סין מעוניינת בעיקר בשיתוף פעולה בתחום ההיי-טק עם ישראל, כך אמר היום שר המסחר הסיני, צ'אן דמינג. הוועדה הכלכלית הישראלית-סינית שהתכנסה בירושלים השבוע הסכימה על הקמת מרכזי מחקר ופיתוח (מו"פ) בתחום האנרגיה הירוקה. בנוסף, סין קוראת לישראל להקים קרן מחקר משותפת ולהשקיע בחיזוק ההיי-טק הסיני.
"השפעת המשבר הכלכלי מורגשת עדיין", אמר דמינג בטקס חתימת הסכם שיתוף פעולה בין מכוני היצוא. לדבריו, עוד צפויות עליות ומורדות בתהליך היציאה מהמשבר, כשכל המדינות מתמודדות ומנסות לפתח דרכים חדשות לצמיחה.
"אנחנו חושבים שהטכנולוגיה היא מילת המפתח, כשמדובר בחוסן כלכלי ותחרותיות גלובלית - וזה יהיה מנוע הצמיחה מאחורי היציאה מהמשבר בכל העולם. לסין ולישראל חדשנות טכנולוגית ויש להן פוטנציאל לשיתוף פעולה בהיי-טק שישפר את הערך המוסף התחרותי של שתי המדינות", אמר השר.
לדבריו, "שיתוף פעולה בהיי-טק יהיה מנוע הצמיחה המוביל. שתי הקהילות העסקיות והמדינות צריכות להתמקד ביצוא היי-טק. לישראל יש מוצרי היי-טק רבים בסין וסין תומכת בפעילות ממשיכה בכל הנוגע בנושא. חברות בתחום יכולות להביא גישה גמישה ביצוא לסין ולבחור את המדיניות בהתאם ליכולות של סין".
דמינג הוסיף כי סין מדינה גדולה עם עודף תקציבי, אך בכל זאת מעוניינת ברכישת יותר מוצרי היי-טק מישראל. "רציתי להציע שיתוף פעולה בהשקעות. שתי המדינות חתמו על הסכמים בתחום ההיי-טק. אנחנו מקוים שקרנות הון סיכון ישקיעו בסין כדי שנוכל לשמש בתפקיד מפתח בכל הנוגע לחדשנות בין המדינות. אנחנו מקווים שחברות סיניות ישקיעו בישראל".
הבוקר השר הסיני הודיע על כמה נקודות חשובות: הכוונה להקים איזור לסחר ירוק בסין, פארק ירוק ומרכז מקביל בישראל למו"פ. "אנחנו רוצים ללמוד מישראל על מיחזור מים וטכנולוגיה נלווית. הטכנולוגיה מראה תוצאות ואנחנו רוצים לבחון אותה. בנוסף, נראה מה נוכל לעשות בשוק הישראלי", אמר השר.
עוד ציין השר כי בכוונת סין לעודד שיתוף פעולה בטכנולוגיות היי-טק והשקעה בטכנולוגיות היי-טק בעזרת אנשי אקדמיה, חילופי משלחות, סמינרים והקמת קרן למחקר משותף. "אנחנו רוצים פיתוח בריא ובר קיימא כדי ששיתוף הפעולה יהיה מנוע צמיחה לשתי המדינות וכדי לעזור לחברות סיניות לפתח יכולות היי-טק", אמר השר.
שר התמ"ת, שלום שמחון אמר כי "למרות הפער בגודל בין המדינות, בולטת עוצמת שתי הכלכלות מול המשבר הכלכלי הגלובלי. בשנים האחרונות סין תופסת יותר תשומת לב בקהילת העסקים בישראל. סין ממצבת עצמה כאחת משותפות הסחר החשובות של ישראל. בפני סין וישראל ניצב אתגר להגדיר חזון שאפתני. זו משימה לממשלות. בביקור שר הסחר הסיני עסקנו בכך רבות. הרחבת וגיוון הסחר היתה שאלה מרכזית בדיונים ואילו פתרונות נדרשים להסרת חסמים".
השר סיכם בקריאה "לתעשיינים הסינים לבוא להשקיע בישראל. משרד התמ"ת יעמוד לרשותכם ויסייע לכם בבואכם לבחון השקעות בישראל".
ישראל וסין חתמו על מזכר הבנות לפיתוח הסחר ההדדי
ישראל וסין חתמו היום על מזכר הבנות לפיתוח הסחר ההדדי. מהצד הישראלי חתם על ההסכם אבי חפץ, מנכ"ל מכון היצוא ומהצד הסיני חתם זאנג צ'אמואי (zhang chaomei) מנכ"ל המכון לפיתוח הסחר הסיני. ההסכם נחתם במהלך פורום עסקי ישראל-סין שנערך בירושלים, במעמד שר הסחר של סין מצ'ן דמינג (chen deming) שר התמ"ת שלום שמחון, יו"ר מכון היצוא, עמי אראל ובהשתתפות יצואנים ישראליים ונציגים בכירים מחברות סיניות מובילות.
על פי מזכר ההבנות יפעלו שני הגופים במטרה לקדם ולפתח שיתופי פעולה כלכליים והזדמנויות עסקיות בין המדינות. כמו כן מתחייבים הצדדים להאיץ חילופי משלחות נכנסות ויוצאות ולקדם פעילויות שיווק כדוגמת תערוכות, סמינרים ופרסומים משותפים.
יו"ר מכון היצוא, עמי אראל, אמר כי סין מקבעת את מעמדה כאחד מיעדי היצוא החשובים והצומחים ביותר של ישראל כיום. מבין מדינות היעד המרכזיות של היצוא הישראלי רשם היצוא לסין (ללא יהלומים) את העלייה הגבוהה ביותר בשנה האחרונה בשיעור של כ 98% והסתכם בכ-1.7 מיליארד דולר.
בשנת 2010 זינקה סין למקום ה-4 מבין יעדי היצוא המובילים, זאת לאחר שבשנת 2009 דורגה במקום ה-10 בלבד. מספר היצואנים לסין גדל אף הוא בשיעור של כ-7.5% ל-700 יצואנים בשנת 2010 לעומת 652 בשנת 2009.
עם זאת אמר אראל כי פוטנציאל היצוא הישראלי לסין רחוק עדיין ממימוש שכן חלקו של היצוא הישראלי (ללא יהלומים) בסך היבוא הסיני עמד בשנה האחרונה על כ 0.13% והוא נמוך משמעותית מהממוצע העולמי העומד על כ-0.29% בשנה האחרונה. לדבריו, הפניית משאבים לעידוד היצוא לסין תקל בהתמודדות עם חסמי הכניסה אליה ומיצוי הפוטנציאל העסקי הטמון בה. כלכלת סין צפויה להמשיך ולצמוח גם בשנים הבאות וכך גם הצורך שלה בהמשך שדרוג התשתיות הטכנולוגיות - הדבר מהווה הזדמנות לחברות הישראליות בעיקר בתחומים שהממשל הסיני שם לו כיעד לפיתוח בחמש השנים הקרובות, בהם טכנולוגיות המים, סביבה, מוליכים למחצה, ציוד רפואי, ציוד לתעשיית ההיי-טק, רכב ותוכנה.
שר המסחר הסיני לפרס: אנחנו מעוניינים בהידוק הקשרים הכלכליים עם ישראל
נשיא המדינה, שמעון פרס, נועד היום עם שר המסחר הסיני, צ'אן דמינג. "אני מביא עמי ברכות אישיות מנשיא סין, הו ג'ין טאו", אמר דמינג לפרס. "ורצון של הרפובליקה הסינית לחזק ולהרחיב את הקשרים הכלכליים בין המדינות. ביקרתי בחוות סולאריות ובחוות חקלאיות, סין מתעניינת מאוד בטכנולוגיות מחזור ושימור מים, כמו גם בתחום תחליפי אנרגיה בדמות האתנול, בו אתם מתקדמים ביותר".
נשיא המדינה ניתח את המצב במזרח התיכון וציין כי ישראל מעוניינת במזרח תיכון של שלום ודמוקרטיה וכי היעד יושג באופן אפקטיבי עם כניסתן של חברות טכנולוגיה והיי-טק גלובליות למדינות המזרח התיכון. "סין וישראל יכולות לשתף פעולה ויחד להקים מרכזי היי-טק במדינות המזרח התיכון וברחבי יבשת אפריקה. ישראל מובילה בעולם בחקלאות, אנו מייצאים גזר לרוסיה, פרחים לצרפת וירקות לאירופה ואנו מוכנים לתרום מניסיוננו גם במדינות הרעבות ללחם באזורנו".
שר המסחר הסיני עידכן את הנשיא כי סין הקימה מרכזים רבים באפריקה המספקים מזון ותעסוקה וציין בחיוב את האפשרות לשיתוף פעולה סיני-ישראלי בתחום זה. "סין רוצה לשתף פעולה עם חברות ישראליות כדי לקדם ארצות באפריקה", אמר השר והוסיף כי הוא בדרכו לפגוש את שר התחבורה, ישראל כץ, כדי לקדם עמו פרויקטים משותפים גם בתחום תחבורת הרכבות והתשתיות.
הענק הסיני מבקש מהקטר הישראלי: "עזרו לחברות סיניות לפתח יכולות היי-טק"
אורה קורן
2.3.2011 / 16:35