נשיאת בית המשפט המחוזי בתל אביב, השופטת דבורה ברלינר, סופרת בתקווה מהולה בחשש את הימים שנותרו עד לפתיחה בעוד כחודש של המחלקה הכלכלית בבית המשפט, שבראשה תעמוד. "המחלקה היא עדיין בבחינת רך שטרם נולד. בשלב הזה רב הנסתר על הגלוי. עד שלא נצבור קצת ניסיון כולנו עדיין נגשש באפילה", אמרה ברלינר בשבוע שעבר בכנס שערך ועד מחוז תל אביב של לשכת עורכי הדין.
בכנס, שנערך בחסות משרד עורך הדין מישל אוחיון, אמרה ברלינר לבאים כי המחלקה הכלכלית תחל לפעול ב-15 בדצמבר וכי רק תיקים כלכליים שיוגשו לבית המשפט החל מיום זה ינותבו אליה. תיקים שכבר נמצאים בדיון לא יופנו אל המחלקה, גם אם במהותם יתאימו לפי הגדרת החוק אליה.
ברלינר הסבירה מדוע לדעתה לא היה מנוס מהקמת המחלקה דווקא בבית המשפט המחוזי בתל אביב. "לא עשיתי לובינג כדי שהמחלקה תוקם דווקא בתל אביב", אמרה. "היו קריאות בוועדת הכנסת להקים בית משפט כזה בפריפריה, כדי להביא לשם עורכי דין ולעשות משהו חלוצי וציוני. לעניות דעתי לא תיתכן בחירה אחרת מכוח הנסיבות. כאן מרוכז עיקר הפעילות הכלכלית-עסקית. ברור שבית המשפט, שאמור לתת מענה לבעיות כלכליות, הוא בית המשפט שאליו מגיעים התיקים האלה באופן טבעי. כאן נמצא מרכז החיים הכלכליים".
השתלמות מקצועית מקיפה לשופטי המחלקה
ברלינר חשפה בדבריה בכנס חלק מהלבטים, החששות וההכנות שלה ושל שלושת השופטים שנבחרו לכהן במחלקה, רות רונן, ח'אלד כבוב ודניה קרת מאיר. השופטים, סיפרה, כבר החלו בהשתלמות מקצועית מקיפה בתחומי הכלכלה והחשבונאות, כדי להעמיק את ידיעותיהם בתחום.
לדבריה, "אנו נערכים לכך במלוא הכוח. קיימנו יותר מישיבת עבודה אחת של השופטים במחלקה. בעידודי וביוזמתם אירגנו להם השתלמות פרטית עם המרצים הטובים ביותר שיש. ההשתלמות עוסקת בסוגי ניירות ערך, הגדרת ניירות ערך, שווי שוק, שוק הוגן, מיזוגים ורכישות, תביעות ייצוגיות, הרמת מסך, דו"חות כספיים ומידע פנים. בקיצור - ששון ושמחה".
ברלינר לא הסתירה את גאוותה בנבחרת הכוכבים שתכהן במחלקה הכלכלית והעידה "אני תולה המון תקוות במחלקה הזו. אלה שופטים מצוינים שיעמדו במשימה. הצער שלי הוא שהם יחסרו לי להתמודדות עם תיקים אחרים".
השופטת הרחיבה בנוגע לחששותיה מפני עומס עבודה רב שיוטל על המחלקה. "מספיק שיהיו לי שני תיקים של 200-300 עמודי תביעה וזה עלול לסתום לי את המחלקה", אמרה. "זה מטריד אותי, אבל אני לא יודעת לומר כמה תיקים יוגשו. אני לא יכולה אפילו לעשות פילוח לגבי תיקים שקיימים כיום בתל אביב ויכולים להתאים למחלקה, ומכאן להסיק להבא. פרופ' זוהר גושן (יו"ר רשות ני"ע) אמר בוועדת הכנסת שהוא צופה 10-15 תיקים פליליים בשנה. אני לא יכולה לומר אם זה נכון, אבל זה מספר שראיתי ואני נתפסת אליו כמוצאת שלל רב".
אולי בניסיון להקל על שופטי המחלקה, הצפויים להצפה של תיקים, פנתה ברלינר לעורכי הדין שבקהל בבקשה: "אל תציפו את המחלקה הכלכלית בכל עניין שבווריאציה או מניפולציה מסוימת אפשר לראות בו כלכלי. תנו למחלקה לתפקד בפונקציה שהיא נועדה לה, העניינים המובהקים שלשמם היא נועדה, כדי שהיא תוכל לתת להם מענה. אנא נסו לראות אם זה עניין כלכלי לפי תחום ההגדרה שבחוק".
המחלקה הכלכלית תעסוק במשפטים פליליים, בניירות ערך ובהליכים אזרחיים הקשורים לדיני חברות. כמו כן ידון בית המשפט הכלכלי בעתירות מינהליות נגד החלטות רשות ניירות ערך ונגד החלטות רשם החברות ובערעורים על החלטות ועדת משמעת לפי חוק הייעוץ. תחום פירוק החברות וחדלות פירעון, שאותו מנהלת כיום סגנית הנשיאה השופטת ורדה אלשיך, ייוותר מחוץ לתחום אחריותה של המחלקה הכלכלית.
השופטת דבורה ברלינר: "עד שנצבור ניסיון במחלקה הכלכלית - נגשש באפלה"
מאת הילה רז
14.11.2010 / 6:59