>> וול-מארט, שהיתה לאחד הסמלים הבולטים של עליית התרבות התאגידית בארה"ב, היא הרשת הקמעונית הגדולה בעולם. היא מוכרת מגוון אדיר של מוצרים - ממצרכי מזון בסיסיים, דרך מוצרי הלבשה ועד דלק למכוניות.
חלק מסניפי החברה, הממוצבים כזולים, הם מרכולים עירוניים קטנים; אחרים הם היפר-מרקטים פרבריים. חנות וול-מארט הראשונה נפתחה בארקנסו ב-1962 בידי סאם וולטון, שכבר התנסה בשוק הקמעונות המוזלת. וולטון הרחיב את הרשת שלו באטיות עד 1972, ואז הנפיק את החברה וגייס הון למימון צמיחה מהירה יותר. עד סוף שנות ה-70 היו לוול-מארט 276 סניפים, אך הזינוק בצמיחתה התרחש בשנות ה-80, שבהן זינק מספר הסניפים בארה"ב ליותר מ-1,500. משפחתו של וולטון המשיכה לשלוט בחברה, ועם מותו ב-1992 ירש את תפקיד יו"ר החברה בנו, רוב וולטון.
וול-מארט אינה רק רשת הקמעונות הגדולה בעולם, אלא גם אחת החברות הגדולות בעולם במונחי הכנסות - היא הכניסה בשנה שעברה יותר מ-405 מיליארד דולר; ואחת המעסיקות הגדולות בעולם - לוול-מארט יותר מ-2 מיליון עובדים ויותר מ-8,500 סניפים בעולם. כמעסיקה סופגת וול-מארט ביקורת רבה, שעמה עליה להתמודד לעתים גם בבתי משפט. התביעה הייצוגית הגדולה בתולדות ארה"ב בגין אפליה מינית בעבודה הוגשה נגד וול-מארט, והיא משרכת את דרכה בערכאות המשפט האמריקאיות כבר תשע שנים.
למרות הביקורת, וול-מארט ממשיכה לצמוח. גם בעת המשבר בארה"ב זרמו אליה לקוחות שהיו מעוניינים לחסוך בהוצאות ולרכוש את המוצרים הזולים שמציעות חנויות וול-מארט וחנויות הרשת הבת סאמ'ס קלאב. בשנת הכספים האחרונה שלה, שהסתיימה בינואר 2010, רשמה וול-מארט 75% מהכנסותיה בארה"ב. עם זאת, החברה מתחילה להתמקד בצמיחה מחוץ לארה"ב, בייחוד בשווקים מתעוררים, שנחשבים מנוע צמיחה עתידי. בשנה שעברה צמחו הכנסות וול-מארט מחוץ לארה"ב ב-11.2% ועלו לראשונה על 100 מיליארד דולר.
החברה מחזיקה מחוץ לארה"ב יותר מ-4,200 סניפים ב-14 מדינות ומעסיקה יותר מ-660 אלף עובדים. מקסיקו היא השוק השני בגודלו של וול-מארט במונחי מספר הסניפים (1,529 סניפים). החברה נכנסה למקסיקו באמצעות מיזם משותף עם חברה מקומית ב-1991, אך מאוחר יותר רכשה את השליטה במיזם ושינתה את שמו לוול-מארט דה מקסיקו. באותו אופן נכנסה וול-מארט גם ליפן, שבה היא מחזיקה כיום בשליטה ברשת סייו.
וול-מארט נוהגת להיכנס לשווקים חדשים גם באמצעות רכישה ומיתוג מחדש של רשתות מקומיות. בבריטניה מחזיקה וול-מארט ברשת אסדה, שאותה רכשה ב-1999. אסדה היא כיום רשת הקמעונות השנייה בגודלה במדינה, אחרי טסקו, ומחזיקה 377 סניפים. בקנדה רכשה וול-מארט ב-1994 את וולקו קנדה, ולימים שינתה את שמה לוול-מארט קנדה.
בסין נקטה וול-מארט גישה אחרת, והחלה בפתיחת סניפים מרשתות וול-מארט וסאמ'ס קלאב בעיר שנזן. כיום יש לוול-מארט בסין 291 סניפים, והיא התפשטה אל מחוץ לערים הגדולות. את השוק בדרום קוריאה, לעומת זאת, החברה נטשה. 16 הסניפים של וול-מארט במדינה נמכרו לחברה המתחרה שינסגיי ב-2006. זמן קצר לאחר מכן ויתרה וול-מארט גם על נוכחותה בגרמניה והודיעה על מכירת 85 סניפיה בכלכלה הגדולה באירופה למתחרה המקומית מטרו בהפסד של כמיליארד דולר, לאחר שמונה שנות פעילות.
סמל התרבות התאגידית האמריקאית מחפש צמיחה מחוץ לארה"ב
מיכל רמתי
15.9.2010 / 8:59