קיבוצים המצויים בטיפול מחוזות חיפה והצפון במינהל מקרקעי ישראל, התלוננו לאחרונה על פקידי המינהל שדחו את בקשותיהם לקבלת היתרי בנייה למגורים, על אף שאינם משכירים דירות לשוכרים חיצוניים. בחודשים האחרונים הופסקה הקמת דירות למגורים בקיבוצים בהם קיימת השכרת דירות, מאחר שהמינהל מתנה מתן היתרי בנייה במסירת תצהיר, לפיו הקיבוץ אינו משכיר דירות וכי הבנייה החדשה אינה מיועדת להשכרה.
בתגובה נמסר מהמינהל, כי לא קיימת כל הנחייה של האגף החקלאי לעכב תוכניות בנייה למגורים לקיבוץ שאינו משכיר דירות, ואם היה עיכוב כזה באילו מקרים הרי שבטעות יסודו. כדי למנוע טעויות מסוג זה הוצא לאחרונה האגף החקלאי הבהרה לכל מחוזות המינהל, לפיה הקפאת חתימת התכניות היא רק לקיבוצים שאינם חותמים על תצהיר לפיו אינם ממשכירים דירות.
לטענת המינהל, השכרת דירות למי שאינם חברי קיבוץ מנוגדת לאמור בחוזי החכירה הקובעים שאין לעשות שימוש לא חקלאי בקרקעות המדינה. לפיכך, רשאים להתגורר בדירות שהוקמו על קרקעות המדינה חברי הקיבוץ בלבד ואין לנצלן כמקור הכנסה לא חקלאי.
לדברי גורם בכיר בתנועה הקיבוצית, דרישת המינהל לתצהיר שאין לו בסיס חוקי, אינו מעוגן בפסיקה ובהחלטות מועצת מקרקעי ישראל, מעכבת הקמת אלפי דירות המיועדות לקליטת בני קיבוץ המבקשים להצטרף כחברים לקיבוציהם ולקליטת חברים חדשים.
לאחרונה נמסר כי הצעת פשרה שעובדה על ידי הקיבוצים בשיתוף גורמים בכירים במינהל נדחתה על ידי הנהלת המינהל. לפי ההצעה, יפרישו הקיבוצים לטובת המינהל 5% מהכנסותיהם מהשכרת דירות עד להסדרה כוללת של נושא שימושים חורגים (לא חקלאיים) בקרקעות. מכל מקום הנהלת מינהל מקרקעי ישראל שדנה בישיבתה ב-17 לאוגוסט בהצעת הפשרה דחתה אותה מכל וכל.
קיבוצים בצפון: המינהל דחה בקשותינו להיתרי בנייה - על אף שאיננו משכירים דירות
עמירם כהן
7.9.2010 / 18:55