>> 2010 היתה שנה פנטסטית למשקיעים באג"ח לסוגיהן. כמו שקורה לרוב לאחר חגיגה, אפשר לומר כמעט בוודאות שהעוצמות שבהן עלו מדדי האג"ח בשנה שעברה לא יחזרו על עצמן ב-2011. מדד תל בונד 60, שעלה ב-30.5% ב-2009 וב-10.8% ב-2010, יוכל להציע למשקיעים בשנים הקרובות תשואה שנתית מקסימלית צמודה למדד של 2.48%.
אלא שמי שיחפש קצת יותר לעומק - אם הוא מעריך ששוק המניות מציע כיום יחס סיכוי-סיכון חיובי לשנים הקרובות - עשוי למצוא עניין בכמה אג"ח שעדיין יכולות להציע תשואה דו-ספרתית בשנים אלה. מדובר באג"ח קונצרניות להמרה.
אג"ח להמרה מאפשרות למשקיע בהן ליהנות מהכנסה שוטפת מריבית ומהחזר קרן - כמו אג"ח רגילות. בנוסף, קיימת עבור המשקיע אופציה להרוויח מעליית מחירן של מניות החברה, אם האג"ח ייכנסו למסלול המנייתי ויומרו למניות. אג"ח כאלה מבטיחות למשקיע גבול תחתון לירידת מחיר, בהתאם לערך המתואם בעת הפדיון.
לעומת זאת, בשונה מאג"ח רגילות או ממדדי תל בונד, אין לאג"ח להמרה גבול עליון לעליית מחיר - מכיוון שערכן תלוי גם במחיר המניות של החברה, יש בהן פוטנציאל רווח לא מבוטל.
חשוב להדגיש: שוק האג"ח להמרה קטן יחסית, והאג"ח שבו אינן שייכות לרוב לחברות הגדולות והיציבות במשק. חלק מהחברות שמנפיקות אג"ח להמרה עשויות להיות בעלות דירוגים נמוכים יחסית או ללא דירוג כלל.
לרוב, רכיב האופציה הגלום באג"ח הוא מעין מתנה שמסייעת לשווק את ההנפקה. זוהי מתנה שחברות חזקות ויציבות אינן צריכות לתת למשקיעים כדי להצליח לגייס חוב בשוק. ואולם, יש לא מעט חברות טובות וחזקות שהנפיקו בעבר אג"ח להמרה כחלק מחבילות הנפקה או כי צעד כזה היה נכון להן באותה שעה, וכעת האג"ח האלה נסחרות בשוק.
אינטרנט זהב: אג"ח או מניה?
כדוגמה פשוטה אפשר לבחון את חברת אינטרנט זהב. מבלי לדון כלל בכדאיות ההשקעה בה, ניתן לראות שאינטרנט זהב, שבבעלות יורוקום תקשורת, מחזיקה במינוף (דרך חברת בי-קומיוניקיישן) את השליטה בחברת התקשורת הגדולה בישראל - בזק.
אינטרנט זהב הנפיקה אג"ח להמרה באפריל 2005 (אינטרנט זהב אג"ח 1), עם פרמיית המרה של כ-30% למניות החברה. כלומר נקבע שאם מניית החברה תעלה ב-30%, כדאי יהיה להמיר את האג"ח של החברה למניות שלה.
לאורך השנה הראשונה לחיי האיגרת, מניית החברה דישדשה ברמות מחירים נמוכות, שבהן לא היה כדאי להמיר את האג"ח למניות. עובדה זו כמובן לא הפריעה לאג"ח להתנהג כאג"ח קונצרנית רגילה, והיא זחלה לה לאטה והשיגה תשואה של כ-7% ב-14 החודשים הראשונים לחייה.
עם השיפור ברווחיות החברה ורכישתה של קווי זהב מאליעזר פישמן החלה מניית אינטרנט זהב לטפס. באוקטובר 2006 היא חצתה את רף כדאיות ההמרה של האג"ח ונכנסה לכסף.
באותה נקודת זמן היה כדאי להמיר את האג"ח למניות. רוב המשקיעים לא המירו את האג"ח, אך התייחסו אליהן בצורה כמעט זהה למניות החברה. החזקת אג"ח להמרה של החברה באותה עת היתה זהה במשמעותה להחזקת מניות (מלבד זכויות הצבעה, זכויות משפטיות וכדומה).
בינואר 2008, כשהירידות בשוק המניות בכלל ובמניית אינטרנט זהב בפרט החריפו, שערי האג"ח להמרה חזרו לרמתם בסוף 2006, ומניות החברה המשיכו לצלול. למעשה, האג"ח חזרו להיסחר במסלול האג"חי - ומחיריהן אף החלו לזחול כלפי מעלה על פי התשואה הגלומה בהן. כשמשבר האשראי החריף והחשש מפשיטת רגל של כלל החברות בשוק החל להשפיע לרעה על המשקיעים, צנחו האג"ח של החברה בכ-30% בעוד מניות החברה השלימו צלילה של יותר מ-70% ב-2008.
ב-2009 חזר שוק האג"ח הקונצרניות לרמות מחירים הגיוניות יותר. פרמיות הסיכון שדרשו המשקיעים התכווצו, ובהן הפרמיות של אינטרנט זהב. כשהודיעה החברה על רכישת בזק (ומכירת פעילות סמייל 012) באוקטובר 2009, מניות החברה טיפסו - רכיב האופציה באג"ח להמרה של אינטרנט זהב חזר להיות חיובי, והאג"ח המשיכו במסען מעלה עם מניות החברה. כיום פרמיית ההמרה של האג"ח היא 22%, והן שוב נסחרות עמוק במסלול המנייתי.
ליהנות מכל העולמות
סיפורה של אינטרנט זהב, עם המנגנון המיוחד של אג"ח להמרה, מלמד על אופיו של שוק מורכב זה. לאורך חיי האג"ח להמרה נוצרים לעתים מקרים שבהם המשקיע יכול ליהנות מכל העולמות. המשקיע יכול להרוויח מהעלייה בערך החברה המנפיקה, אך אם יש האטה בפעילות החברה ומחיר מנייתה יורד, הוא ייהנה מריבית שוטפת ומתשואה לפדיון חיובית עד תום חיי האיגרת.
דוגמאות ממשיות לכך ניתן למצוא בטבלה המצורפת. אלה הן אג"ח שמציעות תשואות לפדיון חיוביות (מסלול אג"חי) ופרמיית המרה למניות ממשית ונמוכה באופן יחסי. נוכח העליות בשוק המניות בשנים האחרונות, העיתוי הנוכחי מציע למשקיעים הזדמנות מיוחדת. לא מעט אג"ח להמרה מתחילות להתקרב למסלול המנייתי שלהן. אם שוק המניות יהיה חיובי בשנים הקרובות, שוק האג"ח הקונצרניות להמרה ייהנה מחלק נכבד מהעליות, ויאפשר חשיפה מדודה לאפיק המנייתי.
אם השיפור בכלכלה יהיה אטי מהצפוי, ושוק המניות יישאר ברמת המחירים הנוכחית, האג"ח להמרה ייהנו מהגנה מסוימת. הן ייוותרו במסלול האג"חי שלהן, לא יחוו ירידה חריפה, ובחלקן אף ייווצר רווח בהתאם לצבירת הריבית עליהן. זאת, כל עוד לא יתפתח משבר קשה שיעמיד את החברות בסכנה של חדלות פירעון.
הכותב הוא מנהל השקעות באימפקט מקבוצת בנק אגוד. אין לראות בכתוב המלצה לרכישה או למכירה של ניירות ערך. הכתבה הופיעה בגיליון מארס של מגזין themarker ליועצי השקעות
*מסלול מנייתי
אג"ח להמרה שהמניה שאליה היא יכולה להיות מומרת עברה את רף המחיר שממנו מותר וכדאי לבצע את ההמרה
*נכנסה לכסף
אג"ח שעברה מהמסלול האג"חי למסלול המנייתי, ושכעת שוויה נגזר יותר מהתנודות במחיר המניה מאשר מתנאי הריבית שנלווים אליה
*מסלול אג"חי
אג"ח שהמניה שאליה היא עשויה להיות מומרת עדיין לא עברה את סף הכדאיות להמרה. אג"ח כזו עדיין נהנית מהזכות לקבל תשלומי ריבית וקרן
מחפשים אג"ח קונצרניות? הביטו באג"ח להמרה
ערן בן-שושן
27.3.2011 / 7:06