וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

צים היא שם נרדף לעסקות בעלי עניין לא רק בענף הספנות

מאת יורם גביזון

29.8.2010 / 6:56

רשת החנויות המוזלות כמעט חינם שבבעלות עדי ורן צים תנסה לחקות את הצלחת רמי לוי, ותנפיק מניות ואג"ח לפי שווי של 475 מיליון שקל. בשנה האחרונה מכרו בעלי השליטה לחברה נדל"ן ב-22 מיליון שקל, והם צפויים להמשיך לספק לה שירותים שונים - מביטוח ועד אריזות מלח



>> חברת רמי לוי היתה קמעונית המזון הראשונה שהונפקה בבורסה מבין הרשתות הפרטיות שמפעילות חנויות זולות. וזמן קצר לאחר מכן נהפכה החברה לחביבת המשקיעים. רמי לוי הציגה תשואה של 267% מאז הנפקתה - תשואה עודפת של 273% על מדד ת"א 100 שאליו היא משתייכת.



שיעורי הצמיחה המרשימים של החברה לא פגעו משמעותית בשיעורי הרווחיות שלה, ותשואת הדיווידנד שהיא מספקת - 7.5% - הופכים אותה לאחת ממניות הדיווידנד המובחרות.

כעת מנסים האחים רני ועדי צים, הבעלים של חברת צים שיווק, מפעילת רשת כמעט חינם, לפלס את דרכם בבורסה על בסיס הצלחתה של רמי לוי, ובסיוע ישראל איינהורן, לשעבר בכיר בשופרסל. צים שיווק תנסה לגייס 114 מיליון שקל בהנפקה של מניות (1.85 מיליון מניות, שהם 15.6% מהחברה); ובמכרז נפרד שבו תנפיק 40 מיליון איגרות חוב צמודות למדד, שייפרעו בשמונה תשלומים שווים בין 2011 ל-2018 ושפירעונן אינו מובטח בדבר. החברה מתכוונת להשתמש בכס, שיגויס לפתיחת סניפים, להקמת מרכז לוגיסטי ולפירעון אשראי לזמן קצר בסכום של עד 50 מיליון שקל.



צים שיווק תונפק לפי שווי חברה של 474 מיליון שקל אחרי ההנפקה, שמשקף מכפיל רווח של 21.5 על בסיס הרווח הנקי ב-12 החודשים האחרונים, ומכפיל רווח תפעולי תזרימי (ebitda) של 11.5. אלה אינם נתונים מעוררי תיאבון, בהתחשב בעובדה שצים שיווק מונפקת כחיקוי למקור מוצלח יעיל, רווחי, ולא פחות חשוב.



נתח שוק של 3.5%



צים שיווק הוקמה ב-1999 וצמחה מסניף אחד בשנה זו ל-23 סניפים נכון לסוף הרבעון השני של 2010. החברה מחזיקה כיום בנתח של 3.5% משוק המזון המבורקד ומתכננת להגדיל את נתח השוק שלה באמצעות פתיחת 11 סניפים ב-2010-2012, שלושה מהם על קרקעות שבבעלותה.



בניגוד לרמי לוי, צים שמחזיקה כיום בשטחי מכירה של 26 אלף מ"ר, לא הצליחה לשמור על קצב צמיחה של החנויות הזהות. זאת כשרווחיותה התפעולית נשחקה עד ל-4.1% מהמחזור במחצית הראשונה של 2010, לעומת 5.9% מהמחזור בתקופה המקבילה ב-2009.



אחד הגורמים המשפיעים לרעה על הרווחיות הוא העובדה שכמעט חינם שוכרת את כל הנכסים שהיא מפעילה כיום ב-39 מיליון שקל בשנה, כולל שכירת נכסים מבעלי עניין באמצעות חברת צים נדל"ן שבבעלות משפחת צים.



בכלל, אחת התופעות המאפיינות את צים שיווק היא היקף עסקות בעלי עניין שבהן היא מעורבת, אם כי החברה מקפידה לציין כי הן נעשות במחירי השוק. למשל, צים שיווק רכשה מצים נדל"ן קרקעות להקמת מרכזי מסחר ומשרדים בנהריה, פתח תקוה וטבריה בסכום כולל של 21.7 מיליון שקל, כשעלות הפיתוח של נכסים אלה היא 58 מיליון שקל. עדי ורן צים לא ינטשו את החברה לגורלה בכל הקשור לפרויקטים אלה, ותמורת 80 אלף שקל בחודש תספק החברה הפרטית מרכזי קניות, וכן שירותי תיאום, תכנון, פיקוח וניהול של הפרויקטים בנהריה ובפתח תקווה.



האחים צים דואגים לכל מחסורה של צים שיווק. הם מספקים לה, בתשלום כמובן, שירותי ביטוח באמצעות סוכנות ביטוח שרני צים מחזיק ב-60% ממניותיה. החברה רוכשת מלח מספק, שאת שירותי האריזה בעבורו מספקת חברה שבבעלותם המלאה של רני ועדי צים.



מעורבותה של משפחת צים בעסקי רשת כמעט חינם מגיעה עד לקו הקופות. שם מספקת לחברה חסיה צים, אימם של השניים, שירותי קופאות תמורת 7,000 שקל בחודש, כמעט בחינם, וזוכה לרכב מדרגה 2 - מה שהופך אותה לאחת הקופאיות הלא רבות בענף עם רכב צמוד. תשקיף החברה חושף אי בהירות מסוימת בנוגע להגדרת תפקידה של חסיה צים, כשבעמוד 293 היא מוגדרת כאחראית סניף ובעמוד 398 היא בדרגת קופאית.



עזרא צים, אביהם של השניים, משמש מנהל התחזוקה של החברה תמורת 21 אלף שקל בחודש, והוא בעל זכות לאופציות הניתנות למימוש מ-0.5% מהחברה, בדיוק אותו שיעור שיוקצה למנכ"ל אלון מדמוני.



לא עומדת בהתניות



עדי ורני צים חתמו ביולי 2010 על הסכם לפיו ייתנו חברות הניהול שבבעלותן שירותי ניהול לצים שיווק על בסיס 75% משרה תמורת 100 אלף שקל בחודש לכל אחת מהן, וכן מענק של 2% לכל אחת מהן על הרווח השנתי לפני מס ומענקים שיעלה על 41 מיליון שקל.



התשקיף מגלה כי האחים צים משכו מהחברה דיווידנד של 50 מיליון שקל ב-2009, שהפחית את ההון העממי של החברה ל-40 מיליון שקל נכון לסוף יוני 2010.



צים שיווק לא עמדה בהתניות הפיננסיות להלוואות שקיבלה מבנק הפועלים נכון לדצמבר 2009. ואולם ביוני 2010 הודיע הבנק לצים שיווק כי לא ינצל את זכותו להעמיד את החוב לפירעון מיידי עד לפרסום הדו"ח הכספי ל-2010. הבנק הסכים לבטל ערבות שהעמידה צים נדל"ן לטובת החברה, בתנאי שהחברה תנפיק את מניותיה בבורסה ושההון העצמי המוחשי יהיה 60 מיליון שקל ו-20% לפחות ממאזן החברה.

טרם התפרסמו תגובות

הוסף תגובה חדשה

+
בשליחת תגובה אני מסכים/ה
    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully