>> בית ההשקעות מיטב מבצע עסקת רכישה נוספת. ל-themaker נודע כי מיטב ירכוש את כל הפעילויות של בית ההשקעות הילת שוהם, המנהל נכסים בהיקף 750 מיליון שקל בקרנות נאמנות, קופות גמל ובתיקים.
מדובר בעסקה לא פשוטה משום שלהילת שוהם חמישה בעלי מניות המחזיקים 20% כל אחד בבית ההשקעות. עם זאת, מכיוון שמדובר ברכישת פעילות ולא חברה, החלטת רוב בעלי המניות תאפשר את העסקה - גם אם אחד מהם מתנגד לה.
תנאי העסקה עם מיטב כוללים תשלום עכשווי של מיליוני שקלים בודדים ותשלום עתידי, שיועבר במשך כמה שנים, בהתאם לביצועי הנכסים הנרכשים. בכוונת מיטב לשמור על המותג "הילת שוהם" בנכסים שנרכשו, שכן המותג מתאפיין בניהול השקעות "כשר" המיועד לציבור הדתי.
אחד מבעלי המניות בהילת שוהם הוא גאון אחזקות, המחזיק גם ב-21.4% ממיטב. לפני שנה, כשמוזג בית ההשקעות של גאון אחזקות לתוך מיטב, העדיפו במיטב וגאון להשאיר את האחזקות בהילת שוהם מחוץ למיזוג. כעת, אם אכן תיסגר העסקה, יבלע מיטב את כל הפעילות של הילת שוהם. יתר בעלי המניות בהילת שוהם הם המנכ"ל יקי מורשת, חברה הרשומה בפנמה, חברה לנאמנויות של משרד עו"ד ואיש עסקים חרדי. מלבד גאון, כל בעלי המניות הם חרדים.
להילת שוהם שש קרנות נאמנות בהיקף של 400 מיליון שקל, שלוש קופות גמל המנהלות נכסים בסך 120 מיליון שקל ותיקים מנוהלים בהיקף נכסים של 230 מיליון שקל. עם זאת, בנטרול נכסים צולבים - קרנות נאמנות הנמצאות בתיקים ובקופות הגמל - מנהלת הילת שוהם קצת יותר מ-600 מיליון שקל.
"בית ההשקעות הילת שוהם לא למכירה"
אף שבנתה עצמה כחברה הפונה למגזר החרדי והדתי, ההערכה היא שכשליש מהכסף המנוהל בה הגיע מחילונים. "אנחנו מדורגים גבוה בבנקים ומגיעים אלינו גם אנשים שאינם דתיים", אומר מורשת.
ההחלטה למכור את בית ההשקעות התקבלה בהילת שוהם על רקע החלטה גורפת שקיבל לפני חודשיים בית ההשקעות דש, להפסיק את פעילות ההוסטינג שבוצעה בו. להילת שוהם היו בדש קרנות נאמנות ועם הפסקת ההוסטינג בחנו בהילת שוהם אפשרות לפתוח בעצמם חברת קרנות נאמנות - כך שלא יזדקקו לחברה מארחת. אבל על רקע התגברות הוצאות הרגולציה במגזר בתי ההשקעות, מה שמכביד מאוד על בתי ההשקעות הקטנים, העדיפו כנראה בעלי המניות בהילת שוהם למכור את החברה לגוף גדול כמו מיטב.
עם זאת, לדברי מורשת, העסקה רחוקה מלהיסגר וכבר ארבע שנים מקבלים בעלי המניות בהילת שוהם הצעות לקנות את הפעילות, אבל אלה לא הבשילו לכדי עסקה. "העובדה שיש כאן כמה בעלי מניות מקשה על סגירת העסקה. בנוסף, אנחנו דורשים פרמיה על כך שרוב הנכסים הם של אנשים מאותו מגזר, הנחשב נאמן. הגופים שמעוניינים לרכוש צריכים גם להבין כי אם ישנו את האופי הכשר של הקופות והקרנות הם מסתכנים בכך שמרבית הכסף ידלוף החוצה. זה כמו לקנות את רשת הסופרים 'יש', שפועלת בבני ברק, ולהפוך אותה לטיב טעם", אמר מורשת.
"אנחנו נמצאים בתקופה של גיוסים ובית ההשקעות לא למכירה - אלא אם מישהו יציע מחיר חריג", הוסיף. להערכתו, מחיר סביר להילת שוהם הוא 20 מיליון שקל - בדומה לעסקה שסגר בית ההשקעות רמקו עם אלטשולר שחם לפני שבועיים.
קליטת קופות הגמל של הילת שוהם במיטב לא צפויה לדרוש תשומות מיוחדות, מכיוון שהקופות הללו כבר נמצאות במיטב - במסגרת שירותי הוסטינג שהעניקה מיטב להילת שוהם.
גם למיטב יש פעילות במגזר הדתי: קרן הנאמנות היחידה הכשרה שיש למיטב מנהלת נכסים בהיקף 250 מיליון שקל. בנוסף, ההערכה במיטב היא שעד כה הפעילות הכוללת במגזר החרדי תרמה למיטב כמיליארד שקל נכסים מנוהלים בכל שלושת המוצרים: גמל, קרנות נאמנות ותיקים.
בשנתיים האחרונות ביצע מיטב כמה עסקות שהפכו אותו לבית ההשקעות החמישי בגודלו בישראל. ב-2009 מיזג לתוכו את בתי ההשקעות גאון שוקי הון וישיר בית השקעות. במקביל, רכש מיטב את פעילות אפריקה בית השקעות מקבוצת אפריקה ישראל ורכש את קופות הגמל של חברת וייזר. את העסקה האחרונה ביצעו במיטב לפני שלושה חודשים, כשרכשו פעילות של חברת ניהול תיקים קטנה בעלת היקף נכסים של כרבע מיליארד שקל המפוזרים על 120 לקוחות.
אם העסקה עם הילת שוהם אכן תתבצע, מיטב ינהל נכסים בהיקף של 33 מיליארד שקל: 9.6 מיליארד שקל בקרנות נאמנות, 12 מיליארד בקופות גמל, 8.7 מיליארד בתיקים ו-2 מיליארד שקל בתעודות סל. במיטב גם נכסים המנוהלים במסגרת שירותי הוסטינג בהיקף של 2.5 מיליארד שקל.
במיטב סירבו להגיב לידיעה.
עוד רכישה למיטב: ירכוש את פעילות בית ההשקעות החרדי הילת שוהם
מאת נועם בר
7.10.2010 / 6:55
