>> קרלסברג הדנית היא אחת מארבע חברות הבירה הגדולות בעולם. היא משווקת בין השאר את הבירות קלרסברג וטובורג וכן מים, יין ומשקאות קלים. החברה הוקמה ב-1847 על ידי יקוב כריסטיאן יקובסן. יקוב היה בן לפועל באחת ממבשלות הבירה בקופנהגן שמאוחר יותר הקים מבשלה משלו. יקובסן הבן החל לעבוד במבשלה של אביב מגיל צעיר ומאוחר יותר ירש אותה.
כשהיה בן 30 טעם יקובסן את בירת הלאגר מאזור בוואריה בגרמניה וזו מצאה חן בעיניו. הבירה הגרמנית שטעם היתה נקייה ועמידה יותר מהבירה השחורה שהיתה מקובלת באותו זמן בדנמרק, והוא השקיע זמן בלימוד ופיתוח של סוגי בירה.
בגיל 36 הקים יקובסן מבשלת בירה חדשה וקרא לה קרלסברג, על שם בנו קרל. המבשלה העסיקה אז 12 פועלים וייצרה את בירת הלאגר הבווארית הראשונה בדנמרק - שנהפכה לסיפור הצלחה. עד 1860 עלה היקף הייצור במבשלה מ-300 חביות ל-20 אלף חביות בשנה, וב-1868 היא החלה לייצא בירה בכמויות קטנות לסקוטלנד ולאחר מכן למדינות נוספות.
על פי אתר החברה, קרלסברג מוכרת בכל יום 114 מיליון בקבוקי בירה ב-150 מדינות ומעסיקה כ-43 אלף עובדים. מניות החברה נסחרות בדנמרק לפי שווי של 90.2 מיליון קרונות דניות (16.8 מיליארד דולר). ניתן לרכוש גם תעודות (adr) של קרלסברג בבורסות של לונדון וארה"ב. המניה נסחרת כיום לפי מכפיל רווח של 18. קרלסברג סיימה את 2009 עם הכנסות של 11.1 מיליארד דולר ורווח של 674 מיליון דולר. מניית החברה הניבה למשקיעים ב-20 השנה האחרונות תשואה ממוצעת של 7.3% בשנה.
*adr
תעודות מניה אמריקאיות (american depositary receipt). הטכניקה שבה נסחרות בארה"ב מניות של חברות שרשומות למסחר בבורסות מחוץ לארה"ב. את התעודות מנפיק בנק מתווך, הרוכש כנגדן מניות בבורסה של מדינת המקור
הלאגר ערב לחיך הדני - ויצרנית בירה חדשה נולדה
נתן שבע
24.10.2010 / 6:49