וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

בעולם של תשואות נמוכות, הבנקים מציגים תשואה על ההון של 10%

מאת טל לוי

1.9.2010 / 7:05

חמשת הבנקים הגדולים רשמו ירידה של 7.4% בהכנסות ברבעון השני. פיקדונות הציבור הצטמצמו ב-0.3% לכ-800 מיליארד שקל



>> חמשת הבנקים הגדולים סיכמו אתמול רבעון עם הכנסות מצטברות של 5.8 מיליארד שקל - ירידה של 7.4% לעומת הרבעון השני ב-2009. הרווח הנקי המשותף זינק ב-6.7% ל-1.6 מיליארד שקל וגביית העמלות עלתה ב-7.2% לכ-3.5 מיליארד שקל. בעולם של תשואות נמוכות על אג"ח, נדל"ן ופעילות בנקאית מציגים הבנקים ב-2010 תשואה גבוהה יחסית על ההון - 10%, אחרי שב-2009 התשואה על ההון היתה מעט יותר מ-8.5%.



הבנקים מתפרנסים בין השאר מהמרווח הבנקאי: הם מקבלים כסף בדמות פיקדונות או אג"ח מהציבור, משלמים לו ריבית ומלווים את הכסף בריבית גבוהה יותר לעסקים ולמשקי בית. הרווח של הבנק מגיע, לפיכך, מפער הריביות. רווחים אלה מופיעים בדו"חות בסעיף רווח מפעולות מימון - ברבעון השני הסתכמו הכנסות חמשת הבנקים הגדולים ב-5.8 מיליארד שקל, לאחר שבכל 2009 הסתכמו ההכנסות ביותר מ-23 מיליארד שקל.

עליית הריבית צפויה להגדיל את הכנסות המימון האלה. ב-2009 שהתה הריבית ברמת שפל של כל הזמנים (0.5%), אבל מאז היא כבר הספיקה לעלות ל-1.5% בתום הרבעון השני ול-1.75% כיום.



סך האשראי שמעניקים הבנקים לציבור הסתכם ב-708.5 מיליארד שקל ברבעון השני - עלייה של 2.6% לעומת תום 2009 ועלייה דומה לעומת היקף האשראי ברבעון המקביל. הריבית הנמוכה שמעניקים הבנקים בעבור הפיקדונות דחפה את הציבור החוצה. מאז תום 2009 ירד היקף הפיקדונות ב-0.3% והם מסתכמים ב-799.4 מיליארד שקל.



אחד מלקחי המשבר הוא הקפדה על מערכת בנקאות יציבה ומתפקדת. הפיקוח על הבנקים מנחה אותם לשמור בצד כמה שיותר הון ולא להעניק הלוואות בהיקף נרחב מדי. האינדיקטור הרלוונטי כאן הוא יחס הלימות ההון - כלומר היחס שמגדיר מהו היקף ההון שאותו יכולים הבנקים לחלק כאשראי מתוך כלל ההון שברשותם.



חוקית, הבנקים נדרשים להציג יחס הלימות הון של 9%, שפירושו כי על כל אשראי בהיקף 100 שקל הבנק שומר לעצמו הון של תשעה שקלים. אבל המפקח על הבנקים קבע לפני כמה שנים יעד של 12% לפחות.



הלימות ההון הממוצעת (המשוכללת) במערכת היתה 13.75% ברבעון השני לעומת 13.64% בתום 2009. כל הבנקים העלו את יחס הלימות ההון לעומת תום 2009 וכולם הציגו יחס גבוה מ-12%. החל ב-2010 מציגים הבנקים את הלימות ההון על פי תקנות "באזל 2", שפירושן כי הבנק יצטרך לנהל את ההון שברשותו באופן פרטני בעבור כל לקוח.



עם זאת, הנתון החשוב יותר הוא הון ה"ליבה" - כלומר ההון העצמי שמורכב מנכסי הבנק ומרווחיו וללא הון המתבסס על שטרי הון וגיוסי כסף אחרים שהם בבחינת חוב. בפיקוח על הבנקים מעוניינים לראות יחס הלימות הון ראשוני של 7.5% לפחות. ארבעה מחמשת הבנקים הגדולים עומדים בהוראה ולדיסקונט נותרו עוד שני רבעונים כדי להגיע ליעד.

טרם התפרסמו תגובות

הוסף תגובה חדשה

+
בשליחת תגובה אני מסכים/ה
    0
    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully