וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

האפליה לטובה של קרן איפקס

יובל אלבשן

9.11.2010 / 7:03

פרשת פסגות 2



>> בפרשת פסגות פעלו רשויות אכיפת החוק בניגוד לכללי היסוד המכוננים במשפט הפלילי.

איני מכיר את מנכ"ל פסגות, רועי ורמוס, אבל הכרתי היטב את מ', שניהל מינימרקט באחת מעיירות הדרום. איני מבין בדיוק מהן "עבירות השפעה בתרמית על ני"ע שבוצעו בחשבון הנוסטרו של החברה", אבל הבנתי היטב את כתב האישום שהוגש נגד המינימרקט של מ' על העלמת תקבולי קופה ואי תשלום מסים כחוק. איני בקי בדיני ני"ע מתוחכמים, אבל אני בהחלט יודע להריח אפליה פסולה מרחוק, וכשאני משווה בין התנהלות רשויות אכיפת החוק בפרשת פסגות אל מול שגרת עבודתן, כמו במשפטו הפלילי של מ', אני יכול להסיק רק מסקנה אחת: קברניטי אכיפת החוק בישראל נהגו איפה ואיפה. חזק ועשיר ומקושר - טוב לו. מחוסר קשרים שלא מסוגל לשלם לעו"ד בכיר - רע לו. צדק לכל? אולי לכל סוג בני אדם בנפרד.



צריך לקרוא את הנימוקים שפורסמו על ידי הפרקליטות ורשות ני"ע כדי להבין זאת לבד. פרקליט המדינה, משה לדור, נמנע מהעמדת פסגות לדין כי זה עלול לגרום לנזקים כבדים למשקיעים רבים. הנה נולדה לה הגנה חדשה בדיני העונשין, שמחריגה מהדין הפלילי את החזקים והעשירים. גנב קטן - ייזרק לכלא; גנב גדול שבנפילתו עלול למשוך אחריו חלק גדול מהמשק - לא יועמד לדין. לפי לדור, בדין הפלילי הגודל כן קובע. או הטענה המחוצפת שתפקיד הרשויות במקרים כאלה הוא לא רק לדאוג לאכיפה פלילית, אלא גם לאינטרסים אחרים כמו "יציבות המשקיעים" ו"קידום ודאות לצדדים בעסקה". עוד משהו חדש: הדין הפלילי כולל גם ייעוץ עסקי.



יש עוד תקדימים בפרשה מבחינת התנהלות הפרקליטות. חומר ראיות הוצג במהלך החקירה לגורם שאינו צד לעניין המשפטי, ואותו גורם אף נהפך צד לעסקת הטיעון. נכון, יש לאיפקס הרבה כסף, אבל זה לא אמור לייצר לה מעמד בהליך הפלילי שמתנהל מול גורם אחר. ולא דיברנו עוד על רמיסת זכויות החשודים בפרשה ובראשם ורמוס, שנמצא אשם עד שתוכח חפותו ונענש בלי משפט.



האפליה כאן היא בוטה משום שברור שאף גורם לא היה מוכן לשבור כללים דומים בפרשה של מ'. זאת אף שגם העמדתו לדין חיסלה את מקור הפרנסה של משפחתו וגרמה נזק רב לעשרות לקוחות שהוא מכר להם בהקפה וגם לכמה נושים שאיבדו עשרות אלפי שקלים. אפשר להניח שלדור לא היה מזדעק בערב שבת לסגור עסקת טיעון עם המינימרקט של מ' וממהר לקבוע שכעת "אין עניין לציבור". לא בערב שבת וגם לא באמצע השבוע. אפליה היא טענה קשה להוכחה. תמיד יש נסיבות לכאוריות שמסבירות את ההבדל בין המקרים השונים. ובכל זאת, אי אפשר שלא להתעלם מכך שתורת אכיפה פלילית חדשה נוצרה כאן רק בגלל קואליציה של אינטרסנטים שהתחברו להון עתק.



הכותב הוא סמנכ"ל עמותת ידיד

טרם התפרסמו תגובות

top-form-right-icon

בשליחת התגובה אני מסכים לתנאי השימוש

    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully