>> סטיב ג'ובס זכה להילה של קדושה ניהולית ועסקית בשנים האחרונות, מאז שחזר לאפל והפך אותה לאחת החברות המצליחות ביותר בעידן המודרני. עם זינוק של כ-50% מתחילת השנה במחיר מניית אפל, שטסה הרבה מעל המתחרות, יש לו סיבות להיות מרוצה.
ואולם אחד הדברים שהוא מתבלט בהם במיוחד באחרונה הוא אמירות שחצניות, שמזלזלות במתחרים ובלקוחות של אפל. לדוגמה, ג'ובס אמר השבוע כי המתחרים הנוכחיים של האייפד הם doa: dead on arrival - מתים לפני שהם בכלל מגיעים לשוק; על המשתמשים שהתלוננו על בעיות בקליטה באייפון הוא אמר שהם לא מחזיקים נכון את הטלפון; ובנוסף, קטל את מערכת ההפעלה של גוגל, שכיום היא המצליחה ביותר בארה"ב.
אין שום דבר חדש בשחצנות של ג'ובס. מה שכן חדש, באופן יחסי עבור אפל וג'ובס, הוא עמדת ההובלה, שווי השוק הענקי והקונצנזוס האדיר שמקיף את החברה ומוצריה. מצב זה מסוכן מאוד לחברה שהיתה אנדרדוג, חדשנית, מעזה וחצופה במשך שנים רבות.
ויכוח עז מתנהל כעת בין אנליסטים בשאלה אם מניית אפל אינה מנופחת ועלולה לפקוע במקרה שאפל תפסיק לשגר לשוק מוצרים חדשניים ומפתיעים. כיום אפל היא החברה השנייה בגודלה בעולם במונחי שווי שוק. הנסיקה במנייתה התבססה, כמובן, על הבטחת הצמיחה שהחברה חזרה וקיימה בשנים האחרונות. עם מכפיל של 23 (היחס בין השווי לרווח השנתי), אפל היא בהחלט לא המניה הבועתית ביותר בשוק, אך היא תצטרך המון דלק בצורת מוצרים חדשים ומבטיחים כדי שכוכבה ימשיך לדרוך, לא רק בטווח הקצר.
הרווחיות של אפל (מרג'ין) היא הנושא השני שמעורר דאגה. אנדרואיד של גוגל כובשת מאפל חזית אחר חזית. התחזיות הן כי בעונת החגים מכירות טלפונים מבוססי אנדרואיד יכו שוק על ירך את האייפון. גוגל, שאפילו לא מרוויחה ממכירת האנדרואיד ישירות, משיגה דריסת רגל ענקית בשוק, ובמהירות. הקומודיטיזציה (תהליך של הפיכה לסחורה בסיסית) של פלטפורמת הטלפון החכם היא מה שיפגע ברווחיות של חברות כמו אפל, שלהן מוצר יחיד. עם שולי רווח נמוכים יותר, אפל תאבד הרבה מתנופת הצמיחה שלה.
אבל יותר מכל המספרים האלה, הסיבה העיקרית לדאוג לעתידה של אפל נמצאת באותה גישה סגורה, ובהתנשאות שעלולה ליהפך לשאננות. עולם הטכנולוגיה והמדיה מלא ממציאים צעירים מלאי להט, רעיונות והברקות. בכל יום יכולה לקום מהנדסת מוכשרת ולהמציא טכנולוגיה שתשנה את חוקי המשחק ותעשה לאפל מה שהיא עשתה לאחרות לפניה - והמהנדסת הזאת תהיה הרבה יותר רעבה מסטיב ג'ובס.
המהנדסת הצעירה שאורבת לג'ובס
דפנה מאור
22.10.2010 / 6:47