וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

בדרך למשטר הרישיונות - השאלות והתשובות

TheMarker

20.10.2010 / 6:47



מהי המשמעות של מעבר למשטר רישיונות?

בימים אלה נערכת חקיקה על מנת להעביר את שוק הטלוויזיה המסחרית למשטר של רישיונות, כלומר שבעלי ערוצים 2 ו-10 יוכלו לקבל רישיון שידורים קבוע ללא צורך לגשת למכרז כל כמה שנים. כמו כן ייפתח השוק למתחרים נוספים וכל מי שיעמוד בתנאי הסף יוכל להקים ערוץ ולהתחרות. עד כה, מספרי הערוצים הקיימים, 22 ו-10, היו אמורים לצאת למכרז פתוח כשמי שהיה מוכן לשלם יותר היה זוכה בהם. כעת החליט שר התקשורת, משה כחלון, כי כדי לפתוח את עידן הרישיונות באופן הכי תחרותי, שום ערוץ מסחרי לא ישכון בערוצים אלה, וכל הגופים יצטרכו לעבור לערוצים חדשים. מה מטרת המהלך?



לדברי שר התקשורת, הדבר יביא לתחרות אמיתית בשוק הטלוויזיה. המצב כיום הוא שקיימות שלוש חברות כשאחת מהן, קשת, מובילה את השוק בפער גדול באופן משמעותי על פני המתחרות, ומותג ערוץ 2 חזק במיוחד. הדבר עלול לאיים על מתחרים חדשים מלהיכנס לשוק, בזמן שמטרתה המוצהרת של החקיקה שמתנהלת בימים אלה על המעבר לרישיונות היא פתיחת השוק לתחרות. במצאי האפיקים שיש כיום אין רצף בין האפיקים ואם יצטרפו ערוצים חדשים, יווצר מצב לא הגיוני לפיו ערוץ אחד ממוקם באפיק 22, שני באפיק 10 ושלישי בערוץ 44 (אולי). יצירת רצף תקל על הצופים לעבור בין הערוצים, לאחר תקופת ההסתגלות הראשונית. איך אפשר לקחת אפיקי שידור?



החוק מאפשר זאת מאחר שהוא קובע כי המותג אינו שייך לחברות שמתפעלות אותו. בעלי הזיכיונות בערוצים 2 ו-10, קשת, רשת וערוץ 10, נמצאים באפיקים אלה מתוקף המכרז וערוצים אלה אינם קניין של החברות. ב-2015 היה אמור ערוץ 2 לצאת למכרז נוסף, כשאף אחד לא הבטיח לרשת או קשת שיזכו בו. נזכיר כי בעבר היתה קיימת זכיינית בשם טלעד בערוץ 2, אך לאחר הפסדה במכרז ב-2005 היא יצאה מהערוץ למרות שהיתה חברת טלוויזיה עם מותגים חזקים כמו "עובדה", "החרצופים" ו"הקומדי סטור". באיזה אפיקים ישובצו הערוצים החדשים ומתי זה יקרה?



הדבר עדיין לא הוחלט באופן סופי (כמו גם כל החקיקה שטרם עברה את אישור ועדת הכלכלה). המספרים שדובר בהם בדיון היו 12-16 (לפי הצעת שר התקשורת) כשגם קיימת אפשרות כי יהיה מדובר בערוצים החד-ספרתיים (למשל 3-8 או 1-5, כפי שהציע מנכ"ל קשת, אבי ניר). הדבר צפוי לצאת לפועל עם המעבר לרישיונות כשהמועד יהיה אחד משלושה: 1 בינואר 2012, 1 בינואר 2013 ו-1 בינואר 2015. בכל מקרה מי שיקבע את מספרי האפיקים יהיה שר התקשורת. אז מה ישודר בערוץ 22?



הנושא עדיין בדיונים. האפשרויות שעל הפרק הן שהערוצים יושבתו לפרק הזמן הראשוני, שתהיה בהם שקופית שתפנה לערוצים המסחריים החדשים, או שיעברו מיד עם המעבר לרישיונות לידי הכבלים והלוויין שיצטרכו לקבל את אישור שר התקשורת כדי לעשות בהם שימוש.



אופיר בר-זהר

טרם התפרסמו תגובות

top-form-right-icon

בשליחת התגובה אני מסכים לתנאי השימוש

    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully