ועדת הכספים דנה כבר ב-17 חוקים מתוך 37 חוקים בחוק ההסדרים, במסגרת דיון מרתוני של שלושה ימים השבוע. כתב עתי"ם מוסר כי ההצבעה על חוק ההסדרים תתקיים ביום ראשון.
עובדי רשות הדואר הביעו ביום רביעי בישיבת הוועדה התנגדות נחרצת להעברת סך של 200 מיליון שקל מקרן מיוחדת "הקרן לפיתוח ולחידוש ציוד" - כדרישת האוצר, במסגרת חוק ההסדרים.
על פי תיקון בחוק רשות הדואר, מבקשת הממשלה ליטול סכום של 200 מיליון מתוך 450 מיליון המצויים בקרן מיוחדת. יחד עם זאת, נאמר בחוק ההסדרים, כי אם בשנה כל שהיא מצבה הכלכלי של רשות הדואר לא יאפשר לה לשלם למדינה 200 מיליון יקבעו שרי האוצר והתקשורת כי הסכום, שיועבר לאוצר, יעמוד על 150 מיליון בלבד. "הכספים הללו אינם קשורים לכספי פנסיה עבור העובדים", אמר סגן הממונה על התקציבים באוצר, יואל נווה. אולם נציגי הנהלת רשות הדואר ועובדי רשות הדואר הביעו התנגדות תקיפה לבקשת האוצר.
"יש לנו בעיה של עובדים בגיל מבוגר, שבגללה מצויות עלויות גבוהות של פרישת עובדים. מ"הקרן לפיתוח ולחידוש ציוד", רשות הדואר תצטרך לממן עבורם את הפנסיה. כרגע מצוי סך של 500 מיליון בקופת הקרן, אולם כיום הויכוח עם האוצר על פנסיה לעובדים עומד על סך 430 מיליון. לכן, אסור להוציא את הסכום שמבקש האוצר מקופת הקרן", הבהיר אברהם מנצורי, סמנכ"ל כלכלה וכספים ברשות הדואר.
הצטרף אליו גם יו"ר ועד עובדים ארצי של רשות הדואר, ראובן כראזי, שהתנגד בחריפות לנטילת כסף מהקרן. "אין מדובר ברכוש נטוש או מופקר, אלא בסכומי כסף המשמשים רזרבה להבטחת פנסיה של עובדים ברשות הדואר. כמו כן, משמש מקור הקרן להבטחת תנאי פרישה של מאות עובדים שבכוונתם לסיים את העבודה בעתיד הקרוב וכן להשקעות במיכון ובציוד חיוניים למתן שירותי הדואר. לכן, סיכם, אני פונה לועדה לשמור על פרנסתם של אלפי משפחות עמלות לעת זקנה ולא לפגוע בכספי הקרן", אמר יו"ר ועד העובדים.
הוועדה תצביע על סעיף זה ביום ראשון יחד עם שאר הסעיפים בחוק ההסדרים. כתב עתי"ם מוסר כי הוועדה דנה גם בתיקון לחוק השאלת ספרי לימוד. נציגת האוצר, יעל אנדורן-ורמוס, הבהירה בתשובה לשאלתו של יו"ר ועדת החינוך, זבולון אורלב, כי האוצר מסכים לסבסד את החוק בשיעור של 3 מיליון לשנת 2002, כפי שנעשה בשנה החולפת. בתיקון המקורי לחוק נתבקשה ועדת הכספים ע"י האוצר לדחות את ביצוע חוק השאלת ספרים לשלוש שנים. אולם, יו"ר הועדה, ח"כ יעקב ליצמן, הודיע כי מעבר לשנה אחת לא יידחה שום חוק. זאת, על פי סיכום שנתקבל בוועדת הכנסת.
לפיכך, הודיע כי לא יסכים לבקשות האוצר לדחיית ביצוע חקיקה מעבר לשנה. הממשלה ביקשה במסגרת חוק ההסדרים לדחות בשלוש שנים הפעלת שני חוקים, הנוגעים לילדים: חוק השאלת ספרי לימוד וחוק חינוך חינם לילדים חולים. בישיבת הועדה התריע דר' יצחק קדמן, יו"ר המועצה לשלום הילד, מפני פגיעה בילדים, באמצעות תיקונים לחוק שמגיש האוצר. "אני מזהיר ומפציר בחברי הועדה לא לפגוע בסיוע לילדים, בין אם מדובר בהשאלת ספרים ובין אם מדובר בלימודים לילדים חולים ", אמר ד"ר קדמן.
לדבריו, מדובר בכ-2,000 ילדים חולים השוהים תקופה ממושכת, לפחות 3 שבועות בבתי חולים. נציגת האוצר, אנדורן, הבהירה כי האוצר הציע לחסוך סך של 100 מיליון לשנה, עקב דחיית הפעלת חוק חינוך חינם בבתי חולים, שנועד לסיוע בלימודים לילדים חולים.חברי הועדה הביעו התנגדות תקיפה להצעות האוצר לפגוע בתקציבים עבור ילדים.
יוזמת חוק השאלת ספרים, ח"כ יהודית נאות, הטיחה בזעם ביקורת נוקבת בנציגי האוצר ובמשרד האוצר על יוזמתם לדחות את ביצוע החוק. לדבריה הצטרף גם ח"כ שירי וייצמן, שהודיע כי יכניס הסתייגות לחוק שתקבע את חובת האוצר לממן השאלת ספרים לילדים.
ועדת הכספים דנה עד ליום רביעי בצהריים בכ-17 חוקים, מתוך 37 החוקים שנכללו במסגרת חוק ההסדרים והועברו אליה. יו"ר הוועדה, ח"כ ליצמן, הביע ביום רביעי את תקוותו, כי אכן יצליח לדון בכל סל החוקים שהועבר אליו לדיון בוועדה מטעם ועדת הכנסת. הוא ציין כי החליט לקיים את ההצבעות ביום ראשון הבא, כיון שביקש לרכז ביום אחד את כל ההצבעות לאחר דיון שתקיים הוועדה במשך שלושה ימים השבוע, החל מהשעה 09:00 בבוקר ועד שעות הלילה. ביום חמישי תקיים הועדה את ישיבתה בירושלים, בכנסת, עד לשעה 16:00 אחה"צ.
דיון מרתוני בוועדת הכספים - ההצבעה על חוק ההסדרים ביום א'
עתי"ם
30.1.2002 / 17:32