הקיץ החם ששרר השנה ברוסיה עבד לטובת מגדלי תפוחי האדמה והגזר בישובי חבל מעון שבעוטף עזה. במפעלי חבל מעון המייצאים את התוצרת החקלאית של ישובי החבל מצפים לעונת יצוא מוצלחת ולעלייה של 25%-40% בתמורה מיצוא תוצרת לרוסיה.
מזג האוויר החם והיבש ששרר בקיץ האחרון באירופה בכלל וברוסיה בפרט, פגע פגיעה קשה ביבולי תפוחי האדמה והגזר, שבהעדר תשתיות השקיה נפגעו והושמדו בחלקם. בנוסף לכך, ממטרי הסתיו היורדים בימים אלה ברוסיה בעוצמה גדולה משבשים את אסיף היובלים שנותרו.
לדברי מנכ"ל מפעלי חבל מעון, השי רובין, יש להצטער על כך שמשקי הנגב המערבי אינם יכולים לנצל את מלוא פוטנציאל היצוא שנוצר השנה ולייצר בכך מקומות עבודה והכנסות לחברי הקיבוצים ולתושבי ישובי הסביבה. זאת לאחר שהממשלה ביטלה בשנים האחרונות את תוספת המים למגדלים כתמריץ להגדלת היצוא ובנוסף לכך גם קיצצה 15% ממכסת מי הקולחין להשקיה (קולחין באיכות גבוהה המתאימים לכל הגידולים).
לדבריו, לישובים חסרים 7 מיליון מ"ק שהוקצו להם בעבר בכדי להגדיל את יצוא תפוחי האדמה המגיע ל-45 אלף טונות ב-50% נוספים ואת יצוא הגזר המסתכם ב-20 אלף טונות ב-30% נוספים, תוספת הכנסה של 15 מיליון יורו: "הביקוש באירופה וברוסיה לתפוחי אדמה ולגזר מישראל הוא עצום וכל כמות שהיינו מייצאים היתה נקלטת במחירים מצוינים", אמר רובין.
עוד נודע, כי מפעלי חבל מעון פועלים מול רשות המים ומשרד החקלאות להחזיר לישובי החבל את מכסות המים שנלקחו מהם. זאת על מנת לאפשר להם לנצל את פוטנציאל היצוא החקלאי עליו מתבססת כלכלת ישובי עוטף עזה בעונות הגידול הבאות.
מגדלי תפוחי האדמה והגזר בנגב צופים עלייה של 25%-40% בתמורה שתתקבל מהיצוא לרוסיה
עמירם כהן
22.9.2010 / 7:30