עד כמה ועדת הביקורת של החברה הציבורית שאתם משקיעים בה מעורבת בפעילות החברה? האם לחברה יש מנגנון פיקוח על עסקות עם בעלי שליטה? מי ממנה את רואה החשבון המבקר של החברה ואיך נקבע שכרו? התשובות לשאלות אלו מהוות, לדעת רשות ניירות ערך, מידע הכרחי למשקיעים.
שאלון ממשל תאגידי, שהחברות הציבוריות תידרשנה למלא במסגרת דו"חות תקופתיים, יאפשר למשקיעים המוסדיים לאסוף מידע על נושאים שונים הקשורים לאופן הניהול של החברות הציבוריות ולהשוות פרמטרים ברורים ומוגדרים בין החברות בתחום זה.
בשאלון, אשר יהווה חלק מהדיווח השנתי, ידווח בין השאר על מידת עצמאות הדירקטוריון, כשירות וכישורי הדירקטורים, עצמאות ועדת הביקורת, תפקידי ועדת המאזן ואופן עבודתה, הליך אישור עסקות עם בעלי שליטה, מבקר פנימי ורואה חשבון מבקר.
הנוסח הנוכחי של השאלון מורכב מ-76 שאלות עליהן ניתן להשיב ב-"כן" או "לא" בלבד. כך למשל, בחלק על שכר רואה החשבון יתבקשו בעלי התפקידים בחברות להשיב על השאלה "האם ועדת הביקורת דנה בנאותות שכר רואה החשבון המבקר בגין שירותי ביקורת בשנת הדיווח ביחס להיקף שעות הביקורת בשנת הדיווח, ובהשלכות אלה על איכות הביקורת"?
ברשות מקווים שמעבר משאלות כלליות לשאלות של כן ולא יהפוך את הדיווח של החברות לאפקטיבי יותר. מטרת השאלון להחליף את הדיווחים המילוליים שהיו נהוגים עד היום. "הליקוי העיקרי שהשאלון בא לפתור הוא הדיווחים המילוליים היחסית מפורטים של החברות שקשה לאמוד אותם ובטח שקשה להתבסס עליהם כשרוצים להשוות בין חברות", אומרים ברשות. עוד מעריכים ברשות שהשאלון ישמש את הגופים המוסדיים כרף מינימלי לקביעה מהו ממשל תאגידי תקין, עליו יוכלו להוסיף בחינה של היבטים נוספים, בהתאם לשיקול דעתם.
טיוטת התקנות אושרה על ידי ועדת הרשות והיא התפרסמה הבוקר להערות הציבור באתר הרשות. הרשות תשקלל את ההערות ונוסח סופי ייצא לאישור משרד האוצר ומשרד המשפטים, כאשר בשלב הסופי יצטרכו התקנות החדשות לקבל את אישורה של ועדת הכספים של הכנסת. ברשות מעריכים כי התקנות יאושרו ויהיו רלוונטיות לדו"חות שנת 2011. בשלב הבא, אומרים ברשות, התקנות יהיו תקפות לא רק לגבי חברות ציבוריות, אלא גם לחברות המנפיקות אג"ח, לתאגידים זרים ולשותפויות הנפט.
עוד מבקשים להדגיש ברשות כי השאלון מהווה חלק מפרויקט רחב יותר שמטרתו שיפור הדיווח של חברות לציבור המשקיעים. עד כה הספיקו ברשות לפרסם הנחיות דיווח לחברות נדל"ן ולחברות חיפושי נפט וגז, ובקרוב תפרסם הרשות גם הנחיות דיווח לחברות הפועלות בתחום מדעי החיים.
תוכנית רשות ניירות ערך: שאלות "כן" או "לא" בדיווח על איכות הממשל התאגידי של חברות ציבוריות
רם עוזרי
6.2.2011 / 15:30
