וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

בכל העולם יש אבטלה - בגרמניה יש מחסור בעובדים

מאת ג'ודי דמפסיי

8.3.2011 / 6:49

שיעור האבטלה בגרמניה ירד לשפל של 18 שנה - אך במדינה שבה האוכלוסייה מזדקנת ושיעור הילודה נמוך, מדובר בעדות נוספת לצורך במאות אלפי עובדים מיומנים. המגבלות שהציבה גרמניה בפני על מהגרי עבודה נראו רעיון טוב בזמנו, אך בסופו של דבר היא נפגעה מהן



ניו יורק טיימס

>> דנה רוסו מחכה ליום שבו תוכל להפסיק לדאוג לגבי איוש הצוותים שלה. "לא קל למצוא עובדים מוסמכים שיכולים לטפל בקשישים", אמרה רוסו, 41, מנהלת רזידנז זהלנדורף, בית אבות פרטי בדרום מערב ברלין. "למקצוע הזה יש מעמד נמוך בגרמניה". גם השכר הנמוך אינו מסייע: אנשי הצוות משתכרים שכר מינימום של 8.5 יורו, או 11.6 דולר, לשעה.



מעסיקים במגזרים רבים של כלכלת גרמניה ניצבים בפני מחסור בעובדים, תחת הלחץ הכפול של אוכלוסייה מזדקנת וצעדים נוגדי-אינפלציה, שהובילו לכך שהמשכורות בגרמניה נותרו נמוכות בהשוואה לשכנותיה.



הבעיה התבררה במלוא עוצמתה בתחילת פברואר, עם פרסום הנתונים הרשמיים שהראו ששיעור האבטלה בגרמניה הגיע לרמתו הנמוכה ביותר זה 18 שנה. שיעור אבטלה של ספרה אחת עשוי להיות סיבה למסיבה במדינות רבות אחרות, אך בגרמניה הוא אות למחסור המשווע בעובדים.



עבור מעסיקים גרמנים כמו רוסו, העזרה כבר בדרך. מ-1 במאי יוסרו המגבלות שהטילו גרמניה ואוסטריה ב-2004 על תושבי מזרח אירופה שמעוניינים לעבוד בשתי המדינות. בתיאוריה, מבול של עובדים צפוי לזרום לגרמניה כדי ליהנות מכלכלתה המשגשגת ומההטבות הסוציאליות הנרחבות.



עם זאת, כלכלנים מעריכים כי בפועל עובדים רבים שרצו להגר משמונה מדינות מזרח אירופה שהצטרפו לאיחוד האירופי ב-2005, כבר עשו זאת למדינות כמו בריטניה, אירלנד ושוודיה, שלא סגרו בפניהם את גבולותיהן. אף שהכלכלה מדשדשת בכמה מאותן מדינות, כמו בריטניה ואירלנד, המעסיקים חוששים שהעובדים שמצאו בית חדש מחוץ למולדתם יעדיפו שלא לעבור שוב.



חברת הייעוץ מקינזי פירסמה ב-2010 דו"ח שבו נטען כי עד 2020 יחסרו בגרמניה 2 מיליון עובדים מיומנים לאיוש משרות קיימות. ענף ההנדסה, החיוני לפריחת היצוא הגרמני, מעריך שיש מחסור של אלפי מהנדסים.



תעשיות ההיי-טק, הטלקום, הייצור והשירותים מדווחות על צורך בעובדים. ההתאחדות הפדרלית לטכנולוגיית מידע, טלקומוניקציה ומדיה חדשה, ארגון תעשיית ההיי-טק המוביל בגרמניה, העריך כי בענף חסרים 28 אלף עובדים מיומנים. גם שירותי הבריאות נמצאים במצוקת עובדים. "עד 2030 נזדקק למיליון איש נוספים שיטפלו בקשישים", אמר ברנד טוס, מנהל התאחדות מוסדות הבריאות הפרטיים הפדרלית.



"מאוחר מדי לפתוח את הדלתות"



מספר בני ה-65 ויותר במדינה יזנק בכמחצית עד סוף 2030, לכ-24 מיליון איש, לעומת כמעט 16 מיליון כיום - לפי נתוני לשכת הסטטיסטיקה הפדרלית של גרמניה. אוכלוסיית בני ה-80 פלוס תגדל ל-10 מיליון איש עד 2050, לעומת כמעט 4.5 מיליון איש כיום.



עם ממוצע של 1.38 ילדים לכל אשה, הדמוגרפים טוענים כי שיעור הילודה אינו גבוה מספיק כדי לשמור על יציבות האוכלוסייה הגרמנית. ב-50 השנים הקרובות צפויה אוכלוסיית גרמניה, המונה כיום 82 מיליון איש, לקטון ב-17 מיליון. קובעי המדיניות טוענים כי הקושי להעלות מסים כדי לתמוך בקשישים ובגמלאים ולשמור על צמיחה כלכלית רק יגבר ויילך.



בדיעבד, המגבלות על מהגרי עבודה נראו רעיון טוב בזמנן. מתוך חשש לעודף בעובדים, שיערער את יציבות שוקי העבודה על ידי הורדת השכר או דחיקת העובדים המקומיים, הציבו וינה וברלין מגבלות נוקשות לכל תושבי מזרח אירופה שביקשו למצוא עבודה בגרמניה ובאוסטריה. ואולם כתוצאה מכך, מאות אלפי צעירים מפולין וממדינות הבלקן, מצ'כיה ומסלובקיה ארזו את מיטלטליהם ומצאו עבודות במקומות אחרים. טוס אמר כי גרמניה נפגעה מהמגבלות שהטילה. לדבריו, "קצת מאוחר מדי עבורנו לפתוח את הדלתות עכשיו".



אלכס להמן, כלכלן אזורי בכיר בבנק האירופי לשיקום ולפיתוח, אמר גם הוא דברים ברוח דומה: "מי שרצה לעבוד בחו"ל, כבר עשה זאת". לפי פיטר ורהובן, סמנכ"ל תפעול בקבוצת אקור, אחת מקבוצות המלונאות הגדולות בעולם, התמריצים אינם מספיקים כדי לשכנע צעירים, שכבר השתקעו במדינה מסוימת, לעבור למקום אחר.



"השכר והתנאים במגזר האירוח אינם גבוהים מספיק כדי להוות סיבה לעזוב את ארצם - בייחוד כשמוסיפים למשוואה את עלויות המחייה הגבוהות בגרמניה", אמר ורהובן. ועל רקע ההתרחבות הכלכלית, הוא הוסיף, קשה יותר לגייס "בגלל הצעות העבודה התחרותיות במגזרים אחרים".



במצב שנוצר בעקבות כך, מתוך חשש כי גם לאחר 1 במאי יימשך המחסור בעובדים, נאלצים המעסיקים לחפש פתרונות אחרים. ורהובן אמר שאקור מתמקדת בגיוס מקומיים. "אנו מגייסים בבתי ספר, במכללות המקצועיות ובאוניברסיטאות", הוא הסביר. "אנחנו מחפשים אנשים בעלי כישורים מתאימים לעבודה בעסקי המלונאות".



חלק מחברות שירותי הבריאות בגרמניה עורכות קורסי הכשרה במזרח אירופה, אך הציפיות אינן גבוהות. "אנו מעבירים הכשרה בפולין ובחנו את הנושא גם בצ'כיה", אמר טוס. "אבל מדובר בכמויות קטנות. מרבית אותם עובדים עזבו".



הממשלה, מצדה, מנסה גישות שונות, בהן העלאת גיל הפרישה ל-67 ועידוד הילודה. כמו כן, שוקלת הממשלה להקל על עובדים מיומנים למצוא עבודה בגרמניה. למרות זאת, לפי להמן, "גרמניה עדיין מטילה מגבלות שמקשות על זיהוי עובדים מקצועיים".



בדרום מערב ברלין, רוסו, מנהלת בית האבות, תוהה כיצד תוכל גרמניה להתמודד עם המחסור בעובדים. "צריך שינוי משמעותי בגישה החברתית. שינוי שיקח זמן רב", היא אמרה. "משמעות הדבר היא ערך רב יותר, כבוד רב יותר מבחינת הסטטוס של עבודות מסוימות, כמו גם תגמול גבוה יותר על העבודה שעושים אנשים שעברו לשם כך הכשרה ממושכת ועבודה מאומצת".

טרם התפרסמו תגובות

top-form-right-icon

בשליחת התגובה אני מסכים לתנאי השימוש

    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully