>> זהו עוד סיפור נפתל על יורשות עשירות, מנהיג כריזמטי של כת, פטריארך מיליארדר שחרד לגורל בנותיו, ועשרות מיליוני דולרים שנבזזו מקופות קרנות הנאמנות המשפחתיות.
המשפחה היא משפחת ברונפמן, אחת השושלות העשירות והמפורסמות בצפון אמריקה. היורשות הן בנותיו הבוגרות של אדגר ברונפמן האב, היו"ר לשעבר של אימפריית המשקאות והבידור סיגראם ונשיא לשעבר של הקונגרס היהודי העולמי. והכת היא ארגון אמריקאי מסתורי בשם nxivm (נקסיום), שמנהיגו, קית ראנייר, מכנה את עצמו ונגארד (חלוץ או מוביל בראש).
תחקיר אדיר ממדים שהתפרסם השבוע בגיליון נובמבר של המגזין "ואניטי פייר" חושף את מעלליהן של האחיות שרה וקלייר ברונפמן, אשר העבירו 150 מיליון דולר מהון משפחתן, כולל כסף שלוו על חשבון הירושה העתידית שלהן, כדי לממן את פעילותם של נקסיום ומנהיגו. חלק ניכר מהחשיפה מבוסס על תצהירי בית משפט שהתקבלו בתביעה שהוגשה בתחילת 2010, ודווחו לפני כן בעיתונות האמריקאית, כולל ב"ניו יורק אובזרבר".
האחיות ברונפמן מסובכות כעת במאבק משפטי, שהחל כשהגישו תלונה על סחיטה. ב-2009 קיבלה קלייר מכתב שאיים לחשוף מידע מזיק עליה ועל אחותה. המכתב היה חתום על ידי כמה נשים, כולל היועצת הפיננסית של האחיות, מסז'יסטית ומעצבת שיער, ותבע 2.1 מיליון דולר דמי שתיקה.
מכתב הסחיטה התקבל שבועיים בלבד לפני שהשתיים עמדו לארח אירוע צדקה בהשתתפותו של הדלאי למה, אחד מגיבוריהן. בתביעה המשפטית שהתבררה בעקבות התלונה נחשפו דברים שהאחיות היו מעדיפות להסתיר: מעורבותן בנקסיום כללה העברת כספים מאסיבית לארגון ולמייסדו ראנייר.
השתיים, לפי מסמכי בית המשפט, עשו מאמצים גדולים להסתיר את העברת הכספים מאביהם, שכינה את נקסיום "כת", וחשש מפני מעורבות בנותיו בפעילותה. אחד הפרטים המטרידים ביותר שנחשפו בתביעה הוא שמכתב הסחיטה היה מזויף, ותביעות נוספות שבנות ברונפמן מוזכרות בהן מאשימות אותן בפעילויות לא חוקיות, כולל גניבה וזיוף מסמכים. אביהן, לפי הדיווחים, אינו נוקף אצבע כדי לסייע להן בתסבוכת אליה נקלעו.
שיפור עצמי או שטיפת מוח והטרדות
שרה היתה בת 25 כשהצטרפה לנקסיום ב-2002, כשהארגון נקרא עדיין "תוכניות הצלחה ניהוליות" executive success programs (esp). היא דחקה באחותה קלייר בת ה-23, שהיתה רוכבת סוסים מקצועית, להצטרף אליה. הארגון היה מעביר סדנאות לשיפור עצמי המבוססות על תערובת טכניקות הכוללת היפנוזה ו-nlp (תכנות נוירו-לשוני), שיטה שנבנתה על ידי המייסד ראנייר, בן 50 כיום. מחירן של סדנאות בנות כמה ימים הגיע עד 10,000 דולר. עם בוגרי נקסיום נמנים שילה ג'ונסון, מייסדת רשת הטלוויזיה הארצית bet; אנטוניו נובלו, שהיה שר הבריאות ואף ריצ'רד ברנסון, היזם הבריטי הנודע.
במאמץ לשפר את יחסיו עם בנותיו, השתתף ברונפמן האב בסדנה של נקסיום ב-2003 ואף כתב בשבחי הארגון, "אם כולם היו עוברים את ההכשרה הזו, העולם היה מקום טוב ובטוח יותר לחיות בו". ברונפמן אף החל להיפגש עם ננסי זלצמן, נשיאת נקסיום. אבל כשגילה שבתו קלייר הלוותה 2 מיליון דולר לנקסיום, הוא ניתק מיד את קשריו עם הארגון.
באוקטובר 2003 נחשפו פרטים קודרים ביותר במגזין "פורבס" אודות ראנייר, מייסד נקסיום, ועל נזקים נפשיים קשים שנגרמו לאנשים שהשתתפו בסדנאות של הארגון, שכללו טכניקות קלסיות של שטיפת מוח והפרדה ממשפחותיהם. אדגר ברונפמן האב אמר ל"פורבס" כי הוא סבור שנקסיום היא כת, וכי הוא מוטרד מההשקעה "הנפשית והפיננסית" של בנותיו - שעמן לא דיבר חודשים - בנקסיום.
ברונפמן קיבל מידע גם ממי שהיתה שותפתו בעבר של ראנייר, וסבלה מהטרדה קשה וממושכת ממנו בעקבות פרידתם העסקית. היא אמרה לברונפמן להוציא את בנותיו מהכת מיד, אחרת יחסל ראנייר את כספן תוך כמה שנים.
הדלאי למה חזר בו מביטול הביקור
מהתביעות עולה כי כרסום הונן של האחיות לא אחר לבוא. כבר ב-2004 העניקו השתיים הלוואה של 2 מיליון דולר לג'וזף אוהרה, עורך דין שייעץ לנקסיום. השתיים העניקו תרומה של 20 מיליון דולר לעמותה המממנת את מחקרו המדעי של ראנייר, ורכשו מטוס פרטי עבורו. ב-2005 החלו לכסות את הפסדיו של ראנייר מהשקעות שהתבססו על נוסחה מתמטית שהמציא. ראנייר טען כי האחראי להפסדיו היה אדגר ברונפמן, שניהל תרמית נגדו.
בין 2005 לסוף 2007 כיסו האחיות 66 מיליון דולר מהפסדים כוללים של 70 מיליון דולר של ראנייר בשוק הסחורות; הן הוציאו מיליון דולר לקניית בית עבור זלצמן וחוות סוסים לשימוש נקסיום; דירה של 6.5 מיליון דולר בטראמפ אינטרנשונל הוטל אנד טאואר במנהטן לשימושה של זלצמן; הלוו 1.7 מיליון דולר לקניית מטה לנקסיום; והשקיעו 26.4 מיליון דולר בפרויקט נדל"ן בלוס אנג'לס שהיה יוזמה של ראנייר.
ברברה בושי, שהיתה היועצת הפיננסית של נקסיום ושל האחיות, מספרת כי השתיים הוציאו כל כך הרבה כסף לטובת נקסיום שהן נאלצו לבקש הלוואה על חשבון קרן שהיתה עתידה להיפתח רק לאחר מותו של אביהן. הן לוו 60 מיליון דולר ולא הצליחו להחזיר את רוב ההלוואה. לאחר מכן הן ביקשו 200 מיליון דולר נוספים. בשלב זה שקל האב להכריז על בנותיו כבלתי כשירות להגן על נכסיהן.
ב-2009 החלה להתפורר החומה סביב נקסיום. הדלאי למה הודיע על ביטול ביקורו בארוע שכן לא רצה להיות קשור לנקסיום, אך ביקור של האחיות בדרמסלה הוביל לחידוש השתתפותו, אירוע שהיה גולת כותרת עבורן.
מכתב הסחיטה שהציגו השתיים לכאורה היה בפועל מכתב לראנייר וזלצמן, ובו הודיעו תשעה חברים בכירים של נקסיום על התפטרותם ודרשו 2.1 מיליון דולר שהארגון היה חייב להם לטענתם. בין המתפטרות היתה ברברה בושי, מנהלת הכספים של האחיות, שמיהרו לפטר אותה תוך שבוע.
מאז נמצאות האחיות ברונפמן וארגון נקסיום בשלל מאבקים משפטיים, הכוללים תביעה נגד אדם שלחם נגת הכת; נגד יועץ שלה לשעבר; נגד יזמי פרויקט הנדל"ן, ותביעה של האחיות ברונפמן נגד בושי. בושי טוענת כי התביעה נועדה להפליל אותה בהפסדיהן הפיננסיים של האחיות.
האחיות ברונפמן נאלצו למכור את מטוסן הפרטי כדי לממן את פעילותן בנקסיום. הן החליפו את חבר הנאמנים של קרן הנאמנות הראשית של אביהן, ובראשם הציבו אדם שייצג אותן בתביעות נגד בושי ואחרים. שרה, לפי דיווחים של מקורבים, כבר עייפה מפעילותה בנקסיום ורוצה להקדיש את זמנה לטיולים בעולם. קלייר עדיין מחויבת לארגון. הקרבות המשפטיים לא יסתיימו בקרוב, ולא משנה מה יהיה הצד המנצח - משפחת ברונפמן לא תרוויח ממנו מאומה.
למשפחת ברונפמן היו עסקים רבים בישראל בעבר ובהווה. מתיו ברונפמן, בנו של אדגר ואחיהן של שרה וקלייר הוא בעל השליטה בבנק דיסקונט ואיקאה ישראל. צ'רלס ברונפמן, אחיו של אדגר האב, היה יו"ר כור.
הכת הסודית שבלעה 150 מיליון דולר מכספי משפחת ברונפמן
סוכנויות הידיעות
20.10.2010 / 6:47