עמותת אומ"ץ קראה הבוקר לפרקליט המדינה משה לדור להסיק מסקנות אישיות נגד הפרקליטים שניהלו את תיק הלבנת ההון שנוגע לדסק הרוסי בסניף הירקון . "יש צורך דחוף לשקול נקיטת צעדים נגד הפרקליטים הללו, על מנת לנסות להחזיר את אמון הציבור ולמזער את הנזק הציבורי שגרמה פרשה משפטית כאובה זו", נאמר במכתב.
ביום ראשון השבוע בוטל כתב אישום נגד שני פקידי בנק בנוגע לעבירות הלבנת הון, ושופט בית המשפט המחוזי, דוד רוזן, מתח ביקורת נוקבת על התנהלות התובעים בתיק, עורכי הדין טלי נג'רי, לירן חיים, עודד קם ואביבה חפץ. לדברי השופט, "לא מדובר רק בזכות יסוד שהופרה בבוטות על ידי המדינה. מדובר בפגיעה ממשית ביכולת הנאשמים לקיים את הגנתם. התנהגות המדינה היא התנהגות נפסדת, הפוגעת באופן ממשי בתחושת הצדק וההגינות".
פרשת הלבנת ההון בבנק הפועלים החלה ב-2005, לאחר חקירה סמויה של המשטרה. שוטרי היחידה הארצית לחקירות בינלאומיות (יאחב"ל) ביצעו מעצרים נרחבים בקרב פקידי סניף הירקון של הבנק ולקוחותיו. עובדי הסניף ולקוחות רבים נחקרו אז בחשד לעבירות דיווח על חוק איסור הלבנת הון. כמיליארד שקל הוקפאו, כשהחשד היה שהסניף מלבין כספים של תושבי חוץ שמקורם בעבירות פליליות.
רשויות האכיפה חילקו את החומר לפרשיות שונות, שבאו לידי ביטוי בשלושה כתבי אישום: הדסק הצרפתי בו זוכו הנאשמים מחמת הספק בדצמבר האחרון; כתב האישום נגד ארקדי גאידמק, שבו הנאשמים המרכזיים הם בכירי חברה בת של בנק הפועלים - פועלים נאמנות, שעדיין נדון במחוזי בתל אביב; ופרשת הדסק הרוסי שבה נאשמו מנהל הדסק, אליק לדר והאחראי על קשרי לקוחות בסניף, יעקב סברדליק. לגישת המדינה, הנאשמים בפרשת הדסק הרוסי פעלו במשותף עם לקוחות למסירת פרטים כוזבים בדבר זהות הנהנים בחשבונות, כדי לרמות את רשויות האכיפה בישראל, תוך מסירת דיווחים כוזבים לרשות לאיסור הלבנת הון.
לדברי השופט, הפרקליטות הצהירה בפני בית המשפט הצהרות שהן לכל הפחות בנויות על חצאי אמיתות בנוגע לראיות של צילומי וידיאו, לא העבירה כמויות אדירות של חומר חקירה להגנה. "הצהרת המדינה כי העבירה את כל חומר החקירה לעיון ההגנה היא הצהרה בלתי נכונה שיש בה כדי לפגוע באושיות מסגרת המשפט", כתב בפסק הדין.
לדברי אומ"ץ, "דברי השופט שצוטטו בהרחבה בכלי התקשורת גרמו, ללא ספק, נזק רב למערכת המשפטית בכלל ולפרקליטות בפרט ותרמו לשחיקה נוספת באמון הציבור".
ממשרד המשפטים טרם נמסרה תגובה.
אומ"ץ לפרקליט המדינה: הסק מסקנות אישיות נגד הפרקליטים שטיפלו בתיק הלבנת ההון
עמית בן-ארויה
24.8.2010 / 14:42