החברות התעשייתיות הקיבוציות הנסחרות בבורסה של תל אביב, רשמו בחציון הראשון של 2010 רווח תפעולי מצרפי של 360 מיליון שקל, גידול חד של 28% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. ברבעון השלישי הסתכם הרווח התפעולי ב-180 מיליון שקל, בדומה לתוצאת הרבעון הראשון. על תוצאות התעשייה הקיבוצית הנסחרת מדווח מקומון הקיבוצים "הדף הירוק".
התוצאות הטובות מצביעות על המשך המגמה של יציאת התעשייה הקיבוצית מהמשבר הכלכלי העולמי שהביא לירידה חדה בתוצאות העסקיות של מפעלי הקיבוצים בשנים 2008-2009. התוצאות הושגו בעיקר בשל גידול של 10% במכירות של 15 מ-17 החברות הנסחרות, שהסתכמו בחציון ב-4.1 מיליארד שקל.
הגידול החצי שנתי במכירות הושג בעיקר בזכות 5 החברות הקיבוציות הגדולות, פלרם (רמת יוחנן), גן שמואל מזון (גן שמואל, גת, בית ניר), פלסאון (מעגן מיכאל), על בד (משואות יצחק) וסולבר (מחוזקת חלקית בידי קיבוץ חצור). סך המכירות של 5 החברות הללו הגיעו ל-2.2 מיליארד שקל.
ברבעון השלישי הצטמצם מספר החברות התעשייתיות הקיבוציות הנסחרות בתל אביב, לאחר ששותפות כנרת יצאה מהמסחר ויתכן שבתקופה הקרובה תימכר השליטה באברות (בארות יצחק) לידי איש העסקים גבי גנזי, הפעיל בתחום הבנייה, העשוי לרכוש 51% מהחברה בתמורה ל-10 מיליון שקל. "הדף הירוק" מדווח כי הסכם בנושא מכירת השליטה צפוי להיחתם בין הקיבוץ למשקיע ברבעון הרביעי.
אברות, המייצרת צנרת פלדה ובטון מצופים לתשתיות מים, נקלעה בשנתיים האחרונות לקשיים בשל המשבר הכלכלי העולמי, שפגע בהקמת תשתיות מים שצמצמו ודחו הזמנות.
חברות קיבוציות שהציגו תוצאות טובות במיוחד הם שמיר אופטיקה ושלא"ג שבבעלות קיבוץ שמיר, שהגדילו את מכירותיהם המצרפיות בשנתיים האחרונות ב-20% ורשמו רווח תפעולי של 73 מיליון שקל המהווה גידול של 100% בשנתיים. חברה נוספת שבלטה היא ארד דליה (דליה, רמות מנשה) שהגדילה בחציון הראשון את מכירותיה ב-37% ורשמה רווח תפעולי של 26.5 מיליון שקל גידול של 90%.
הרווח התפעולי של 17 החברות הקיבוציות הנסחרות הסתכם בחציון הראשון ב-360 מיליון שקל - גידול של 28%
עמירם כהן
18.9.2010 / 19:06