לראשונה מזה תקופה ארוכה נרשמת האטה מהותית בירידת ה-ARPU (הכנסה ממוצעת למנוי) של מפעילות התקשורת באירופה, ולעתים רבות אף נרשמת התייצבות בסעיף זה. הירידה ב-ARPU נבעה ממרדף אחר לקוחות חדשים, בעיקר כאלה שמייצרים מעט תעבורה (PrePaid) - כך כותב ירון קנטי, אנליסט התקשורת של מחלקת המחקר באי.בי.אי, בסקירה על מגמות ה-ARPU.
ההתייצבות שנרשמת בהכנסה הממוצעת למנוי נובעת מהכנסות משירותי נתונים, המהוות כ-10%-15% מההכנסות הכוללות של חלק גדול ממפעילי התקשורת במערב אירופה.
כ-90% מההכנסות משירותי נתונים מקורם ב-SMS. נתוני שירות ה-SMS עוברים על גבי ערוץ Signaling, המעביר נתוני מידע על תעבורת הקול. ערוץ זה קיים בכל רשתות הדור השני, אשר נפרשו בראשית העשור הקודם.
כלומר, ההכנסות משירותי נתונים עדיין אינן נובעות משימוש מהותי ברשתות המתקדמות דור 2.5. אחת הסיבות לכך היא שדגמי המכשירים אשר תומכים בשירותים כאלה יצאו לשוק רק ברבעונים האחרונים. סיבה נוספת היא מחיריהם הגבוהים של המכשירים והצורך של חברות הסלולר לסבסד אותם בסכומים גבוהים.
מנתוני דצמבר האחרון עולה כי ההכנסות משירותי ערך מוסף היוו 13% מסך ההכנסות של המפעילות באירופה, כאשר סך ההכנסות הממוצע משירותי ערך מוסף שאינם SMS נאמד ב-1% בלבד. המשמעות היא שכ-92% מהכנסות המפעילים הסלולריים משירותי ערך מוסף מקורם ב-SMS. על כן, מעריך קנטי, האיחור בהשקה של הרשתות המתקדמות בארץ אינו מהותי.
החברות הפרטיות סלקום ופלאפון אינן מפרסמות נתונים באשר ל-ARPU, אולם מנתוני ההכנסות ומספר המנויים שהן כן מפרסמות ניתן, לדעת קנטי, לגזור מספר שכולל את ההכנסה הממוצעת ללקוח ואת ההכנסות ממכירת מכשירי טלפון. מספר זה מהווה קירוב ל-ARPU משום שהחברות נוטות היום פחות לסבסד את המכשירים.
קנטי מעריך כי בטווח הקצר תימשך מגמת ירידת ה-ARPU, אולם בצורה מתונה יותר. הסיבה לכך היא שקצב גיוס המנויים צפוי לרדת בצורה משמעותית.
וודאפון צפויה לפרסם את תוצאותיה בשבוע הבא, ולהערכת קנטי צפויה החברה להציג ירידה של 1.3% ב-ARPU - כך שלמעשה נבלמה הירידה הדרסטית ב-ARPU שלה.
אי.בי.אי: 92% מהכנסות מפעילי הסלולר באירופה משירותי ערך מוסף היו מושגים גם באמצעות רשתות דור 2
ערן גבאי
21.4.2002 / 14:08
ירון קנטי: האטה מהותית בירידת ה-ARPU של מפעילות התקשורת באירופה; האיחור בהשקת רשתות התקשורת המתקדמות בארץ אינו מהותי; מקור כ-90% מהכנסות מפעילי הסלולר משירותי ערך מוסף - SMS