יצרניות המכוניות בעולם עשויות לרשום אובדן תפוקה בסך 600 אלף כלי רכב עד סוף החודש, בשל פגיעת רעידת האדמה ביפן בקווי הייצור ובפעילות של ספקיות רכיבים. עד לסוף השבוע האחרון, נרשם אובדן תפוקה של 320 אלף כלי רכב ברחבי העולם. הייצור במפעלים באמריקה הצפונית עשוי להיפגע אף הוא, כאשר ייאזלו חלפים המגיעים ביפן, כבר בתחילת אפריל, לדברי מייקל רובינט, סגן נשיא חברת המחקר ihs אוטומוטיב.
"פרץ ההשבתות הבא יגיע כאשר יתחילו לאזול חלפים מוכנים, וקצב אובדן התפוקה יתגבר ברגע שהמפעלים בצפון אמריקה יצטרפו", אמר בראיון טלפוני ביום שישי.
טויוטה, יצרנית המכוניות הגדולה בעולם, דיווחה כי הפסידה תפוקה של 140 אלף מכוניות עד כה. הונדה דיווחה על פגיעה בייצור של 46 אלף משאיות ומכוניות, וכ-5,000 אופנועים, והזהירה כי החל מאפריל עשוי הייצור גם בצפון אמריקה להיפגע בשל פגיעה באספקת החלפים. מיצובישי מוטורס דיווחה על ידיה של 15,000 מכוניות בתפוקה. מאזדה, שדיווחה על אובדן תפוקה בסך 31 אלף מכוניות, השהתה הזמנות מכוניות לסוכנויות רכב בארה"ב בשל פגיעה באספקת החלפים. דובר פורד האמריקאית, טוד ניסן, אמר כי החברה טרם רשמה אובדן תפוקה בעקבות המשבר ביפן. ניסאן, gm וחברות נוספות לא פרסמו מידע אודות אובדן תפוקה אפשרי, אך gm הקפיאה את הייצור בשני מפעלים באירופה ובמפעל נוסף בלואיזיאנה.
חברת הכימיקלים הגרמנית מרקהפסיקה את ייצורו של פיגמנט צבע מתכתי למכוניות הנקרא xirallic, שמפעל הייצור שלו נמצא במרחק כ-40 ק"מ מתחנת הכוח הגרעינית בפוקושימה שניזוקה ברעידת האדמה. החברה אינה יודעת מתי יוכלו עובדי המפעל לחזור אליו, וגם לאחר מכן, יתכן כי יידרשו חודש-חודשיים לחזרת הייצור לשגרה, לדרי דובר החברה גנגולף שרימפף. "זה לא באשמתנו, ואיננו יכולים לחזור למפעל", אמר שרימפף. "זה גרוע לנו, וגרוע ללקוחותינו. וכרגע זהו מבוי סתום".
קרייזלר האמריקאית הגבילה את הזמנות סוכנויות הרכב לגבי 10 צבעי מכוניות בשל חשש למחסור, אמרה אתמול דוברת החברה קייטי הפלר. צבעים אלו כוללים גוונים של שחור ואדום לדבריה. "יש לנו כרגע מלאי שיספיק לעמוד בהזמנות הקיימות, ואנו מבצעים צעד זה כאמצעי זהירות", אמרה. גם פורד הקפיאה את ההזמנות על כלי רכב בגוונים מסויימים של שחור ואדום.
כסף היה הצבע הפופולרי ביותר למכוניות בארה"ב בשנה שעברה, לדברי ספקית הצבע ppg אינדסטריז. כסף, אפור ופחם היו אחראים ל-31% מהזמנות הצבע בארה"ב בשנה שעברה. שחור ולבן היו במקום השני, עם 18% כל אחד. אדום היה במקום השלישי, עם 11%. "יתכן כי נראה האטה במכירות", אמרה רבקה לינדלנד, אנליסטית ב-his אוטומוטיב, "מכוניות שחורות ואדומות הן די פופולריות".
אובדן תפוקה של 600 אלף מכוניות צפוי בעולם עד סוף החודש בעקבות המשבר ביפן
סוכנויות הידיעות
26.3.2011 / 15:15