האם hot ו-yes יידרשו להעביר את רשימות הלקוחות שלהן לצורכי גביית אגרה? הצעת החוק של ח"כ איתן כבל נידונה הבוקר (שלישי) בוועדת הכלכלה, אך לא התקיימה הצבעה בנושא. לפי הצעת החוק, "בעל רישיון ימסור לרשות השידור רשימה של כל מנוייו לצורך גביית אגרה לפי החוק שייכללו בה שם המנוי, מספר הזיהוי שלו וכתובתו. נוסף על הרשימה הראשונה, ימסור בעל הרישיון לרשות, מידי רבעון, רשימת מנויים עדכנית ברשימה זו ייכללו, מעבר לפרטים שנכללו ברשימה הראשונה, גם מועד תחילת ההתקשרות של מנויים בהסכם עם בעל הרישיון".
כיום נגבית האגרה בשני מישורים - אגרת הרכב אשר שיעור הגבייה שלה הוא 100% שכן לא ניתן להאריך רישיון לרכב בלי לשלם אותה, ואגרת הטלוויזיה ששיעור הגבייה שלה מסתכם ב60%-65%. בסך הכל נגבית אגרה בגובה של כחצי מיליארד שקל בשנה.
היועצת המשפטית של ועדת הכלכלה, אתי בנדלר, ביקשה להצביע על כמה בעיות בחוק המוצע. לדבריה, "יש פה שאלה של פגיעה אפשרית בפרטיות. זה אנשים פרטיים שהתקשרו באופן פרטי עם גורמים מסחריים ועתה מוצע חוק לחייב להעביר את פרטיהם לגוף ציבורי. לפיכך הוועדה החליטה להגביל את הפרטים שאפשר יהיה למסור לשם, תעודת זהות וכתובת. עוד סוכם שהרשות לא תוכל לקבל פרטים מגורמי ממשל אחרים כמו משרד הפנים. הוועדה גם החליטה שהנתונים לא יועברו ישירות מאותם גופים אלא יהיה גורם שלישי שבו ייעשה תהליך של ארגון נתונים".
בנדלר הוסיפה כי "הצעת החוק אינה נותנת מענה לכל המחזיקים בממירים שאינם לקוחות כבלים ולוויין למשל מי שצופה דרך הדיטיטי. גם המגזר הערבי למשל. בהצעת חוק רשות השידור יש סעיף שמתייחס לגבייה בגין צפייה באינטרנט. לא מופרך לחשוב שבעתיד יצפו שגם חברות הסלולר או האינטרנט יעבירו לרשות רשימות אלה".
הח"כים ניצן הורוביץ ונחמן שי התנגדו. הורוביץ אמר כי "החוק מאוד בעייתי ומחטיא את מטרתו. קודם כל הפגיעה בפרטיות ומעבר לזה יש פגיעה בתחושה הכללית של הציבור שלא כך צריכים הדברים להתנהל". שי הוסיף כי "אני חושב שההצעה לא טובה. אנחנו במדינת משטרה? נראה לי שאנחנו פשוט חופרים במקום הלא נכון". הח"כית יוליה שמאלוב ברקוביץ' התנגדה להצעה ואמרה כי "זה רעיון רע. תעבדו כמו בני אדם, תעשו טלווזיה טובה, תעשו גבייה כמו שצריך. למה לנצל את הגורמים האחרים? אני מתנגדת להצעה".
יו"ר הרשות אמיר גילת אמר כי "כרגע אין שום כוונה לגבות על צפייה באינטרנט. אנחנו צריכים את הכסף כדי לממש את הרפורמה. היום הסוחר שמוכר את הטלווזייה הוא זה שאמור להעביר את הדיווח אבל זה לא קורה. אם לא יהיה לנו את הנתונים של משרד הפנים לא יהיה לו מאיפה להצליב. אנחנו מבחינתנו לא שמחים להיות גוף גובה אבל כך קבעה המדינה".
יו"ר ועדת כלכלה כרמל שאמה-הכהן אמר כי "אם יש מצב שלאורך שנים אוכלוסיות רחבות מתחמקות מתשלום האגרה וזה פוגע בזכויות יסוד ואזרחים אחרים משלמים יותר. המצב הלא נורמלי הזה לא יכול להימשך לאורך זמן. אם הפגיעה היא שנתונים יבשים יועברו ואלה שמתחמקים מתשלום יאותרו לדעתי אין דבר בסיסי ויסודי מזה. אני חושב שהצעת החוק עד כמה שהיא לא נעימה היא טובה".
נציגי hot ו-yes התנגדו להצעה. נציג hot יורם מוקדי אמר כי "יש בעיה בציבור בלגיטימיות של גביית האגרה. אנחנו לא רוצים להיות שותפים לחוק שמעביר פרטים לגביית אגרה שהיא לא לגיטימית בעיני הציבור. אנחנו מחויבים בהסכם למנויים לשמור על פרטיותם ולא להעביר את פרטיהם הלאה". הוא הוסיף כי "יש ניגוד אינטרסים מובנה כי הרשות מעוניינת שכמה שיותר יצפו ב-dtt כי שם יש סיכוי שיצפו בהם יותר. אנחנו מפחדים להעביר את הפרטים של המנויים שלנו לגורם שיש לו אינטרס להעביר הלאה".
נציגת yes נעה גבע אמרה כי "הרשות עוד לא אוכפת את הגבייה מהרשימות שיש לה. במקום לטפל בבעיה הזאת מחפשים דרכים הרבה יותר דרמטיות ומצפים מחברה מסחרית שמתחרה ברשות השידור להעביר את רשימת הלקוחות שזה אינפורמציה יקרה לגורם שהוא מתחרה ונמצא ב-dtt שמאיימת על yes ו-hot".
נציגת משרד המשפטים דנה נויפלד הסבירה כי "זאת בעיה מאוד קשה של חוסר שוויון בין אלה שמשלמים ואלה שלא משלמים. אף אחד לא חושב שזה הפתרון האידיאלי. האפשרות לגבות אגרה מלקוחות hot ו-yesזה הפנס שמאיר כרגע ולהעביר פרטים מינימליים לגבי אותם אנשים שיש להם טלווזייה. אנחנו מנסים למצוא פתרון סביר".
היועצת המשפטית של רשות השידור חנה מצקביץ' אמרה כי "זאת הדרך המידתית ויש פה את הפגיעה הפחותה ביותר. מדובר על מי שמחזיק בוודאות במקלט ולנו יש בעיה כשאנחנו גובים את האגרה בהוכחה שהאדם מחזיק במקלט. החלוקה בנטל תהיה יותר שוויונית ובעתיד ואלי יוביל להפחתת האגרה".
yes ו-HOT מתנגדות להצעה להעביר רשימת לקוחותיהן לגביית אגרה
אופיר בר-זהר
22.3.2011 / 11:26