במהלך שנת 2010 התכנסה ועדה מיוחדת שמינה משרד מבקר המדינה כדי לבחון את טיב הקשרים שבין הון לשלטון בישראל. את הוועדה ניהל במיומנות רבה נציב שירות המדינה בעבר, פרופ' רמי פרידמן, ועם חבריה נמנו בין השאר מפקד חיל האוויר לשעבר, עמוס לפידות, הפרופסורים למשפטים עמנואל גרוס ופרנסיס רדאי, עו"ד אלדד יניב, ניצב בדימוס יוסי סדבון, ד"ר דורון נבות וח"כ לשעבר מלי פולישוק, וכן נצ"מ בדימוס ד"ר מאיר גלבוע, חוקר משטרה ותיק.
בניסיונם לגבש המלצות שיפחיתו את הקשר הגורדי והמסוכן בין ההון לשלטון זימנו חברי הוועדה עובדי ציבור בכירים וקציני משטרה בעבר ובהווה, אילי הון ועיתונאים, כדי לקבל מהם דיווחים ישירים מהזירה וגם שלל עצות חיוניות. המפגשים הללו הניבו וידויים כנים המאירים באור קודר את הכנסת והממשלה ואת הברית ההדוקה בין הכוח השלטוני לכסף בישראל.
דיוני הוועדה המיוחדת נחשפים: ניצב בדימוס יעקב בורובסקי הדהים כשאמר "הולילנד היא הזדמנות נדירה להציץ לקרביים של השחיתות. חלק מהפוליטיקאים ועובדי הציבור ששמם נקשר בפרשות שחיתות פועלים כמשפחות פשע". ח"כ שלי יחימוביץ' גילתה כיצד לוביסטים מזיזים ח"כים כבובות על חוט. היועץ המשפטי לשעבר מני מזוז דיבר על היעדר הפיקוח על עסקות ביטחוניות בשווי מיליארדים. ראש העיר חולון מוטי ששון סיפר איך אנשי עסקים מציעים לפקידי ציבור שוחד ומשגרים נערות פיתוי לסרבנים שביניהם.
הלוביסטים, מתווכי העל בין אנשי ההון למסדרונות השלטון, תפסו מקום של כבוד בדיוני הוועדה. ח"כ שלי יחימוביץ' חוקקה לפני שנים אחדות עם השר גדעון סער חוק שנועד להסדיר את פעילותם של אנשי הצללים האלו וחייב אותם, בין השאר, לחשוף בפומבי את זהות שולחיהם. למרות זאת היא הודתה לפני הוועדה: "זה עדיין קרקס, הכנסת עדיין עמוסה לוביסטים. זה יוצר מראש סיטואציה של אי שוויון בין הציבור הרחב, שאמור להיות מיוצג על ידי חברי הכנסת ובחר בהם בבחירות דמוקרטיות, ובין בעלי ההון, כי רק בעל הון יכול להרשות לעצמו צבא לוביסטים שיסתובב במסדרונות הכנסת מבוקר עד ערב".
"ויש גם חברי כנסת מתוחכמים יותר, שעובדים עם לוביסטים באופן צמוד ביותר וגם מכירים את החומר היטב, ואתה רואה אותם מלווים חוקים גדולים ומשמעותיים מאוד מההתחלה ועד הסוף ומנסים להטביע עליהם את חותמו של שולחם. שולחם עשוי להיות בעל ההון עצמו, אבל לפעמים אלו לוביסטים מן השורה, שמספקים בתמורה שירותים שהם בלתי ניתנים לכימות".
ניצב בדימוס יעקב בורובסקי, בעבר יועץ מבקר המדינה לענייני שחיתות, הציע לחברי הוועדה להתייחס אל חלק מהפוליטיקאים ומעובדי הציבור בישראל ששמם נקשר לפרשות שחיתות כאל משפחות פשע, לא פחות: "אני חושב שפרשת הולילנד היא הזדמנות נדירה לכולנו להציץ לקרביים של השחיתות ולראות איך היא פועלת. מה אומרת השיטה? היא אומרת: נשתלט על הוועדה המקומית לתכנון ובנייה ועל הוועדה המחוזית ועל הוועדות הארציות, נשלח נציגות לרשות המסים, נהיה במרכז ההשקעות, במינהל, וכך השתלטנו בלי שאנשים שמו לב... כך פועלת פשיעה מאורגנת... יש לה חיילים, שרי אלפים, שרי מאות, שרי עשרות ועוזרים. ככה זה עובד".
לכתבה המלאה ב"הארץ" לחצו כאן
הפרוטוקולים של ועדת הון ושלטון: ח"כים שמצביעים כמו בובות, שוחד ונערות ליווי לראשי ערים
גידי וייץ
18.2.2011 / 8:24