חברת הסטארט-אפ הישראלית פונטיס (pontis) המספקת מערכת אוטומטית ליצירה והוצאה לפועל של הצעות והמלצות שיווקיות אישיות וממוקדות בתחום שירותי הסלולר והטלוויזיה, הוכתרה היום (ב') כחברת הטכנולוגיה הצומחת ביותר בישראל בתחרות ה-fast 50 המסורתית שמקיימת פירמת ראיית החשבון והייעוץ deloitte בריטמן אלמגור זהר זו השנה ה-11.
תחרות ה- fast 50 מדרגת מדי שנה את 50 חברות הטכנולוגיה הצומחות ביותר בישראל. הכתרת הזוכות בתחרות התקיימה היום באוניברסיטת תל אביב ונערכה בחסות עיתון themarker. פונטיס דורגה במקום הראשון בתחרות בזכות צמיחה של 5,500% שנרשמה במכירותיה ב-5 השנים שבין 2005 ל-2009, שעל פיהן נקבע הדירוג.
בשנים האחרונות נערכות אינספור תחרויות וניתנים פרסים על דירוגים גבוהים. התחרות של deloitte שונה ויחודית בכך שהיא אינה מתבססת על הערכות או חוות דעת של שופטים אלא בוחנת פרמטר עסקי אמיתי: הכנסות של חברות. מאות החברות שמוכנות להשתתף בתחרות חושפות בפני deloitte את תוצאותיהן העסקיות האמיתיות בשנים האחרונות, וכך מתקבל בפעם הראשונה דירוג שהוא באמת נאמן למצב בשטח.
במובן הזה פונטיס היא חברת הסטארט-אפ המוצלחת של ישראל מבחינה עסקית. עקב האכילס של הדירוג הוא שאינו חושף את המספרים שמאחורי כל חברה. כך שגידול בצמיחה לפי אחוזים לא מלמד מי חברה שמוכרת בעשרות מיליוני דולרים או אפילו מעל ל-100 מיליון דולר, אלא כמה היא צומחת מהר או כמה היא התקדמה בהכנסות שלה לעומת שנים קודמות. זה יכול להיות גם מאפס הכנסות למיליון דולר. בנוסף הדירוג מתייחס רק לחברות שמוכנות להשתתף בתחרות של deloitte, ומן הסתם חברות עם ביצועים עסקיים פחות גרועים לא נמצאות ברשימה המתפרסמת היום.
שש שנים בשוק
קצת פרטים על הזוכה: חברת פונטיס ממומנת על ידי שלוש קרנות הון סיכון בינלאומיות המובילות. מאחוריה עומדות קרן נורווסט ונצ'ר פרטנרס, סקויה ואסקל. שותפה אליהן קרן הון סיכון אוורגרין הישראלית. החברה גייסה עד כה 44 מיליון דולר, 20 מיליון דולר במהלך שנת 2009 - דווקא בלב המשבר הכלכלי.
פונטיס הפועלת מגליל ים נמצאת בשוק כבר כשש שנים. החברה מפתחת פלטפורמה לפרסום שמיועדת לאנשי השיווק בחברות תקשורת. מדובר בפלטפורמה פרסונלית שמציעה ללקוח הצעות שיווקיות בהתאם לאופי ההתנהגות שלו והיא מתאימה בעיקר לחברות תקשורת שפועלות במספר ענפים כמו טלפוניה, אינטרנט וטלוויזיה.
בין לקוחותיה של פונטיס בארץ: פלאפון, פרטנר ו-hot. בעולם פועלת פונטיס עם מפעילות תקשורת שונות: וודאפון ספרד, ווימפלקום הרוסית, טלפוניקה ספרד, וודאקום, ספרינט וצ'יינה יוניקום, בשנת 2009 פיטרה 15 עובדים.
המערכת שהחברה פיתחה היא מערכת שיווק משולבת שמאפשרת לצאת במבצעים שיווקיים לפי תכנים ספציפיים מפולחים. למשל, המערכת יכולה לזהות שלקוח של שירות וידיאו לפי דרישה (video on demand) נוהג לצרוך יותר סרטי קולנוע לעומת תכנים אחרים - ולהציע לו מבצע רלוונטי כגון
רכישת צפייה בשני סרטי קולנוע במחיר של אחד.
פונטיס הוקמה על ידי סמנכ"ל הפיתוח וראש חטיבת המסרים לשעבר בקומברס, מיכאל קרביס, יחד עם אילון תירוש, ממייסדי חברת אקסלינק שנמכרה לקומברס. למייסד נוסף של החברה הוא עופר שיינקין, מייסד חברת אינטליג'נט (intellignet).
במקום ה-2 בדירוג ממוקמת חברת תופין טכנולוגיות (tufin technologies), ספקית של פתרונות לניהול תשתיות אבטחת מידע ורשתות בארגונים אשר מציגה צמיחה של 5,359% ב-5 שנים. במקום ה-3 נמצאת חברת קונטרה (kontera), אשר מפתחת טכנולוגיה לניתוח סמנטי של טקסטים ברשת תוך שילוב פרסומות מבוססי אנליזה אוטומטית ומנהלת רשת של אתרים באינטרנט המגיעה ליותר מ-140 מיליון משתמשים ייחודיים בחודש, עם שיעור צמיחה של 3,689%. במקומות הרביעי, החמישי, השישי מדורגות בהתאמה טלמפ, סייפנד ואלגוסק. אימפרבה של שלמה קרמר מדורגת שמינית. בעשירייה השניה מופיעות כמה שמות מוכרים כמו answers.com, רדבנד, אינפוג'ין, פיקסקאוט ואיזיצ'יפ.
מה קרה למדורגות המובילות בשנה שעברה? אקוויז שקטפה בשנה שעברה את הבכורה של דירוג דלויט לשנת 2009 עם צמיחה של 4,709% רושמת בשנת 2010 צמיחה של 449%. רד בנד שדורגה שניה עם צמיחה של 4,336% זוכה השנה לצמיחה של 847%.
מבין 50 החברות המדורגות השנה, 31 דורגו כבר בעבר ו-14 מתוכן נכללות בדירוג כבר ארבע שנים רצופות, ובכך הן מוכיחות התמדה בצמיחה לאורך זמן. דוגמה אחת מיני רבות המשקפת את יציבותן ושגשוגן של החברות הנכללות בדירוגי ה- fast 50 הינה הצפי כי חברת וינטגרה, המפתחת שבבי winpath עבור ספקי ציוד תקשורת ונכללה שנים רבות בדירוג ואף קטפה את המקום הראשון בשנת 2006, צפויה להימכר לפי שווי של כ- 300 מיליון דולר.
רו"ח יגאל בריטמן, יו"ר ומנהל עסקים ראשי ב- deloitte בריטמן אלמגור זהר, מציין כי "תעשיית ההיי-טק והטכנולוגיה, בדומה לכל הכלכלה העולמית, ספגה מהלומה בשל המשבר הכלכלי. אולם, החברות שנכללו בדירוג השנה, מוכיחות כי ענף ההיי-טק הישראלי מצליח להציג שגשוג וצמיחה גם בעתות משבר. הצמיחה המשמעותית והיציבה שרשמו אותן חברות מעידה על פעילות הענף כולו".
מניתוח תוצאות הדירוג עולה עוד, כי 50 החברות שדורגו השנה צמחו ב-740% בממוצע וייצרו הכנסות מצרפיות בסך 8.5 מיליארד שקל, כאשר הכנסותיהן הכוללות של 10 החברות המדורגות במקומות הראשונים מסתכמות בחצי מיליארד שקל והן מעסיקות במצטבר כ-1,000 עובדים.
מניתוח הדירוג עולה עוד, כי 31 מהחברות ברשימת 50 החברות הצומחות ביותר נמנות עם מגזרי התוכנה והתקשורת, ולאחר תחומים אלו בולטים תחומי האינטרנט ומדעי החיים עם 6 חברות המדורגות מכל תחום. ניתן לומר, כי במרוצת השנים צוברות חברות האינטרנט תאוצה רבה, והראיה לכך היא כי לפני שנתיים מספר החברות מתחום זה בדירוג עמד על שתיים בלבד, בשנה שעברה מספרן עלה ל-4 חברות והשנה כאמור נכללות בדירוג 6 חברות אינטרנט.
לדברי רו"ח בריטמן, "אמנם קצבי הצמיחה אינם מרשימים כפי שהציגו החברות הזוכות בשנים הקודמות, אך עדיין מדובר בצמיחה מכובדת שללא ספק יכולה להשתקף רק בענף ההיי-טק ומעידה על חוסנו של שוק זה. עם זאת, יש לזכור כי אנו נמצאים בעידן של שינוי בכלכלה העולמית, ובכלל זאת מגמה ברורה של נדידת הון סיכון זר מזרחה. על מנת להתמודד עם האתגרים הניצבים בפנינו כיום, עלינו להמשיך ולעודד יזמות וחדשנות ולפתח את האקדמיה הישראלית פורצת הדרך. יש להדק את שיתוף הפעולה עם האוצר והגורמים הממשלתיים על מנת שנוכל למקסם את המשאבים העומדים לרשותנו ולהבטיח שגם בשנת 2020 נוקיר את חברות הטכנולוגיה הצומחות והמשגשגות אשר מצעידות קדימה את הכלכלה הישראלית".
רו"ח בריטמן הוסיף וציין כי "אני עד ללא מעט נבואות קודרות בכל הנוגע להיי-טק הישראלי ולתחרות העזה ממזרח. אך יש לזכור, כי חוסנה של ישראל נובע מיכולת החדשנות וההתאמה למודלים ומצבים משתנים. אני סמוך ובטוח כי גם בעשור הבא נמשיך להציג כלכלה ישראלית יציבה וחזקה ותעשייה מבוססת טכנולוגיה וחדשנות, אשר מהווה מרכז כוח משמעותי בכלכלה העולמית".
תחרות ה-fast 50 נוסדה בעמק הסיליקון בקליפורניה בשנת 95' ובוחנת כ-300 חברות טכנולוגיה, ציבוריות ופרטיות, לפי נתוני ההכנסות שלהן על פני 5 שנים, ומאתרת מתוכן את ה-50 הצומחות ביותר בישראל. החברות הזוכות מתמודדות על מקום בדירוג ה- emea fast 500, שמציג את 500 חברות הטכנולוגיה הצומחות באירופה, המזרח התיכון ואפריקה.
תחרות Fast 50: פונטיס הוכתרה כחברת ההיי-טק הצומחת ביותר עם גידול של 5,500% במכירות
גיא גרימלנד
18.10.2010 / 11:41
