>> "אם תיפול על המקום הזה פצצת אטום, כל מערכת המשפט תקרוס", כך אמרה שלשום בהומור אחת הבאות לטקס לציון פתיחת שנת המשפט תשע"א שנערך שלשום בבית לשכת עורכי הדין בירושלים.
והיא כנראה צדקה. מי לא היה שם? נשיאת בית המשפט העליון דורית ביניש, ועמיתיה לכס השיפוט השופטים יורם דנציגר וחנן מלצר. שר המשפטים פרופ' יעקב נאמן, היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין, וקודמו בתפקיד עו"ד מני מזוז, ולצדם יו"ר ועדת חוקה חוק ומשפט דוד רותם.
רק פרקליט המדינה, עו"ד משה לדור, היה חסר כדי להשלים את שורת הפיקוד העליונה של הממסד המשפטי. אולי כפיצוי על העדרו, הגיע עוזרו עו"ד רז נזרי, שבוודאי דיווח לו מהשטח על המתרחש.
יותר מ-250 איש, רובם עורכי דין ושופטים, הגיעו לפתוח את השנה המשפטית החדשה, שהחלה ב-1 לספטמבר. זו היתה עבורם הזדמנות לאחל לעמיתיהם איחולי שנה טובה ולהשלים פערים של רכילות משפטית ואישית. את הערב הנחה ראש לשכת עורכי הדין, עו"ד יורי גיא-רון, שנראה מסתובב בקהל חגיגי כחתן ביום חופתו.
נשיאת בית המשפט המחוזי מרכז, הילה גרסטל, החליפה רשמים עם ויינשטיין ועם נאמן. השופט יורם דנציגר התכבד בפלחי כרובית מצופה עד שנאלץ להתפנות ללחיצת ידיים עם עורכי דין שעלו אליו לרגל. נשיא בית הדין לעבודה, סטיב אדלר, ניצל את ההזדמנות כדי לערוך היכרות אישית למיודעיו עם השופטת נילי ארד שתחליף אותו לאחר פרישתו. גם נשיאת בית המשפט המחוזי בירושלים מוסיה ארד והשופט משה דרורי נהנו ממפגש עם עמיתים.
עורכי הדין באירוע היו ירושלמים ברובם, שכן התל אביבים לא טרחו לעלות לכבודו לירושלים. אחד מיוצאי הדופן היה עו"ד ציון אמיר, שמשמש גם כדיין בבית הדין המשמעתי הארצי של הלשכה.
מספר הקילוגרמים בתיק לא קובע
הנשיאה ביניש, שויתרה על "מינגלינג" והגיעה ישירות לשלב הנאומים, אמרה כי אירוע מסוג זה מעורר בה את הצורך "לבחון מה היו היעדים והשאיפות שהצבנו לעצמנו בתחילת השנה החולפת, ומה היעדים שעלינו להשיג ולממש בשנה הבאה". לדבריה, "היעדים שראינו לנגד עינינו היו שיפור עבודתה של מערכת המשפט מבחינה מינהלית. זאת כדי לתת לציבור את השירות המשפטי המקצועי בתנאים משופרים, במועדים קצרים יותר, ותוך צמצום זמני ההמתנה לשמיעת התיקים ולמתן פסקי הדין. אני רוצה לקוות שהשינויים שהצלחנו להנהיג כבר מורגשים בחיי היום יום".
בנימה פחות אופטימית, קבלה ביניש על העומס הגדול המוטל על מערכת המשפט וציינה כי חיוני לבצע רפורמה במערכת. "הרפורמה חייבת להתבטא, בראש ובראשונה, בתוספת שופטים ובשיפור ותוספת של מבני בתי משפט בהתאמה. לצד אלה מתחייב גם שינוי במבנה של הערכאות השיפוטיות. עלינו להיות מודעים לכך שללא הקמת בית משפט לערעורים, בית המשפט העליון לא יוכל להמשיך במשך שנים למלא את תפקידיו החשובים", אמרה.
הקשחת התנאים למתן אישור לדחיית דיונים, אמנם עוררו הסתייגות אצל גיא-רון, אך ביניש לא חוזרת בה מהנוהל שקבעה. "הנהגנו את נוהל הדחיות שעורכי הדין והשופטים אינם מקבלים ברצון", היא אמרה בנאומה. "אך לא יהיה מנוס מלהטמיע וליישם אותו כי הדחיות הן מכשלה רצינית להתנהלות התקינה של ההליכים המשפטיים. כמובן, יש ליישם את הנוהל בתבונה ותוך התאמה לנסיבות הבקשה".
השר יעקב נאמן, שנאם אחרי ביניש, אמר כי בשנה האחרונה "נעשו פעולות חשובות, הוקם בית משפט כלכלי שייתן מענה מקצועי ואיכותי לסוגיות מורכבות ורבות המגיעות לפתחו. תקן השופטים מולא, מערכת המחשוב החלה להיכנס לפעולה מלאה, החל הניסיון לשמיעת משפטים ברציפות. בתי משפט פסקו הוצאות משפט בהתאם לתוצאות הדיון בתיק".
מעורכי הדין ביקש "לקצר בטיעונים בכתב ובחומר המוגש לבתי המשפט", והוסיף כי עליהם להסביר ללקוחות כי "לא מספר הקילוגרמים שמוגשים לבית המשפט הוא שקובע אם הלקוח יזכה בתיק". עוד חזר נאמן על הרעיון אותו הוא מקדם לפיו על בתי המשפט לפסוק הוצאות משפט ריאליות למי שזכה בתיק. "יש להמשיך ולפעול כדי להביא את מערכת המשפט לשירות טוב יותר לאזרחי מדינת ישראל", סיכם נאמן. "אני בטוח כי בשנת המשפט הבאה עלינו לטובה ובשנים הקרובות, ירגיש כל אזרח בישראל בשינוי המתרחש בימים אלה במערכת המשפט".
"חבל שתפתחו תקוות שווא"
גיא-רון התייחס בנאומו לעומס בבתי המשפט ואמר כי לדעתו הפתרון האמיתי הוא לפעול מיידית להעברת עשרות אלפי תיקים לטיפול עורכי הדין שישמשו כבוררים ומגשרים בסכסוכים. "נפעל מיידית במסגרת של פרויקט רשות רציני ומפורט להציע למאות אלפי צדדים פתרונות איכותיים ליישוב סכסוכים בדרכים אלטרנטיביות", הוא אמר.
באשר לבעיית הצפת המקצוע עדכן גיא-רון את הנוכחים בדברים שאמר לו נאמן, לפיהם "הוא מקווה להניח בראשית המושב הקרוב של הכנסת את הצעת החוק לעריכת הרפורמה בהתמחות, בהסמכה ובבחינות ההסמכה" (הכוונה לרפורמה הכוללת את הארכת ההתמחות לשנתיים, נ"ר). אני מצפה מהשר לומר זאת היום גם כאן" אמר גיא-רון, אלא שנאמן לא הזכיר בנאומו את הנושא כלל.
יו"ר ועדת החוקה ח"כ דוד רותם (ישראל ביתנו), היה פחות אופטימי בדבריו. "כל ההבטחות ששמעתם כאן בעניין הקלה על המערכת לא יתקיימו", הוא אמר בפתח דבריו. "וחבל שתפתחו תקוות שווא". לדעתו, הפתרון היחיד שיביא להקלה בעומס הוא שיפור היחסים בין השופטים לעורכי הדין. "אם עורכי דין ידעו להוקיר את השופטים, ויבינו כי בלעדי אלה אין מערכת משפט, ומהצד השני, השופטים יוקירו את עורכי הדין שגם בלעדיהם אין מערכת משפט, כל ההרגשה תשתנה. כל הניסיונות של עורכי דין לעכב הליכים ולהעמיס על בתי המשפט עוד ועוד חומרים ייפסקו, וכך ייפתח 'הפקק' המוכר לכולנו".
שיפור השירות לציבור - מהיעדים של ביניש, נאמן וגיא-רון לשנה החדשה
מאת נורית רוט
21.9.2010 / 7:02