יוזמה של ארה"ב לקראת פסגת מדינות ה-g20 נתקלת בהתנגדות מצד היצואניות הגדולות. היוזמה נועדה לגרום לכלכלות המובילות בעולם להסכים לקביעת יעדים להפחתת חוסר האיזון בחשבון השוטף, בניסיון למנוע "מלחמת מטבעות" גלובלית.
את היוזמה העלה שר האוצר של ארה"ב, טימותי גייתנר, לקראת פסגת ה-g20 שתיערך בסוף השבוע בסיאול בירת דרום קוריאה. היוזמה נועדה להפעיל לחץ על מדינות שיש להן עודף גדול במאזן החשבון השוטף, דוגמת סין, לאפשר למטבעות שלהן להתחזק.
עם זאת, יפן וגרמניה - אשר כלכלותיהן מבוססות יצוא ועל כן נהנות מעודף גדול במאזן הסחר, מתנגדות ליוזמה. "הרעיון לקבוע יעדים מספריים הוא לא מעשי", אמר היום שר האוצר של יפן, יושיהיקו נודה.
שר הכלכלה של גרמניה, ריינר ברודרלה, דחה אף הוא את הרעיון של "כלכלה שמתנהלת לפי פקודות". גרמניה ויפן טוענות כי ממשלותיהן אינן מסוגלות לקבוע מראש תוצאות מקרו-כלכליות אשר נקבעות בעיקרן על ידי פעילות כלכלית של חברות מסחריות ואנשים פרטיים.
היוזמה האמריקאית עוררה התנגדות גם בקרב כלכלות מתפתחות. שר האוצר של הודו, פרנאב מוקהרג'י, אמר כי גם אם ייקבעו מגבלות, יהיה קשה לכמת אותן. מנגד, שרי האוצר של קנדה ואוסטרליה התייחסו באופן חיובי יותר ליוזמה האמריקאית.
לקראת הפסגה, בה ישתתפו שרי האוצר ונגידי הבנקים המרכזיים של מדינות ה-g20, שלח שר האוצר של ארה"ב גייתנר לעמיתיו ב-g20 מכתב בו הציע לקבוע יעדים להפחתת חוסר איזון בתחום הסחר "מתחת לנתח שייקבע מראש של גודלה היחסי של כל כלכלה", דיווחה סוכנות הידיעות בלומברג.
ארה"ב: יש לקבוע יעדים להפחתת חוסר האיזון בחשבון השוטף; ב-G20 מביעים התנגדות
סוכנויות הידיעות
22.10.2010 / 17:48