>> מאבק אזורי חדש שוב מאיים על תוכניות הממשלה לשיפור ביטחונה האנרגטי של ישראל: ל-themarker נודע כי עיריית חדרה עתרה אתמול לבג"ץ נגד החלטת המועצה הארצית לתכנון ולבנייה להקים את המתקן האסטרטגי לקליטת הגז הטבעי הנוזלי (lng) סמוך לעיר.
זאת, שבועות ספורים לפני פרסום המכרז הבינלאומי המחודש להקמת המתקן, כמענה למחסור האפשרי בגז טבעי החל ב-2013.
לטענת עיריית חדרה, הליכי התכנון שקדמו להחלטה זורזו תוך כדי פגיעה בזכותה לשימוע, סבלו מליקויים ואף היו נגועים בניגוד עניינים לכאורה. באמצעות עוה"ד אלי וילצ'יק ורוית צימנט ממשרד כהן, וילצ'יק, קמחי ושות', מבקשת עיריית חדרה מבית המשפט להוציא צו ביניים האוסר על קידום הפרויקט ולהקפיא את הליכי התכנון למשך חצי שנה, שבמהלכה ייערך תסקיר השפעה על הסביבה גם לגבי חלופות מיקום נוספות ותינתן לה זכות טיעון נגד הבחירה בחדרה כאתר למיקום המתקן.
ב-8 בפברואר תמכו 15 מחברי המועצה הארצית (מול מתנגד אחד) בהצעה לבחור במזח פריקת הפחם של תחנת הכוח בחדרה כאתר להקמת מתקן lng. זאת, בתנאי שיוקם מערבית למזח במרחק מינימלי של 2.4 ק"מ מהחוף ו-400 מטר מהמזח, כך שיאפשר טווח בטיחות ניכר מהחוף במקרה של תרחיש סיכון. בפני המועצה הוצגו עמדות משרד התשתיות, מערכת הביטחון והמשרד להגנת הסביבה שתמכו במיקום המוצע, מול נציגי עיריית חדרה שהתנגדו לתוכנית וביקשו לדחות את הדיון בחצי שנה.
ואולם ערב הדיון שיגר שר התשתיות, עוזי לנדאו, לשר הפנים, אלי ישי, מכתב בהול שבו ביקש כי ישי יירתם לאישור התוכנית במהרה "נוכח השיבושים באספקת הגז ממצרים והצורך הדחוף בהקמת מתקני קבלת גז טבעי נוזלי בהקדם האפשרי". בדברי הסבר למכתבו טען לנדאו כי ישראל נשענת כיום על מאגר מארי-b, שיחל ב-2013 להתכלות, ועל ספקית הגז המצרית emg "התלויה לחלוטין בהחלטות ממשלת מצרים, ובמצב הפוליטי הרעוע בעת זו", כלשונו.
לדבריו, אספקת גז ממקורות ישראליים נוספים כמו מאגר תמר עשויה להתעכב ולהביא למחסור חמור באספקת הגז הטבעי למשק, אשר עשוי להביא להפסקות חשמל נרחבות, שימוש מזהם בשריפת תזקיקים חלופיים יקרים ולפגיעה קשה בכלכלת המדינה.
לטענת עיריית חדרה, ההחלטה להקים מתקן בסמוך לעיר התקבלה על סמך שני קריטריונים שלא נכללו בבדיקת כל 16 החלופות המוקדמות למיקום המתקן. עוד טוענת העירייה כי נפגעה זכותה לטעון נגד קבלת ההחלטה באמצעות "מחטף" לכאורה בהתנהלות המועצה, תוך שזו מתעלמת מהצורך במיקום המתקן במרחק בטיחות של 6.2 ק"מ לפחות מאזורים מיושבים. "העותרת מודעת ללחץ הציבורי ולדחיפות בקידום התוכנית והקמת המתקן, אלא שהיא סבורה כי אין ליצור תחושת פאניקה והיסטריה בעניין, שעה שעומד על כפות המאזניים סיכון חייהם של אלפי תושבים", נכתב בעתירה.
ההחלטה למקם את המתקן בחדרה התקבלה לאחר שבלחץ תושבי חוף הכרמל נדחתה לפני שנה התוכנית למקם את נקודת קליטת הגז הטבעי ממאגר תמר סמוך למושב דור. גז זה יוזרם לבסוף לאשדוד, כשבמקביל עלה הצורך בנקודת קליטה נוספת בצפון.
את ההחלטה להקים מתקן יבוא גז טבעי נוזלי קיבל הקבינט החברתי-כלכלי עוד בפברואר 2008 במטרה להפעילו עד 2015. מדובר באונייה שקולטת גז טבעי נוזלי מאוניית lng העוגנת בקרבתה, מגזזת אותו ומזרימה אותו באמצעות צינור תת-ימי אל החוף. ואולם, מתקן זה, הכרוך בהקמת מזח, נתקל בקשיים סטטוטוריים רבים. לבסוף החליט משרד התשתיות לשנות את מתווה הפרויקט כדי להוזילו ולפשט את הליכי אישורו. כעת מדובר בהקמת מצוף (buoy) שאליו תעביר אוניית lng את הגז הטבעי, ומשם יוזרם אל החוף. טכנולוגיה זו לא תידרש בהקמת מזח, אלא בהנחת צינור לאורך מזח פריקת הפחם של חברת החשמל בחדרה ולמרחק של 2-5 ק"מ.
יבוא הגז בסכנה: עיריית חדרה עתרה לבג"ץ נגד הקמת מתקן גז נוזלי סמוך לעיר
אבי בר-אלי, מאת אבי בר-אלי
22.3.2011 / 6:48