתיהם, וצופים כי הריבית תישאר על כנה, בשיעור של 1.75%, לאחר שמדד המחירים לצרכן בחודש יולי הצביע על עליה מתונה מהצפוי.

טרם התפרסמו תגובות

top-form-right-icon

בשליחת התגובה אני מסכים לתנאי השימוש

    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully